ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
USPJEŠNA NOĆ ŠPANJOLACA

VIDEO: Barça slavila preokretom u spektaklu od pet golova, Atletico preživio dramu u završnici

Španjolski predstavnici su slavili i stekli prednost uoči uzvrata, no još nije ništa gotovo
Piše: SNObjavljeno: 10. travanj 2024. 22:54

PSG - BARCELONA 2:3 (Dembele 48., Vitinha 50./Raphinha 37., 62., Christensen 77.)

PSG: Donnarumma - Marquinhos, Hernandez, Beraldo?, Mendes - Lee (od 61. Zaire-Emery), Vitinha?⚽, Ruiz (od 86. Ramos) - Asensio (od 46. Barcola), Dembele⚽, Mbappé

BARCELONA: Ter Stegen - Kounde, Araujo, Cubarsi?, Cancelo - De Jong (od 75. Christensen⚽?), Roberto (od 61. Pedri), Gündoğan (od 85. Fermin?) - Yamal (od 61. Felix), Lewandowski, Raphinha⚽⚽(od 75. Torres)

Pogotke pogledajte ovdje: 0:1 Raphinha, Dembele 1:1, Vitinha 2:1, Raphinha 2:2, Christensen 2:3


ATLETICO MADRID - BORUSSIA DORTMUND 2:1 (De Paul 4., Lino 32., Haller 81.)

ATLETICO MADRID: Oblak - Molina (od 90. Niguez), Gimenez?, Witsel (od 90. Savić), Azpilicueta, Lino⚽ (od 90. Riquelme) - Llorente, Koke, De Paul⚽(od 80. Correa)- Morata (od 64. Barrios), Griezmann

BORUSSIA DORTMUND: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen? - Sabitzer (od 84. Reus), Can?(od 84. Ozcan), Nmecha (od 46. Brandt) - Sancho, Fullkrug (od 60. Haller⚽), Adeyemi (od 73. Bynoe-Gittens)

Pogotke pogledajte ovdje: 1:0 De Paul, 2:0 Lino, 2:1 Haller


Izvještaj pišu: Gradimir Đukarić i Ante Šakić

Morao je biti zadovoljan Ronaldinho koji je s tribina Parka prinčeva uživo ispratio utakmicu svoja dva bivša kluba. Vidio je čak tri rezultatska preokreta, pet pogodaka, dva pogođena okvira gola, ali i ishod koji Barceloni pred uzvratnu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka pred svojim navijačima daje veliku prednost u odnosu na PSG. Bila je to tek druga pobjeda Barcelone na Parku prinčeva, prva od četvrtfinala u sezoni 2014./15. u kojoj je, inače, trener Blaugrane Xavi sudjelovao kao igrač. Te sezone je, inače, Barcelona u Ligi prvaka otišla do kraja.

Utakmica je počela prividnom inicijativom domaćina koju su u nekoliko situacija opasno "visili" s druge strane terena. Već 6. minuti neopreznost obrane skoro je skupo koštala PSG. Donnarumma je, srećom po domaćina, bio koncentriran i izlaskom sa svojih vrata intervenirao ispred Raphinhe koji se našao u situaciji jedan na jedan. PSG je imao posjed, ali u završnici su bili prilično neopasni jer su udarci uglavnom završavali u bloku obrane Barcelone. Štoviše, malo je nedostajalo da se u ranoj fazi utakmice nađu u minusu. Naime, nakon udarca iz kuta u 20. minuti Donnarumma je zaplivao u prazno, a udarac Lewandowskog s gol linije očistio je Mendes. Nekoliko minuta kasnije Donnarumma je iz kuta svojih vrata iščupao udarac Raphinhe. Proigrala je Barcelona nakon te dvije šanse, a u 37. i došla do prednosti. Yamal je ubacio u kazneni prostor, vratar PSG-a presjekao je loptu koja je išla u noge Lewandowskom, ali ju je odbio u noge Raphinhi koji koristi šansu u kojoj se našao. Brazilcu je, inače, to bio u prvi pogodak kojeg je zabio u Ligi prvaka.

