Ristovski će kao kapetan predvoditi Makedoniju protiv Italije

 Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia
BACAT ĆE SE NA GLAVU

Četiri mušketira iz Prve HNL kreću u boj s Italijom: ‘Slavili smo u Njemačkoj, nećemo se sad predati‘

Ademi, Atanasov, Ristovski i Velkovski u Palermu love senzaciju u polufinalnom dvoboju play-offa
Piše: Tomo Ničota, Jurica RadićObjavljeno: 24. ožujak 2022. 13:17

Stefan Ristovski kao kapetan, Darko Velkovski, Arijan Ademi i Jani Atanasov. Četvorica igrača iz HNL-a, četvorica reprezentativaca Sjeverne Makedonije u četvrtak će u krenuti u zadnji boj za plasman na Svjetsko prvenstvo.

U polufinalu doigravanja za Katar suparnik je Italija, igra se u Palermu i jasno je da je momčad izbornika Roberta Mancinija velik favorit.

Europski prvak nije uspio direktno izboriti vizu za svjetsku smotru, ne treba naglašavati kakvo bi iznenađenje bilo da ne uspije niti u “nadoknadi”. Premda, u finalu bi, prođu li Talijani, mogao čekati Portugal, kojemu je prvi suparnik Turska.

Bacanje na glavu

Međutim, unatoč svim prognozama i minimalnim očekivanjima, reprezentacija Sjeverne Makedonije nije došla na Siciliju s uzdignutim rukama, već spremna za borbu.

"A što ću reći o Italiji? Europski su prvaci, svi znamo kakvi su to igrači, igra se u Italiji, nema dvojbe tko je favorit", javio se Arijan Ademi i potvrdio da će njegova reprezentacija biti oslabljena u toj utakmici.

"Nema Kostadinova zbog kartona, nema niti Elmasa, koji je ozlijeđen. Nedostajat će nam, naravno, radi se o važnim igračima, ali nema mjesta plakanju. Mi koji smo tu pokušat ćemo napraviti sve da se iz Italije vratimo sretni", kaže Ademi koji se u nedjelju u Koprivnici, u Dinamovom dresu, vratio nakon jednomjesečne stanke zbog ozljede.

"Dobro sam, potpuno zdrav i spreman, ne osjećam nikakve posljedice te utakmice. Trenirao sam već neko vrijeme normalno, nemam baš nikakvih problema."

image

Arijan Ademi se vratio treninzima

ROBERT ATANASOVSKI Afp

Kako igrati protiv Italije, kako se suprotstaviti Mancinijevim dečkima?

"Ha, kako... Moramo se bacati na glavu, na svaku loptu, nema druge, moramo odigrati veliku utakmicu da bismo napravili senzaciju."

Interes u Sjevernoj Makedoniji je velik, imate će Ademi i društvo i u Palermu svoje navijače.

"Veliko je zanimanje, ne igra se često ovakva utakmica, nakon što smo bili na Euru sad imamo priliku zaigrati i na Svjetskom prvenstvu, to bi bila stvarno velika stvar. I za mene osobno, nakon svega što sam doživio u karijeri, ali i za našu reprezentaciju. Osjećamo podršku navijača, koji će nam isto biti vjetar u leđa."

Sjeverni Makedonci u kvalifikacijskoj skupini svladali su Njemačku u Duisburgu (1:2), što im također daje nadu da se mogu “potući” i s Talijanima.

"Da, ta naša pobjeda u Njemačkoj svakako nam pokazuje da možemo igrati i protiv najboljih, pokazuje i koliko je nogomet nepredvidljiv i da je u njemu sve moguće. Ta utakmica u Njemačkoj može nam biti put i za ovu u Palermu, nećemo se predati unaprijed, idemo odigrati još jednu veliku utakmicu", zaključio je Ademi.

Iskoristiti svaku šansu

Kapetan Ristovski također je “nabrijan” na dvoboj u Palermu, ali istovremeno i sretan i ponosan što njegova reprezentacija uopće igra takvu utakmicu.

"Ma, ovo su lijepa vremena kroz koja prolazi naša reprezentacija. Doživjeli smo Euro, igramo protiv velikih momčadi, sad ćemo se suprotstaviti europskim prvacima... Pa, to je samo bonus, nagrada za sve što radimo, prije svega trebamo uživati u svemu tome, jer nikad u nogometu ne znaš hoćeš li i kad opet igrati takvu utakmicu. A ja sam još posebno ponosan što sam kapetan i što mogu povesti dečke u takvom dvoboju", priča emotivno Ristovski i otkriva recept za Talijane.

"Jasno je da moramo dati sve od sebe, odigrati veliku utakmicu, međutim, isto tako, neće biti dovoljno da se čitavu utakmicu branimo. Obrambeni sam igrač i znam da se ne može izdržati do kraja, ako se samo braniš i ne pokušaš nešto napraviti. Morat ćemo učiniti nešto i prema naprijed, iskoristiti svaku šansu koja će nam se ukazati, a nadam se da će tih šansi biti."

