Marin Ljubičić

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
JUNAK HRVATSKE

‘Morao sam otići iz Hajduka da se spasim, inače bih zaglibio. Nadam se da ću se vratiti‘

‘Dopustio sam da vanjski faktori utječu na mene. Šteta. Zato osjećam da sam dužan Hajduku‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. studeni 2023. 09:26

Marin Ljubičić junak je mlade reprezentacije. Nije utakmica s početka tjedna protiv Bjelorusije bila odlučujuća, nije imala povijesnu dimenziju kao susret Dalićeve izabrane vrste, ali važna je pobjeda (1:0) ostvarena u Erevanu u sklopu skupine G kvalifikacija za U-21 Europsko prvenstvo 2025. godine.

- Sve je bilo neobično, od lokacije igranja do smještaja. Ne mislim pritom da je bilo toliko loše, koliko je bilo različito. Nismo igrali u Bjelorusiji, igrali smo u Armeniji, na nekom čudnom terenu. Osjećaj je bio sasvim drukčiji i zato je na kraju jedino važno bilo vratiti se kući s tri boda - ispričao nam je Marin Ljubičić, strijelac za pobjedu protiv Bjelorusije u 83. minuti.

Svjestan je ovaj 21-godišnji Splićanin što čeka njega i suigrače u selekciji U-21 koja se pokušava izboriti za nastup na sljedećoj europskoj smotri.

U skupini su Grci i favoriti Portugalci, s kojima nas očekuju dva obračuna iduće godine, stoga mladi Vatreni nisu imali kredit ispuštanja bodova u Erevanu.

- Prva iduća je kontra Andore, što bismo realno trebali pobijediti i time se po broju utakmica poravnati s Portugalom, ali uz to otići i na bod viška. Međutim, tada slijedi gostovanje u Portugalu, kod reprezentacije koja slovi za favorita ne samo u našoj skupini, nego i na Euru. Ali, dosad smo pokazali da možemo sa svima igrati, to nas hrabri. Vidjeli smo u Grčkoj da možemo biti bolji. Istina, nova smo momčad, trebat će nam vremena. Zbog igre i ukupne atmosfere, ali rastemo iz utakmice u utakmicu.

image
ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Sljedeća akcija U-21 tek je u ožujku, do tada je puno vremena. Pitanje je tko će biti u formi, tko će igrati, tko neće... U posljednjem okupljanju U-21 ponovno se Ljubičić susreo s nekadašnjim suigračem Stipom Biukom. Bili su napadački tandem snova za navijače Hajduka, a danas je Biuk u Los Angelesu, dok Ljubičić nosi dres LASK-a.

- Stipi polako završava sezona, ako ne prođu u polufinalu play-offa, za nekoliko dana može biti gotov do proljeća. Svaki put kada se nađemo u reprezentaciji dobro se ispričamo. Lijep je život u Los Angelesu, ali baš je daleko od svega.

Za razliku od Ljubičića, koji igra austrijsku ligu s LASK-om. Ove sezone za Crno-bijele iz Linza odigrao je 13 utakmica u Bundesligi, zabio tri pogotka.

- Na početku sezone nisam igrao nekoliko utakmica, a očekivao sam da ću igrati. Moram priznati, bio sam dosta nervozan, ali stabilizirao sam formu. Nakon početne četiri, kasnije sam sve igrao u startnoj postavi. Jednu sam u Bundesligi propustio zbog zatezanja zadnje lože, ali unutra sam. U startnoj ekipi, jer kontinuitet je najvažniji.

Do kraja listopada tražio je Ljubičić golgetersku formu, a onda je "eksplodirao" protiv Rapida. Dvaput je zabio na Prateru u najboljoj utakmici jeseni (3:3).

- Dva pogotka su me podigla, jer znam da je napadaču statistika najvažnija. Uvijek je momčad na prvom mjestu, pobjede nas dižu, ali u tim pobjedama napadač mora zabijati.

Prošle sezone postigao je ukupno 16 golova u 33 nastupa kroz prvenstvo i Kup. Koje su ambicije LASK-a?

- Još nam je ostalo pet utakmica, cilj je približiti se Sturmu i Salzburgu, koji su pobjegli na pet bodova plusa. Problem je što gubimo u onim malim utakmicama, s protivnicima iz donjeg dijela. Prije reprezentativne stanke smo imali gradski derbi s Blau Weissom. Navijačima je utakmica bila bitnija od bilo čega, a mi smo, ruku na srce, odigrali baš loše, te izgubili 2:0.

image
APA-PictureDesk via AFP

Svidio se austrijski nogomet Ljubičiću otkad je u ljeto 2022. preselio u LASK.

- Volim presing, volim što se momčadi nadmeću, nema robovanja taktici i zatvaranju. U odnosu na HNL, puno je jači tempo. Uz sav respekt prema hrvatskoj ligi, ali intenzitet igre u austrijskoj Bundesligi puno je veći.

Ljubičić ima visoku ambiciju, želi napredovati do liga Petice. Prošle godine Splitom se širila priča kako će mladi napadač preseliti u lisabonski Sporting, ali ništa od toga.

- Bio je Portugal u pitanju, ali ne Sporting. Moram se prvo dokazati u LASK-u, pa ću onda razmišljati dalje. Austrijska liga je odlična priprema za Njemačku, na primjer. U Njemačkoj je kvaliteta na višoj razini, ali tempo igre ne predstavlja problem kada se navikneš u Austriji.

Zadovoljan je Ljubičić kako se adaptirao u LASK-u, ambicioznom klubu koji ipak nema pritisak Hajduka.

