Iniesta, Messi i Cuenca

 LLUIS GENE/AFP/PROFIMEDIA Lluis Gene/afp/profimedia
SJEĆATE SE NJEGA?

Igrao je uz bok Messiju i Iniesti, pa se umirovio s 32 godine: ‘Nogomet me uništio, sada sam preporođen‘

‘Imao sam dvije transplantacije i vratio sam se u operacijsku salu, ali nije išlo, pa sam prestao‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. studeni 2023. 16:15

Sjećate li se Isaaca Cuence? Kao lijevi krilni napadač prošao je La Masiju, igrao je za Barcelonu uz Lionela Messija, potom je bio u Ajaxu, Deportivu iz La Coruñe, Bursasporu, Granadi, Hapoel Beer Shevi te japanskim klubovima Sagan Tosu i Vegalta Sendai.

U travnju 2021. napustio je svoju posljednju momčad, a prije mjesec dana objavio je i službeni kraj karijere. Povodom definitivnog rastanka od nogometa dao je intervju za novine ARA u kojem je priznao kako ga je ‘nogomet uništio‘.

- Najvažnija stvar koju me nogomet naučio je da nije sve onako kako želiš. Ako misliš da si stvarno dobar, postoji bolji. A ako misliš da si sjajan, možda ćeš se ozlijediti i više te nitko neće htjeti. Nogomet me doveo na mjesta koja nisam očekivao, a pogledaj me sada, umirovljen sam s 30 godina - rekao je Cuenca.

Sve je krenulo krivo kad je 2019. doživio tešku ozljedu koja je njegovu profesionalnu karijeru usmjerila prema završetku.

- Mogao sam trenirati samo jednom tjedno, a nakon utakmica noga bi mi postala kao lopta. Nisam se dobro oporavljao i doktor me ohrabrio da pokušam s posljednjom operacijom jer nisam imao hrskavicu, a tibija i femur su bili jako oštećeni. Trebale su mi dvije transplantacije i vratio sam se u operacijsku salu, ali nije išlo, pa sam prestao s nogometom – objasnio je 32-godišnji Španjolac.

Dok je igrao u Japanu, mislima je bio u Kataloniji.

- Učio sam o burzi, neko vrijeme sam ulagao i išlo je sasvim dobro. Znam da je sada moderno trenirati i slično, ali nije mi to trebalo jer je odlazak u mirovinu bio oslobađajući. Nakon zadnje operacije koljeno me toliko boljelo da mi je laknulo što sam prestao. Naravno da mi nedostaje nogomet, ali fizički bol je bila toliko velika da sam odlučio da je dosta. Htio sam imati normalan život.

Istaknuo je kako je sada ponovno rođen.

- Ako se nečega držite, to vas može uništiti. I osjećam se kao da se to meni dogodilo. Da sam otišao u mirovinu godinu i pol ranije, ne bih tako patio puno. Držao sam se nogometa i završio sam uništen...

Dok je još bio zdrav, s Barcelonom je osvojio sve.

- Leo [Messi], Xavi, Andrés [Iniesta], Víctor [Valdés]... Kako su vukli momčad! Bili su nevjerojatni – zaključio je Isaac Cuenca.

Linker
25. rujan 2024 19:17