Oli Scarff/Afp
ŠTO NAKON INTERVJUA?

Jasno je da Cristiano Ronaldo više neće zaigrati za United, jedan klub već mu je širom otvorio vrata!

Ponude će ovisiti i o tome što će Portugal napraviti na SP-u i kako će se Ronaldo ponašati u reprezentaciji
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 14. studeni 2022. 21:58

Prvo je s ljetovanja telefonirao čelnicima kluba i prigovarao im zbog loše transferne politike. Onda je krenuo u bjesomučnu potragu za klubom s kojim bi igrao Ligu prvaka, no na kraju se pokunjen vratio na treninge u Carrington. U jednom je trenutku, pisali su insajderi, čak počeo ručati odvojeno od ostatka momčadi. Činilo se da je izbacivanje iz momčadi bila kulminacija. No sada je Cristiano Ronaldo (37) s nekoliko tona dinamita porušio sve preostale mostove i u neviđenoj tiradi pokopao bilo kakvu opciju da ikad više zaigra za Manchester United.

Portugalac je pomno tempirani intervju kod notornog Piersa Morgana iskoristio da olakša dušu, i to tako što je opleo po svima koji su mu se zamjerili otkad se lani vratio u crveni dio Manchestera. Bivši trener Ralf Rangnick, sadašnji trener Erik ten Hag, čelnici kluba, Wayne Rooney, indirektno čak i suigrači: svi su dobili Ronaldovu "nuklearnu" porciju, kako je nazivaju engleski mediji. Igrač koji je cijelo ljeto pokušavao otići iz Uniteda, danas tvrdi da se osjeća izdanim i u pravedničkom gnjevu poručuje da mu "nisu iskazali poštovanje".

Kazna od milijun funti

Nije teško pretpostaviti da su hodnicima Old Trafforda jučer dominirali šok i razočaranje. Prema pisanju Sky Sportsa, momčad je za Ronaldov intervju saznala nakon povratka s gostovanja kod Fulhama (2-1), na koje on nije putovao zbog misteriozne bolesti. Novinar Sky Sportsa Kaveh Solhekol na Twitteru je objavio da su uprava i igrači "duboko razočarani" te kako smatraju da je Ronaldo pokazao potpuni manjak poštovanja. Metro se, pak, poziva na izvore iz kluba i piše da ga čeka kazna od milijun funti, odnosno iznos dvotjedne plaće.

Izostanak iz momčadi protiv Aston Ville i Fulhama sada je dobio objašnjenje. Ten Hag je prije nekoliko dana rekao da je siguran kako će Ronaldo u nedjelju biti na raspolaganju, a onda ga je obavijestio da ga ne planira staviti u početni sastav. On mu je odgovorio da je bolestan i paralelno dogovarao intervju, za koji je klub saznao nekoliko sati prije nego što su izašli inserti. Priča će imati još nastavaka, jer će cijeli intervju od 90 minuta biti emitiran u srijedu i četvrtak.

image

Erik ten Hag sigurno neće rastegnuti granice ionako velikog strpljenja za Ronalda

Images/Alamy/Alamy/Profimedia

U očima onih koji ni dosad nisu bili njegovi fanovi, Ronaldov je rejting dotaknuo povijesno niske razine. Među prvima je njegov potez kritizirao Jamie Carragher, podsjetivši na krimene koje je uvrijeđeni superstar nanizao proteklih mjeseci.

"Objavio je da želi otići, odbio je ući kao zamjena, pa je otišao s klupe i napustio stadion prije nego što je utakmica završena. U ovom slučaju će 99 posto navijača stati iza Ten Haga, što samo dokazuje koliko je loša Ronaldova strategija", objavio je na Twitteru. U preostalih jedan posto, dodaje, naći će se Rio Ferdinand, Roy Keane i Patrice Evra, koji su i dosad podržavali Ronalda.

Amorim: Ovdje ga svi vole

Jermaine Jenas poručio je da je Ronaldo cijele godine pokazivao drsko ponašanje.

- Ten Hag ga nakon ovoga više ne može staviti u momčad - ustvrdio je, a s njim se slaže i Jermain Defoe, koji tvrdi da je "gotovo s njim i Unitedom".

Kakva je onda budućnost za peterostrukog osvajača Zlatne lopte? Scenarij u kojem se nakon povratka iz Katara vraća na Old Trafford gotovo je nemoguće zamisliti. Cristiano Ronaldo i javno posipavanje pepelom ne idu u istu rečenicu. A Ten Hag sigurno ne namjerava rastegnuti granice ionako velikog strpljenja i prijeći preko teških riječi. Odlazak iz Uniteda, dakle, nikad nije bio izvjesniji. Pitanje je samo: kamo.

Menadžer Jorge Mendes ljetos ga je pokušavao "utopiti" nekom od velikana, ali bezuspješno. Kao jedina ozbiljnija opcija u Europi nameće se njegov prvi klub Sporting. Odmah u nedjelju navečer, kojih sat vremena nakon objave intervjua, trener Rúben Amorim između redova je poručio da su Cristianu otvorena vrata.

- Svi ga u Sportingu vole, nema se tu što puno dodati. On sam kaže da će u miru odlučiti o svojoj budućnosti. Ne mogu ja govoriti kako za mene stoje stvari. Postoji klub, postoji struktura odlučivanja - rekao je Amorim nakon utakmice s Famalicãom.

Saudijci ne pitaju za novac

Eventualne ponude i visina ugovora ovisit će i o tome što će Portugal napraviti na Svjetskom prvenstvu i kako će se Ronaldo ponašati ako, primjerice, izbornik Fernando Santos, baš kao Ten Hag, zaključi da nije dovoljno spreman za prvih 11. Ako je suditi prema posljednjim izvještajima s Otoka, najveći interes stiže iz američkog MLS-a. The Sun je nedavno objavio da bi Los Angeles FC, La Galaxy i Inter Miami rado doveli Ronalda bez odštete, nakon isteka ugovora krajem sezone. Ipak, s obzirom na novi razvoj situacije, United ga se može riješiti odmah u siječnju te usput čak i nešto zaraditi.

image

Navijači Uniteda su po svemu sudeći odgledali zadnju utakmicu Portugalca u crvenom dresu

Ian Kington/AFP

Potencijalno je utočište i arapski poluotok, gdje ne pitaju za cijenu. Saudijski prvak Al-Hilal ljetos mu je nudio suludih 250 milijuna dolara za dvije godine, plus bonus od 30 milijuna za potpis. Predsjednik kluba Farhad ben Nafel tvrdio je da je Ronaldo "u principu bio sretan ponudom" te kako su ušli u pregovore, ali da ga nisu smjeli registrirati zbog "odluke Sportskog arbitražnog centra". U utrku se uključio i Al-Nassr, a predsjednik tamošnjeg Saveza Yasser Al-Misehal poručio je da pokušaji sigurno neće završiti na tome.

- Ronaldo sigurno ne bi bio prvo veliko ime koje je iz Premier lige došlo u Saudijsku Arabiju.

Jedno je sigurno, United neće biti na velikom gubitku. Nije to samo pitanje jedne trule jabuke koja kvari cijelu gajbu, nego i statistike. U pet utakmica Premier lige u kojima je Ronaldo bio u prvih 11, "crveni vragovi" uzeli su sedam bodova (47%). U preostalih devet osvojili su 19 bodova, odnosno 70 posto. U 1050 minuta u svim natjecanjima, CR7 je zabio tri gola, što je za njegove pojmove mizeran učinak.

Linker
25. travanj 2024 15:19