CHRISTIAN CHARISIUS Dpa Picture-alliance Via Afp
ZVUČI NEVJEROJATNO

Druga liga prepuna velikana: U igri je 37 titula, Kup prvaka, Kup UEFA i Kup kupova i trojica Hrvata

U drugom klupskom rangu ove sezone igrat će Schalke, Hertha, Hamburger SV
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 30. srpanj 2023. 16:38

Spektakularno je započela nova sezona 2. njemačke Bundeslige, osam pogodaka i 5:3 pobjeda HSV-a nad Schalkeom još je jedan pokazatelj da “Prvoklasna druga liga” nije samo marketinški trik, nego su Nijemci s pravom nadjenuli nadimak natjecanju u kojem igraju brojna velika mena, ne samo njemačkog, nego i europskog nogometa.

Uostalom, zbrojimo li samo titule prvaka koje su osvojili njemački drugoligaši dolazimo do fascinantne brojke od 37, plus tri naslova prvaka DDR-a koje je osvojio Magdeburg. Upravo je taj klub jedan od tri koji se mogu podičiti i europskim pokalima, oni su 1974. slavili u Kupu kupova, HSV je 1981. bio prvak Europe, a Schalke 1997. osvojio je Kup UEFA. Drugi pokazatelj je gledanost, među 20 najgledanijih klubova u sezoni uvijek bude jedan ili dva njemačka drugoligaša, ove sezone sigurno će ih biti dvoje, jer dvoboj HSV-a i Schalkea uživo je gledalo 57.000 navijača obje momčadi. Volksparkstadion bio je rasprodan, a bit će tako i u većini utakmica do kraja sezone, jer Hamburžani u petoj drugoligaškoj sezoni imaju jedini cilj - napokon se vratiti tamo gdje statusno pripadaju.

Isto se može reći i za Schalke, Rudari su živjeli samo jednu sezonu u eliti, za razliku od Werdera, u povratničkoj sezoni nisu se najbolje snašli i ponovo su u drugom razredu. Ne treba sumnjati da će imati veliku podršku u lovu na povratak u elitu, domaće utakmice bit će rasprodane, a brojna armija navijača sigurno će pohoditi i gostujuće nastupe.

Osim spomenutog dvojca, u ovom rangu natjecanja igra i Nürnberg. I dok se godinama potencira suparništvo Bayerna i Borussije Dortmund, manje je poznato da je Nürnberg i dalje drugi na vječnoj ljestvici najuspješnijih klubova Njemačke. Naime, klub iz središta Bavarske devet puta bio je prvak države, jednom više nego Borussia. No, u posljednje vrijeme su poznatiji po tome što su rekorderi po ispadanju iz elite, 2014. godine, kada su zadnji puta bili dio Bundeslige, osmi put su je napustili. Najbliže povratku bili su 2018. Međutim, tada su u kvalifikacijama za pogodak bili lošiji od Eintrachta kojeg je vodio Niko Kovač.

Protekle sezone 1. Bundesligu je napustila i Hertha. Stara dama se u projekcijama njezinih čelnika trebala boriti za Ligu prvaka, ali umjesto Herthe u glavnom gradu Njemačke Union će ugostiti najbolje klubove Europe, dok će se igrači u plavo-bijelim dresovima boriti za brzi povratak u elitu. Na tom putu bit će puno prepreka, ali obitelj Dardai, otac Pal kao trener, te tri brata Palko, Marton i Bence, bit će glavni aduti.

Samo tri Hrvata

U Herthi je jedan od trojice Hrvata koji su trenutačno na popisu drugoligaških momčadi. Filip Uremović ostao je u Berlinu, Jakov Medić i dalje je u St. Pauliju, a njega bi navodno u svoje redove htio dovesti novi bundesligaš Heidenheim. Treći Hrvat je Ivan Prtajin, dijete Hajduka koji je jučer debi u ovom rangu natjecanja obilježio golom, kojim je novom drugoligašu Wehenu donio bod protiv Magdeburga.

image

Filip Uremović (desno)

MICHAEL TAEGER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Michael Taeger/imago Sportfotodienst/profimedia

Njemačka je domaćin Eura sljedeće godine, a čak četiri od 10 stadiona na kojima će se igrati su trenutačno dijelom 2. Bundeslige. Uz Hamburg, Gelsenkirchen i Berlin, najbolje reprezentacije Starog kontinenta ugostit će i Düsseldorf. Fortuna je jedan od klubova koji je često bio dio elite, ali sada su daleko od nje. Međutim, Fortuna će ove sezone napraviti nesvakidašnju stvar. Kao eksperiment tri njihove domaće utakmice bit će potpuno besplatne za sve gledatelje, novac kojeg su trebali uprihoditi od ulaznica, platit će sponzori koji su pozdravili ovu inicijativu...

Linker
24. travanj 2024 04:18