- Puno je opuštenije nego u Hajduku. Drukčiji je osjećaj, drukčije je okruženje. Svuda je pritisak rezultata, ali u Hajduku je nemjerljivo teže u odnosu na LASK.

Nakon jedne i pol sezone na Poljudu otišao je Ljubičić u Linz. Prvo na posudbu, a onda su Crno-bijeli otkupili njegov ugovor.

- Linz je bio odličan potez. Jednostavno sam morao s Poljuda da bih sebe spasio. Zato, kada pričam o pritisku, tu nema usporedbe. Pitanje samopouzdanja je najvažnije, a meni je samopouzdanja nedostajalo. Dopustio sam da vanjski faktori utječu na mene. Šteta. Zato osjećam da sam dužan Hajduku. Nadam se da ću jednog dana imati priliku vratiti klubu što mi je pružio na početku karijere. Ali, prije godinu i pol dana sam morao tražiti sebe. Da sam ostao, "zaglibio" bih, a ovako sam napravio iskorak. I baš sam zadovoljan.

image
GORAN ŠEBELIĆ/Cropix

S LASK-om će se Ljubičić ove sezone boriti i za naslov prvaka. Nije nerealno, premda je Salzburg uvijek najveći favorit.

- Bit će najzanimljivije prvenstvo do sada. Nama je cilj da budemo u Top 6 na kraju 22 kola prije play-offa. Ali, nije Salzburg kao prethodnih sezona. Do sada bi se već odvajali od konkurencije.

Zanimljivo kao u HNL-u, mogli bismo dodati. Hajduk u finiš polusezone ulazi kao prvoplasirana ekipa s najvećim šansama za jesenski mini-naslov.

- Definitivno će biti najzanimljivije prvenstvo. Stječe se dojam da svi imaju podjednake šanse. Kada kažem svi, mislim na Hajduk, Rijeku i Dinamo. Rijeka igra vrhunski, imaju golemi potencijal. Svaka čast kako su skautirali momčad. S druge strane, Hajduk ima najbolji kadar, sjajan je s budžetom. Bio bih najsretniji da Hajduk bude prvak, ali znam što su očekivanja. Znam i što je euforija. Treba biti realan, ne može se svaku pobijediti. Tko bude najmanje griješio, taj će na kraju slaviti. Gledam svaku Hajdukovu utakmicu i vjerujem u Bijele.

CRVENI KARTON

Htio sam propasti u zemlju, baš sam napravio glupost

Prošle sezone živio je Ljubičić svoj austrijski san sve do crvenog kartona početkom rujna protiv Rieda.

- Najbolje sam se osjećao, zabio šest pogodaka u šest prvenstvenih utakmica i onda sam napravio ogromnu pogrešku. Izbacio me taj crveni karton iz pozitivnog ritma, nažalost, učio sam na svojoj pogrešci - iskreno je priznao Ljubičić i dodao:

- Htio sam propasti u zemlju, bio sam strašno razočaran. Izgubio sam i mentalnu snagu nakon tog isključenja. Baš sam napravio glupost, ali sam iz toga puno naučio.

S Van Dijkom sam razmijenio dres, a kako je Salah brz...

Europsku ligu igra Ljubičić, stječe iskustvo u igri s velikanima poput Liverpoola.

- Tu je naš raspon igara, dobijemo Union Royal SG s 3:0, a onda izgubimo od Blau Weissa u prvenstvu. Ali, uživam igrati Europsku ligu, za mene je to velik napredak.

U Europskoj ligi Liverpool je posebna priča. Poražen je LASK na svom stadionu (1:3), ali kada s druge strane izađu Redsi, sve se piše pod fantastični doživljaj.

- Imao sam i jednu priliku, šutirao, ali je obranio vratar. Možda je bilo i zaleđe, nebitno, jer gledaš Kloppa na TV-u i odjednom prođe pored tebe. S Van Dijkom sam razmijenio dres. Drugi igrač u izboru za Zlatnu loptu, a ja se s njim "tučem" na terenu. Moram priznati, bio sam silno impresioniran. A tek kada je ušao Salah. Kako je taj čovjek brz. Čudesno! Liverpool je zaista bio doživljaj za sebe.

Europska liga nudi još jedan doživljaj, a to je odlazak na Anfield.

- Povest ću cijelu obitelj u Liverpool. Tko zna kada će opet biti prigoda, I uzet ću još jedan dres za uspomenu. Pritom će igrački respekt ipak biti manji, mislim da ćemo odigrati bolju utakmicu nego u Linzu.

Presretan je Ljubičić što je LASK dobio Liverpool za protivnika u EL.

- Kada smo gledali izvlačenje i dobili Liverpool, bilo je veliko slavlje. Htjeli smo taj susret, jer Redsi su poseban motiv. Kada ih vidiš na terenu shvatiš zašto su toliko plaćeni.

‘A‘ reprezentacija? Nadam se, ali pitanje je koliko je realna moja želja

Nada li se Ljubičić da bi mogao među Dalićeve izabranike na Euru sljedeće godine? Napadači se uvijek traže.....

- Normalno je da se nadam, svima je san doći u A reprezentaciju. Nema dalje od toga, nema veće. Cijela je država iza tebe. Velika čast, ali pitanje je koliko je realna moja želja. Ima tu puno igrača koji konkuriraju, od Belje, Frigana, da ne nabrajam sve. Tko bude u najboljoj formi pred Euro taj bi mogao dobiti poziv.

Linker
28. travanj 2024 22:22