Luis Enrique morao je na poluvremenu nešto mijenjati, a te promjene ekspresno su mu donijele korist. Asensia je ostavio u svlačionici, promijenio formaciju i u samo dvije minute okrenuo utakmicu. Već u 48. minuti Dembélé je sjajnim udarcem iskosa s desetak metara zakucao loptu u mrežu. Bio mu je to tek drugi pogodak otkako je ljetos stigao iz Barcelone na Park prinčeva za 50 milijuna eura. Nisu se gosti ni snašli, a opet su vadili loptu iz mreže. Samo dvije minute kasnije nakon nekoliko kratkih dodavanja Vitinha zabija za potpuni preokret. Ta dva gola dala su krila domaćinima jer Barcola je u 55. zatresao gredu. Izdržala je Barcelona taj pritisak bez novog primljenog gola, ali je i znala uzvratiti. Igrača se 62. minuta, nogometaši PSG neoprezno su izgubili loptu na svojojoj polovini, a Pedri koji je tek minutu ranije ušao u igru sjajnim dodavanjem pronalazi Raphinhu koji iz voleja vraća utakmicu u rezultatski egal. U 74. minuti vratnica je "ukrala" Dembéléu drugi pogodak na utakmici, a onda je uslijedio šok. Christensen iz prvog dodira s loptom, samo minutu nakon što je ušao u igru, zabija za novi preokret. Nakon ubacivanja iz kuta neuvjerljivi Donnarumma je ostao ukopan na svojoj liniji, a danski branič nadskočio je svoga čuvara i zakucao loptu u mrežu za prednost pred uzvrat i korak bliže polufinalu.

U sjeni utakmice ostale su dva nastupa koja su promijenila povijesne knjige. Naime, kapetan Marquinhos je postao igrač s najviše službenih nastupa u povijesti pariškog kluba. Utakmica protiv Barcelone bila mu je već 436. od dolaska u klub. S druge strane Yamal je sa 16 godina i 272 dana postao najmlađi igrač koji je igrao četvrtfinale Lige prvaka.

Atletico slavio nakon dramatične završnice

Nakon spektakla u utorak između Real Madrida i Manchester Cityja (3:3) na Santiago Bernabeuu, španjolska metropola jučer je opet bila domaćin četvrtfinalu Lige prvaka. Ovaj put na Atleticovom Metropolitanu gostovala je Borussia Dortmund. Domaći su pobjedom 2:1 produžili niz bez poraza na svome terenu u elitnom kontinentalnom natjecanju na deset susreta, a za petu uzastopnu pobjedu u tom nizu najzaslužniji su bili jučerašnji strijelci Rodrigo de Paul i Samuel Lino, dok je nadu u uzvratu za goste zadržao Sebastian Haller.

Domaći su već na samom početku nametnuli ritam pred svojim navijačima. Atletico je poveo u nakon pogreške gostujuće obrane, de Paul se sjajno snašao i u 4. minuti doveo momčad Diega Simeonea u vodstvo.

Atletico je nastavio s inicijativom i dalje, ali domaći nisu žurili i čekali su da se obrana Nijemaca opusti, a isto su dočekali u 32. minuti. Opet je loše reagirala gostujuća defenziva, loptu je pokupio Antoine Griezmann i lijepo je prebacio do Lina koji mirno realizira šansu kojom udvostručava prednost Madriđana.

Nakon toga Borussija se probudila i krenula po smanjenje vodstva. U posljednjih dvije minute prvog poluvremena imali su i dvije dobre prilike. Ali prvo je Karim Adeyemi iz kaznenog prostora pucao pored vrata Jana Oblaka, da bi nakon toga Slovenac odlično obranio udarac Iana Maatsena, kojega je tako spriječio da se iskupi za pogrešku kod pogotka Atletica.

U nastavak su bolje ušli gosti, koji logično nisu gubili vrijeme i prvi su zaprijetili. Oblak je još jednom dobro postavljen i spreman je na udarac Niclasa Füllkruga s ruba kaznenog prostora. Nakon toga iz polukontre prijeti Atletico preko Nahuela Moline, ali s druge strane dobro reagira "jedinica" Borussije, Gregor Kobel.

Švicarski vratar spriječio je u 75. minuti Lina da u jučerašnjem dvoboju upiše i drugi gol. Krilni ofenzivac "zatvorio" je drugu vratnicu nakon jednog ubačaja, ali goste je od većeg zaostatka brzom reakcijom spasio Kobel. Diego Simeone odlučio se u završnici na svoje karakteristično zatvaranje utakmice, ali Edin Terzić imao je više sreće s izmjenama.

Julian Brandt dobio je priliku od poluvremena, a u 81. minuti asistirao je Halleru, kojemu je za pogodak trebalo 20 minuta igre. Nakon utješnog pogotka gostiju, oba sastava spustila su "nogu s gasa" i kao da su čekala da talijanski sudac Marco Guida svira kraj dvoboja. Samo nekoliko sekundi prije posljednjeg sučeva zvižduka, Brandta je vratnica spriječila da njegov sastav u uzvrat na Signal Iduna Parku uđe potpuno izjednačeno.

