VALERY HACHE Afp
KAKO IZBJEĆI MANIPULACIJU?

Girona i Nice tjeraju Uefu na izmjenu pravilnika: ‘To je teško pitanje, postoje stalni razgovori...‘

Očekuje se kako će predložene promjene biti potvrđene u svibnju, na sastanku Uefina Izvršnog odbora
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 15. veljača 2024. 09:34

Uefa radi na izmjenama pravilnika što će omogućiti klubovima koji imaju iste vlasnike da se natječu u istim europskim natjecanjima što do sada nije bilo moguće.

Trenutačni propisi krovne kuće europskog nogometa navode da niti jedan pojedinac ili subjekt "ne smije imati kontrolu ili utjecaj na više od jednog kluba koji sudjeluje u Uefinom natjecanju". The Sun je promjenu pravilnika sagledao iz perspektive manchesterskih rivala, Cityja i Uniteda. Naime, momčad Pepa Guardiole perjanica je City Football Groupa koja u vlasništvu ima iznenađujućeg kandidata za La Ligu - Gironu. Istovremeno, Unitedov suvlasnik Sir Jim Ratcliffe i njegova Ineos grupa u vlasništvu su Nice, trenutno drugoplasirane momčadi francuske Ligue 1. Aktualna pravila temelje se na obrani "integriteta" natjecanja kako bi se izbjeglo da klubovi koji imaju istog vlasnika ne mogu manipulirati rezultatima u korist jednih ili drugih. Međutim glavni tajnik Uefe Theodore Theodoridis potvrdio je da čelni ljudi europskog nogometa aktivno raspravljaju o izmjeni pravila već za iduću sezonu čime bi aktualne zabrane bile ukinute.

image
OSCAR DEL POZO Afp

- To je teško pitanje i postoje stalni razgovori, s predstavnicima klubova i s predstavnicima Europskog udruženja klubova. Moramo odlučiti što moramo učiniti u nastavku jer dolazi do promjena u našim natjecanjima - kazao je Theodoridis.

Prema trenutnim propisima, Manchester United ostao bi bez plasmana u Ligu prvaka, ako ga uopće i izbori, ako na kraju sezone bude slabije plasiran u Premier ligi od Nice u Ligue 1. Istovremeno, čak i ako Girona ostane druga u Španjolskoj - a imaju pet bodova više trećeplasirane Barcelone - City bi bio siguran da će sudjelovati u elitnom nogometnom natjecanju iduće sezone samo ako obrani jednu od lani osvojenih titula - bilo u Ligi prvaka, bilo u Premier ligi.

Očekuje se kako će predložene promjene biti potvrđene u svibnju, na idućem sastanku Uefina Izvršnog odbora u Dublinu.

Linker
15. travanj 2024 14:28