Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX
SIGURNO NAPUŠTA KLUB

MOGUĆ JE POVRATAK JEDNOG OD NAJVEĆIH TALENATA Hajduku se vraća pravi fantazist, igrač koji fali, a već sa 18 godina vrijedio je 3 milijuna eura?

ANDRIJA BALIĆ Ovog ljeta gotovo sigurno napušta Udinese, hoće li se vratiti u Hajduk?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. svibanj 2020. 00:47

U travnju 2014. godine premijeru u službenoj utakmici za Hajduk upisao je Andrija Balić. Desetka iz mašte. Rođeni fantazist. Vidjeli smo ga i šest mjeseci ranije. Prvu utakmicu za Bijele zaigrao je u listopadu 2013. S tek navršenih 16 istrčao je na travnjak kontra Bešiktaša.

- Šteta što Balić nije dao gol - kazao je tada Slaven Bilić, trener Bešiktaša.

Trenutno u Slovačkoj

Sa 16 je počeo igrati u Hajduku, s 18 i pol je već bio u Udinama, u klubu koji je godinama poznat kao mjesto gdje se “bruse dijamanti”. Pred Balićem je bila velika karijera, otvarali su se horizonti, nudile prilike na sve strane. Ali u proljeće 2020. mnogi će se upitati “gdje je danas Andrija Balić”. S pravom, jer nekoć veliki talent Hajduka trenutno je na posudbi u DAC-u, slovačkom prvoligašu iz Dunajske Strede. S Udineseom ima ugovor do ljeta 2021., ali i otežavajuću činjenicu da je za klub s Dacia Arene odigrao tek 33 utakmice u protekle četiri godine. Nije Italija bila obećanja zemlja, nije bila Eldorado za posljednju veliku desetku stasalu u omladinskoj školi Hajduka. Igrač izrastao u generaciji klase ‘97. zajedno s Vlašićem danas se i dalje bori za svoje mjesto na nogometnoj mapi. Potencijal je pokazao u Hajduku, pokušao se potom potvrditi u Udinama, nizozemskoj Fortuni, Perugii i slovačkom DAC-u, ali očito je da se ovog ljeta ukazuje nova ključna točka karijere.

S devet godina došao je Balić iz Dugopolja u Hajduk, prepoznao ga je trener iz podmlatka Bijelih, Saša Glavaš. Balić je brzo napredovao, debitirao je prije Vlašića u prijateljskim, ali i službenim utakmicama. Prvi put u HNL-u zaigrao je u gradskom derbiju, u pobjedi 1:0 nad Splitom priliku je mladom Dugopoljcu ponudio Igor Tudor 14. travnja 2014. U međuvremenu, u proteklih šest godina, putovi su im se ponovno sastali. Tudor je na klupi u Udinama ponovno u ruke dobio Balića koji je prilike u Crno-bijelima dobivao na kapaljku. Naime, trebala su mu 462 dana za debi u Udinama, a prvi pogodak postigao je u svibnju 2017. Sjajan zgoditak, ali, nažalost, ostao je njegov jedini u Serie A.

Posudba i kod Tudora

- Nije mi prvi put da zabijam ovakve golove. Zabio sam u dresu Hajduka sličan gol Strømsgodsetu, ali ovaj ću posebno pamtiti jer je prvi u dresu Udinesea i to još na kultnom San Siru - radosno je tada pričao Balić.

Pritom je izrazio i nadu da neće u Udinama dugo grijati klupu, međutim, bila je to samo nada. Dašak nade donio mu je dolazak Tudora, jer počeo je igrati u proljeće 2018.. Ali teška je Serie A, a posebno kada se borite za opstanak. Udine su posljednjih sezona upravo u takvoj situaciji, pa je Balić u drugom Tudorovu mandatu krenuo na još jednu posudbu. Jednu u nizu, jer prije 15 mjeseci krenula je serija njegovih selidbi iz Udina. Prvo se dokazivao u Fortuni, momčadi poput Udina u Italiji, koja je imala status kluba što se bori za očuvanje prvoligaškog statusa u Nizozemskoj. Nakon epizode u Fortuni vratio se u Udine, ali u kolovozu prošle godine na posudbu ga je poslao i Tudor. Nova je destinacija bila bliže oku trenera, jer Balić je završio u Perugii. Međutim, samo na šest mjeseci, do veljače ove godine. Slijedila je i treća posudba u samo godinu dana, zadnja i trenutna destinacija je DAC Dunajska Streda. Skromno za talenta koji je Hajduku donio 3 milijuna eura u transferu iz 2016, ali što je još važnije, igrača kojeg se procjenjivalo da će naslijediti velikane s brojem 10 u bijelom dresu. Pa čak i kada je Milevskom prepustio desetku, a sebi uzeo 99, ostao je Balić pravi fantazist. Igrač čija lopta ima oči, igrač kojem su navijači sa razlogom pisali transparente “No Balić, no party”.

Delikatno pitanje

Gdje će Balić ovog ljeta nastaviti s “nogometnom zabavom”, gdje će svoj talent pokušati dokazati na pragu 23. godine? Delikatno pitanje na koje se čeka precizan odgovor.

- Cilj je odigrati do kraja sezone na posudbi u Slovačkoj i onda moramo vidjeti kakvi su planovi Udinesea. Ugovor s Udinama traje još godinu dana, do ljeta 2021. i svjesni smo da bi nam klub mogao ponuditi odlazak. Prije odlazak nego nastavak suradnje - otvoreno nam je kazao Balićev zastupnik Ante Peša iz agencije Stars and Friends.

Postoji li mogućnost povratka u redove splitskog kluba?

- Nema ništa konkretno po tom pitanju, ali nije isključeno. Svaka opcija za njega je dobra, da se napokon resetira, jer u Italiji nije uspio potvrditi ni talent ni klasu - zaključio je Peša.

Andrija Balić na novom je početku sljedećeg mercata. S nepune 23 ima gotovo cijelu karijeru ispred sebe. Posljednja velika desetka iz inkubatora Bijelih s velikim optimizmom čeka ljeto. I navijači Hajduka također.

Tri najvažnija gola karijere

STRØMSGODSET - Sjajan zgoditak, onaj iz kategorije “eurogolova” za špice sportskih emisija. Punom, s ruba kaznenog prostora, pogodak koji se i danas pamti kao jedan od ključnih na Hajdukovuputu prema play-offu kvalifikacija Europa lige ljeta 2015.

DINAMO 1:1 - Postigao zgoditak u derbiju iz ožujka 2015. kada mu je Machado “ukrao” pobjedničku slavu poravnanjem u dubokoj sudačkoj nadoknadi. Kod Špace Poklepovića priograo je Balić u proljeće te godine.

INTERU NA SAN SIRU - Jedini pogodak u Serie A postigao je za Udine na utakmici kontra Intera na San Siru. Prihvatio je odbijenu loptu na 17 metara i desnom nogom pogodio lijevi gornji kut mreže postigavši počasni pogodak za Crno-bijele na Meazzi u porazu 2:5.

Stopama oca Ivice počeo kao vratar

Kakav otac, takav i sin, to je pravilo vrijedilo i za Balića na početku karijere. Naime, današnja desetka krenula je s gola, s jedinice. Međuitm, kada je Saša Glavaš vidio kako mali Dugopoljac barata s loptom rekao mu je “nemoj više braniti”. Andrijin otac Ivica bio je vratar u Dugopolju, pa je tako i njegov sin krenuo tatinim stopama. Ali, samo nakratko.

Linker
12. svibanj 2024 21:29