Kraj utakmica! Barcelona je pobijedila PSG 3:2, dok je Atletico svladao Borussiju s 2:1.

90+3. Veliki prostor imao je Mbappe i opucao s dvadesetak metara, no još se jednom ukazao sveprisutni Araujo i blokirao njegov udarac.

90+1. Pokušava Mbappe na sve načine probiti zadnju liniju Barcelone, no trupe Xavija Hernandeza ostavljaju posljednje atome snage s ciljem zadržavanja vodstva pred uzvrat u Kataloniji.

87. Ponovno je uteg pao na Parižane, pritišću sada domaćini, pokušao je Dembele ubačajem za Mbappea, no 25-godišnji francuski napadač ostao je za malo kratak.

GOOOOL! Borussia je smanjila u Madridu, rezultat je 2:1 za Atletico. U šesnaestercu se sjajno snašao Sebastian Haller i iz ničega u 81. minuti vratio žuto-crne u utakmicu.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

77.⚽GOOOOOL! Novi prokret na Parku prinčeva, Barcelona vodi 3:2. Gundogan je ubacio iz kuta, Christensen se najbolje snašao u gužvi i glavom poentirao za novo vodstvo Katalonaca.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

75. U novoj mat poziciji bili su domaćini, Vitinha je poslao sjajnu loptu za Dembelea, a Francuz samo pogodio vratnicu.

74. Pokušao je Felix odmjerenim udarcem s distance, no bilo je to preslabo te vratar PSG-a nije imao većih problema.

71. Fantastična obrambena reakcija Arauja, u zadnji je trenutak blokirao udarac Barcole, koji se našao oči u oči s Ter Stegenom.

70. Pokušao je Raphinha iz slobodnog udarca s poprilične udaljenost, Donnarumma je bio spreman.

68. Ne prestaje intentzivan nogomet u Parizu, obje momčadi iz napada u napad pokazuju ozbiljnu igru i želju za novim pogotkom. Spektakularan nogomet od sinoć prenio se i na večerašnje susrete.

62.⚽GOOOOOOL! Barcelona izjednačuje na 2:2, strijelac je ponovno Raphinha! Pedri je odmah po ulasku u igru poslao fantastičnu loptu za Raphinhu koji sjajnim udarcem iz prve vraća rezultat u egal.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

59. Nevjerojatan ulazak PSG-a u nastavak, nakon blitzkriega i dva pogotka kojima su preokrenuli rezultat nastavljaju napadati i velikim pritiskom traže treći gol.

55. Nova sjajna prilika za Parižane! Barcola se izborio na desnoj strani i silovito pucao, Ter Stegen rukama odbija loptu u gredu.

51.⚽GOOOOL! Kakav preokret Parižana u dvije minute, rezultat je 2:1 na semaforu! Ruiz je sjajno podbacio za Vitinhu, a potonji matirao Ter Stegena za eurpciju na Parku prinčeva.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

48.⚽GOOOOOL! Ekspresan ulazak Parižana u nastavak, Dembele je zabio za 1:1. Lopta je nakon odbijanca došla do bivšeg igrača Barcelone, on se lažnjakom riješio čuvara i kroz tri igrača poslao bombu pod gredu.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

46. Počela su druga poluvremena!

Kraj prvog poluvremena na obje utakmice. U sadržajnom prvom dijelu Katalonci su bili dosta konkretniji i preko raspoloženog Raphinhe stigli do vodstva. U Madridu je, pak, Atletico preko De Paula i Lina stigao do uvjerljive prednosti već u prvom poluvremenu.

45+1. Kakvu prikliku iz ničega su sada imali Katalonci, Raphinha je imao veliki prostor na lijevoj strani i proslijedio do Yamala, no 16-godišnje čudo od djeteta je pucalo daleko iznad gola.

45. Uspjela je Barca ponovno unijeti nervozu u obrau Parižana, veliki prostor imao je mladi Yamal, no htio je previše te je ubačaj za Lewandowskog u sredinu stigao sa zakašnjenjem.

43. Stišće sada PSG, najviše se ide preko desne strane i Dembelea, no Francuzima očajnički nedostaje završni pas ili udarac.

