TERRY DONNELLY Dppi Via Afp
IMA IH I U HNL-U

Europske lige u velikom problemu, izostanak zvijezda mogao bi odlučiti prvake: Nema Salaha, Sona...

Salah ove sezone igra u vrhunskoj formi te je dao velik doprinos vodećoj poziciji Premiershipa
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. siječanj 2024. 18:13

Mnogi će klubovi iz najjačih europskih liga u siječnju biti pogođeni izostankom igrača zbog reprezentativnih obveza na Afričkom kupu nacija i Azijskom kupu. Neki od njih su ključni u svojim momčadima i trenerima neće biti lako pronaći odgovarajuće zamjene. Tako bi ova kontinentalna prvenstva u značajnoj mjeri mogla utjecati na rasplet europskih liga.

Klubovi engleske Premier liga vjerojatno će najviše patiti, a bez svojih velikih zvijezda na neko vrijeme ostali su Liverpool i Tottenham, kandidati za sam vrh ljestvice. Redsi će se morati snalaziti bez svog egipatskog ‘talismana’ Mohameda Salaha, dok su Spursi hendikepirani za neigranje Son Heung-mina, koji se priključio reprezentaciji Južne Koreje.

image

Mohamed Salah

PETER POWELL Afp

Vrhunska forma

Salah ove sezone igra u vrhunskoj formi, te je dao velik doprinos vodećoj poziciji koju njegov klub trenutačno drži na premierligaškoj ljestvici. Egipatski krilni napadač postigao je 14 pogodaka uz osam upisanih asistencija u 20 prvenstvenih nastupa. Iako Jürgen Klopp na raspolaganju ima dosta širok kadar, jasno je da će se Salahov izostanak osjetiti. U kojoj mjeri, to će se tek vidjeti...

Afrički kup nacija počinje 13. siječnja, dok će se finale igrati 11. veljače. Egipat je na kladionicama peti favorit za slavlje u Obali Bjelokosti, dakle, mogao bi stići barem do četvrtfinala. Oproste li se Egipćani od turnira u toj fazi, Salah bi teoretski mogao stići na derbi s Arsenalom koji je na rasporedu 4. veljače, a propustio bi prvenstvene oglede s Chelseajem i Bournemouthom, treće i četvrto kolo FA kupa, te oba polufinalna susreta Liga kupa protiv Fulhama. Ode li njegova reprezentacija sve do finala, Salah će preskočiti i prvenstveni sraz s Burnleyjem. Jasno je da bi sve to moglo donijeti značajnu prednost Manchester Cityju, koji nema niti jednog igrača na afričkom i azijskom prvenstvu.

image

Son Heung-Min

BEN STANSALL Afp

Slična stvar vrijedi i za Sona, koji se povratkom Richarlisona u vrh napada vratio na lijevu krilnu poziciju u momčadi Tottenhama. I njegov je učinak bio odličan u prvoj dionici Premier lige, postigao je 12 pogodaka i upisao pet asistencija u 20 nastupa. Ako Korejci stignu do finala Azijskoga kupa, Son će preskočiti četiri premierligaške utakmice, među kojima su i derbiji s Brightonom, Manchester Unitedom i Evertonom.

Međutim, Son nije jedini igrač Tottenhama koji će nedostajati menadžeru Angeu Postecoglouu. Yves Bissouma priključio se reprezentaciji Malija, a Pape Matar Sarr je član senegalske izabrane vrste.

Tottenhamov gradski suparnik Arsenal ostaje bez dvojice igrača, Mohamed Elneny (Egipat) odlazi na AFCON, a Japanac Takehiro Tomiyasu na Azijski kup.

Najpogođeniji izostancima zbog afričkog prvenstva bit će Nottingham Forest, koji ostaje bez čak šestorice standardnih prvotimaca. Svojim su se nacionalnim momčadima priključili Ola Aina (Nigerija), Willy Boly, Serge Aurier, Ibrahim Sangare (Obala Bjelokosti), Cheikhou Kouyate i Moussa Niakhate (Senegal).