Tu Sjevernoj Makedoniji nedostaje jedan veliki igrač, Goran Pandev oprostio se od reprezentacije, a sad bi tako dobro došao. Pogotovo što čitav život igra u Italiji i najbolje od svih poznaje Talijane.

"Naravno da nam nedostaje klasa Gorana Pandeva, međutim, koga nema, bez njega se mora, jel’ tako? Čujem se s Goranom, često pričamo, iako, o Talijanima nismo previše. A i nema on tu previše toga otkriti, svi znamo kakva je momčad na suprotnoj strani i tko je favorit u ovoj utakmici."

image

Sjeverna Makedonija želi iznenaditi Italiju

ROBERT ATANASOVSKI Afp

Ristovski je, također, bio godinama u Italiji, nema ni za njega tajni oko Mancinijeve momčadi.

"Meni kad kažeš “nogomet”, ja prvo pomislim na Italiju. Prva asocijacija na nogomet mi je Serie A, nema mi draže i bolje lige, to je vrh. Cijenim jako talijanski nogomet, pratim ga, ali u ovoj utakmici idemo bez straha. Kažem, gušt je igrati takve utakmice, protiv suparnika iz svjetskog vrha, možemo biti zahvalni što imamo takvu priliku. Istina, pobijedili smo Njemačku, što je dokaz da je sve moguće, dat ćemo svojih 100 posto i pokušati razveseliti navijače i nadati se da ovo nije zadnja takva, velika utakmica, koju će odigrati ova generacija."

Još jedan povijesni uspjeh

Vezni igrač Hajduka, Jani Atanasov, s reprezentacijom Sjeverne Makedonije u utorak je otputovao za Palermo. S obzirom Makedoncima zbog dva žuta kartona nedostaju standardni igrači sredine terena, Elmas i Kostadinov, nije isključeno niti da Atanasov večeras krene od prve minute.

"Naravno da se nadam nastupu, svatko od nas reprezentativaca vjeruje da će zaigrati. Ukoliko dobijem šansu dat ću svoj maksimum i nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat", kazao je 22-godišnjak iz Strumice.

Talijani su po velikim pritiskom, je li to šansa za Makedonce s obzirom da svi već pričaju o finalnoj utakmici između Portugala i Italije?

"Znamo kakva je kvaliteta Talijana, međutim u nogometu, pogotovo kada je jedna utakmica, sve je moguće. Mi smo već potvrdili da nismo autsajderi. Dodatni motiv? Mislim da nam ne treba dodatni motiv, jer svi znamo koliko nam znači ova utakmica zato što imamo prigodu napraviti još jedan povijesni uspjeh makedonskog nogometa."

Što Sjeverna Makedonija treba napraviti da prođe, kako se postaviti? Potpuno defenzivno ili se probati nadigravati?

"To zna samo naš izbornik Blagoja Milevski i njegov stručni stožer, a ostalo je na nama da ispunimo njegove zahtjeve i budemo pravi na terenu."

Koga od talijanskih igrača najviše cijenite, tko je najveća opasnost za Makedoniju?

"Cijenim cijelu momčad Italije, nikoga ne bih izdvajao. Dokazali su već kakva su reprezentacija i svaki igrač koji konkurira za utakmicu protiv nas, opasan je i može napraviti probleme. Ali, njihova kvaliteta samo podiže naš motiv."

Zajednički cilj

Za kraj i HNL tema, u reprezentaciji ste zajedno s igračima iz Rijeke i Dinama, razgovarate li o prvoligaškim pitanjima?

"Naravno da međusobno pričamo o utakmicama koje su prošle i onima što dolaze, ali kad smo s reprezentacijom onda svi imamo isti zajednički cilj", skromno je i bez velike najave, bez pompoznih obećanja poručio Atanasov pred večerašnji dvoboj u Palermu.

Osvojit ćemo naslov, zbog svega će nam biti još puno slađi

Stefan Ristovski prokomentirao je kratko i aktualnu Dinamovu situaciju, borbu za naslov prvaka. Nakon pobjede u Koprivnici Modri su i dalje lideri, ali ne pobjeđuju lako i nakon poslije stanke slijedi neizvjestan, završni obračun.

- Moram, prije svega, reći da je stvarno HNL bolji nego ikad, a vidi se to i po tribinama. Pun stadion u Koprivnici i puno naših navijača, prije toga pun Poljud... Sjajan je osjećaj igrati u takvom ambijentu, znam da bi mnogi navijači željeli da imamo 20 bodova prednosti i da ne bude tako zanimljivo, da bude kao prijašnjih godina, ali baš zbog svega toga ovaj će naslov prvaka biti slađi od prethodnih. Sve to nas gura da budemo još bolji, baš je dobar osjećaj pred punim tribinama. Da, siguran sam da ćemo nakon ove stanke biti pravi, vratio nam se i Ademi, opet ćemo biti najbolji i postati prvaci - poručio je Ristovski. (tn)

Linker
24. travanj 2024 09:33