37.⚽GOOOOOOL! Barcelona vodi 1:0, strijelac je Raphinha. Yamal je fenomenalno ubacio u peterac, Donnarumma uspio samo odbiti do izrazito raspoloženog Brazilca koji nije imao težak zadatak loptu poslati u praktički praznu mrežu.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

GOOOOL! Atletico je poveo 2:0 protiv Borussie! Opet se spetljala gostujuća obrana, loptu je pokupio Griezmann i produžio do Samuela Lina koji u 32. minuti donosi novi pogodak domaćinima.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

28. Nakon perioda u kojem je dominirala Barcelona, primat su ponovno preuzeli Parižani. Dobru priliku imao je Južnokorejac Lee, međutim njegov udarac obranio je Ter Stegen.

23. Novi pokušaj Raphinhe, potegnuo je s nekih dvadesetak metara u sami kut, ali Donnarumma se ispružio i sjajnom intervencijom spasio svoju momčad.

20. Velika prilika za Barcu! Mendes je s crte skinuo udarac glavom Lewandowskog, pokušao je nakon toga i Yamal, ali pucao je pored gola.

20. Napokon se i Barca probudila, Raphinhi se otvorio veliki prostor na lijveoj strani, pucao je silovito, no Marquinhos je uspio blokirati.

19. Izvanredan dribling mladog Nuna Mendesa, fantastično je prošao Koundea i Yamala, no nije mogao preko Arauja.

16. Parižani su za sada puno puno ozbiljniji, Mbappe i Dembele na krilima stvaraju muke katalonskoj obrani.

Susret PSG-a i Barce s tribina prati legendarni Ronaldinho, bivši igrač obaju momčadi.

11. Prvi udarac u okvir, pokušao je Marco Asenso ubojitom lijevicom s ruba kaznenog prostora, no pucao je ravno u Ter Stegena.

GOOOOL! Atletico je poveo u Madridu protiv Borussie, nakon pogreške gostujuće obrane Rodrigo de Paul se sjajno snašao i u 4. minuti doveo domaćine u vodstvo.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

6. Barca ekspresno odgovara s druge strane, Lewandowski je lukavo propustio za Raphinhu, a Brazilac zakasnio sekundu ispred Donnarumme.

5. Dugo su Parižani pleli mrežu oko šesnaesterca Barcelone, došao je u konačnici do lopte Mbappe, no pucao je bezopasno pored gola.

S malim zakašnjenjem krenuo je i dvoboj Atletico Madrida i Borussie Dortmund.

2. Odmah prijeti PSG iz slobodnog udarca, Sergi Roberto izbacuje loptu u korner iz kojeg Katalonci bez problema čiste loptu.

1. Počela je utakmica!

Najavu piše: Dražen Antolić

Na Parku prinčeva najavljene su specijalne mjere osiguranja kao i na ostalim stadionima Lige prvaka zbog terorističkih prijetnji Islamske države, a slično se po glavi vrti i Xaviju Hernandezu. Trener Barcelone ne mora se osigurati od eksplozivnih naprava nego supersonične rakete zvane Kylian Mbappé. U svojoj, po najavama, zadnjoj sezoni u dresu francuskog prvaka želio bi ostaviti dublji trag u elitnom natjecanju i bit će igrač u kojeg su najviše upereni objektivi kamera. Neki će kazati da mu je Xavi organizirao lovca imenom Ronald Araujo, ali kako je taj ne tako davno kaskao za Viniciusom Juniorom strategija bi mogla biti na preispitivanju do zadnjeg trenutka.

PSG i Barcelona igrali su u osmini finala Lige prvaka 2021. godine kad su Francuzi otišli dalje, a Mbappé je u dva ogleda zabio četiri gola, međutim u povijesti ta dva kluba ostat će kao legendarna ubilježena 2017. godina kad se dogodio ludi i najveći preokret koji kao da je trasirao gubitnički put PSG-a za sljedeće sezone. Sve do danas.

Na Parku prinčeva razigrani domaćin tada je matirao blijedu Barcelonu 4:0, dva gola dao je Argentinac Di Maria, po jedan Nijemac Draxler i Urugvajac Cavani. Iako se Barca uoči uzvrata hrabrila da i to može okrenuti, osim njihovih navijača malo je tko vjerovao da će doista do toga doći. I ne bi da su Parižani kod 3:1 iskoristili još jednu šansu, ali...