Bez prave zamjene

Iz Brentforda na reprezentativnu dužnost odlaze četvorica igrača (Saman Ghoddos, Kim Ji-soo, Frank Onyeka i Yoane Wissa), Wolverhamptonu također četvorica (Justin Hubner, Rayan Ait-Nouri, Boubacar Traore i Hwang Hee-chan). Osobito će Wolvesima nedostajati Hwang, koji je u prvom dijelu sezone bio najefikasniji pojedinac momčadi s 10 pogodaka i tri asistencije u 20 prvenstvenih utakmica.

image

Mohammed Kudus

MI NEWS Nurphoto Via Afp

West Ham je na neko vrijeme izgubio Mohammeda Kudusa, ganskog ofenzivca pristiglog prošlog ljeta iz Ajaxa, koji je u 16 premierligaških utakmica isporučio šest pogodaka.

Menadžer Manchester Uniteda Erik ten Hag morat će izgurati nekoliko tjedana bez prvog vratara Andrea Onane, koji se priključio reprezentaciji Kameruna. Njegova zamjena trebao bi biti 25-godišnji Turčin Altin Bayindir. Chelsea je, pak, ostao bez senegalskog napadača Nicolasa Jacksona, strijelca sedam prvenstvenih golova u 19 nastupa.

I u drugim jakim europskim ligama osjetit će se izostanak igrača koji će sudjelovati na kontinentalnim prvenstvima. U Italiji će vjerojatno najpogođeniji biti Napoli kojem odlazi najbolji napadač Victor Osimhen. Nigerijski centarfor u dosadašnjih 13 nastupa u Serie A postigao je sedam pogodaka.

Bundesligaške klubove napuštaju dva važna ofenzivca. Gvinejac Serhou Guirassy odigrao je sjajnu jesen za Stuttgart, zabio je 17 golova u 14 nastupa i za njega ‘Švabe’ nemaju odgovarajuću zamjenu. Vodeća momčad Bayera iz Leverkusena ostaje bez nigerijskog napadača Victora Bonifacea koji je u 16 bundesligaških utakmica ostvario učinak od 10 golova i sedam asistencija.

image

Victor Osimhen

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Real i Barca bez izostanaka

Iz klubova francuske Ligue 1 na Afrički kup nacija odlazi čak 56 igrača. Pritom će vodeći Paris Saint-Germain ostati bez tek jednog prvotimca, marokanskog braniča Achrafa Hakimija, no njegov izostanak ne bi trebao predstavljati preveliki hendikep momčadi Luisa Enriquea. Međutim, Monaco bi mogao osjetiti neigranje Wilfrieda Singa, 23-godišnjeg stopera iz Obale Bjelokosti koji je jedan od ključnih igrača kluba iz Kneževine.

Dosta izostanaka imat će i klubovi iz španjolske La Lige. Tako Sevilla ostaje bez marokanskog napadača Youssefa En-Nesyrija, a Athletic Bilbao bez ganskog ofenzivca Inakija Williamsa. Umar Sadiq (Nigerija), Hamari Traore (Mali) i Takefusa Kubo (Japan) nedostajat će Real Sociedadu, dok Almeriji i Betisu odlaze po trojica nogometaša. Real Madrid, Barcelona i Atletico ostaju kompletni...

Dvojica iz HNL-a na Afričkom kupu

SuperSport Hrvatska nogometna liga daje tek dvojicu nogometaša u reprezentacije koje sudjeluju na Afričkom kupu nacija. Hajduku dosta velik problem predstavlja odlazak Ismaëla Dialla, lijevog beka koji se priključio izabranoj vrsti Obale Bjelokosti.

Kako je Dario Melnjak od ranije teško ozlijeđen, Bijeli na toj poziciji moraju tražiti novo rješenje za uvodne utakmice u nastavku sezone. Nadalje, stoper Varaždina Lamine Ba pozvan je u reprezentaciju Mauritanije, no to za momčad Nikola Šafarića ne bi trebao biti problem jer je Ba jesenas odigrao tek 67 prvenstvenih minuta.

image

Ismaël Diallo

TOM DUBRAVEC Cropix

Maroko i Japan prvi su favoriti za osvajanje titula

Reprezentacija Maroka je prvi favorit za osvajanje Afričkog kupa nacija. Marokanci su oduševili nogometni svijet na prošlom Svjetskom prvenstvu u Kataru na kojem su stigli do polufinala, te izgubili od Hrvatske u borbi za broncu. Nakon Marokanaca kao favoriti slijede Senegal, Egipat, Obala Bjelokosti i Nigerija.

Kada je u pitanju Azijski kup koji se održava u Kataru, prema kladionicama prvi favorit za naslov prvaka je reprezentacija Japana, potom Južna Koreja, Australija, Iran i Saudijska Arabija.

Linker
29. travanj 2024 11:20