Luis Enrique jedini je čovjek u današnjem PSG-u koji se toga rado sjeća. Te večeri bio je šef struke Barcelone i euforično je slavio u dubokoj završnici, što je za Francuze još bolnije. Barca je na poluvremenu vodila 2:0 golom Luisa Suareza i autogolom Kurzawe. Messi je u 50. minuti s bijele točke zabio i treći pogoadak, no Cavani je u 62. smanjio na 3:1. Isti je igrač prije toga pogodio vratnicu, a nakon gola imao zicer za drugi. Sam je izašao pred Nijemca Ter Stegena koji mu je obranio šut. Koliko je god domaćin napadao vrijeme je curilo, spas je izgledao daleko. U 88. minuti Neymar je pogodio iz slobodnjaka za 4:1 što je bilo i dalje malo jer tada je vrijedilo pravilo gol u gostima, Barci je trebala pobjeda 6:1. Na ulasku u sudačku nadoknadu dobili su kazneni udarac kojeg je Neymar pretvorio u 5:1 i krenuli su u totalnu jurnjavu, ubacivali lopte pred vrata... U petoj minuti nakon isteka temeljnog vremena na jedan takav pas utrčao je Sergi Roberto i bacio stadion u delirij. To je bilo 6:1, čudesan finiš s tri pogotka i senzacionalni preokret. Od igrača koji su tada bili u zapisniku susreta u Barci danas još igraju upravo Ter Stegen i Sergi Roberto. Kod PSG-a su Marquinhos i Kimpembe.

Iako Barcelona te sezone nije otišla daleko jer ispala je u četvrtfinalu od Juventusa, protiv kojeg nije mogla okrenuti poraz 3:0, zadala je PSG-u udarac od kojeg se nije do kraja oporavio. Kasnije je gubio i ispadao, znao posijati prednosti kao s Manchester Unitedom. Iako je 2020. u završnici u Lisabonu obilježenoj Covidom igrao finale nije stigao to titule, štoviše često je rano krahirao. Neymar i Messi su u međuvremenu nosili njegov dres i otišli, oni mu nisu vratili sreću i karakter pobjednika u Ligi prvaka. Može li to protiv svojeg bivšeg kluba učiniti Luis Enrique?

image

Luis Suarez, Neymar i Sergi Roberto pri proslavi gola na susretu Barce i PSG-a 2017. godine

LLUIS GENE Afp

On emitira podosta optimizma, a kako Blaugrana nije uvjerljiva kao nekad šanse itekako imaju. Bili su u seriji četiri uzastopne pobjede do ligaškog remija s Clermontom 1:1, no bilo je kalkuliranja i štednje energije, pa je Kylian Mbappé ušao s klupe u 67. minuti. Titula u Francuskoj ponovno je sigurno njihova. Nisu izgubili utakmicu od 7. studenoga lani kad ih je Milan svladao na San Siru 2:1. Možda njihov vezni red nije sama špica svjetske konkurencije, možda to nije ni obrana, ali napad sigurno jest.

Barcelona nastoji angažirati što više ranjenika, poput Pedrija i De Jonga, te sa čim jačom postavom spašavati sezonu. U La Ligi su još šanse za prvaka simbolične te je Europa jedini izlaz. Otkako je trener Xavi objavio da odlazi na kraju igraju bolje što im povećava nade.

Kad se sučele dvojica trenera koji reprezentiraju Barcelonin pobjednički DNK to mora biti intrigantan susret, čak i da na terenu nema imena poput Mbappéa i Lewandowskog. Ili u rosterima zvijezda u dolasku kao što su Zaire-Emery i Lamine Yamal. Zanimljivo je bilo na press konferenciji gdje je talijanski novinar pitao Luisa Enriquea tko bolje utjelovljuje u svojem trenerskom stilu Barcelonin DNK, on ili Xavi. Bez obaziranja na političku korektnost kazao je:

- Bez sumnje ja.

Nakon smijeha nazočnih prisnažio je:

- Ne, to nije moje mišljenje, to su činjenice. Pogledajte podatke - posjed lopte, šanse za gol, visoki presing, lista trofeja, naslovi prvaka... Nema sumnje da je sve to na mojoj strani. Možete imati drugačije mišljenje, ali to sam ja.

Istoga je časa izazvao oprečne reakcije na društvenim mrežama. Luis Enrique i Xavi bili su suigrači, a bio je i trener kad je Xavi igrao u Barcinoj posljednjoj europskoj tituli 2015. godine. Potonji je otišao prepustivši mjesto Ivanu Rakitiću. Ionako napet i bitan susret Luis Enrique dodatno je zapaprio. Ipak je Xavi kao igrač bio simbol čuvene tika-take. Tko će biti mudriji i sretnije ruke? Tko će biti prava pobjednička "Barcelona"?

Linker
25. travanj 2024 13:00