Stjepan Lončar i Bruno Petković

 Ronald Goršić/Cropix
BIVŠI IGRAČ RIJEKE

Upozorenje Dinamu: ‘U Zagrebu ste favoriti, ali na našoj plastičnoj travi mi imamo prednost‘

Bivši igrač Širokog Brijega i Rijeke, Stjepan Lončar, novi je nogometaš Astane
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 25. srpanj 2023. 18:39

U momčadi Astane trojica su Hrvata, već šestu godinu nekadašnji igrač Hajduka i Rijeke Marin Tomasov, drugu sezonu bivši vratar Zagreba, Rudeša, Istre 1961 i Zrinjskog Josip Čondrić i odnedavno 27-godišnji bivši vezni igrač Širokog Brijega i Rijeke Stjepan Lončar koji je u Astanu stigao na posudbu iz Ferencvarosa.

- Poslije 2:1 pobjede nad Dinamom u Tbilisiju koja nas je sve u klubu ohrabrila, okrenuli smo su utakmici 17. kola domaćeg prvenstva protiv Atiraua. Nama je domaće prvenstvo vrlo važno, u punom je zamahu, a sad se okrećemo Dinamu, o kojemu znamo puno toga. I Dinamo i mi imamo svoje ambicije i ne usudim se kazati tko je favorit. Mislim da je na Maksimiru Dinamo u prednosti jer doma uvijek igraju dobro. Međutim, mi smo na uzvratu u prednosti jer igramo na plastičnoj travi na koju smo naviknuti i nikome nije lako igrati u Astani. Možda je naša prednost što već igramo 17. kolo, dok je u Hrvatskoj liga tek krenula - priča Lončar kojem će na suprotnoj strani stajati Luka Menalo s kojim je stasao u juniorskoj momčadi Širokog Brijega i s Pecare ih je put odveo različitim vodama, Menala u Dinamo, a Lončara u Rijeku, da bi se opet sreli u Rijeci i jedno vrijeme igrali zajedno.

- Luka je kralj. Dugo je već u Dinamu, vidim da redovito ulazi u igru. U jednoj jakoj konkurenciji potvrđuje da nije slučajno dio velikog kluba. Zajedno smo krenuli iz Širokog Brijega, bili smo sjajna generacija. Kasnije smo se sreli u Rijeci, on je došao na posudbu kod nas, igrali smo zajedno u mladoj i A reprezentaciji BiH, sad ćemo biti na suprotnim stranama, život je takav.

Vi ste već igrali europske utakmice, protiv Dinama iz Tbilisija, nakon 1:1 u Astani izvukli ste se u Gruziji?

- Prvu utakmicu nisam igrao, jer sam dan prije došao u Astanu i bio na liječničkim pregledima. Međutim, trener Grigorij Babajan kazao mi je da ću igrati u uzvratu. Na prvoj utakmici praktično sam upoznao svoje nove suigrače. Na uzvratu smo vjerovali u prolaz, ja sam u igru ušao u 65. minuti. U obje utakmice imali smo pad u igri posljednjih pola sata i to ćemo morati ispraviti protiv Dinama koji je opasniji suparnik.

Kako ste dospjeli u Astanu i kakve su ambicije kluba?

- Astana je veliki klub, ja bih kazao jedan europski klub u ovom dijelu Azije. Uvijek ima visoke ambicije kao i Dinamo, cilj je osvojiti naslov prvaka, a u Europi stići do skupne faze natjecanja. Moj zastupnik Ivan Jolić i ja procijenili smo da je Astana najbolja opcija za mene. U klubu su me jako lijepo primili, trener Babajan i ostali, a posebno suigrači Tomasov i Čondrić kao i ostali, kako ovdje kažu s Balkana, Jovančić, Tomašević i Aleksa koji su mi puno pomogli da se snađem u Astani koja je prekrasan milijunski grad.

Stadion Astana Arena prima 30 tisuća gledatelja, hoćete li dočekati europske skupine na njemu?

- Ja se nadam da hoćemo. Zbog oštrih zima u Kazahstanu Premier liga se igra do listopada. Čim one stignu, naš stadion bi se zatvorio, jer je u cijelosti natkriven, pokrenulo bi se grijanje i mi bismo bez problema igrali utakmice. I to govori o snazi kluba. Moj ugovor o posudbi važi do kraja godine, a Astana nakon toga ima pravo otkupa. Ako osvojimo prvenstvo, opet izborimo neku europsku skupinu, ne bih ništa imao protiv ostanka ovdje. Igranje skupine veliki je izazov, stalno ste u izlogu. Nije to lako, nogomet nosi velika iznenađenja. Eto jedno je kreirao KI Klaksvik s Farskih otoka koji je u Budimpešti pobijedio moj Ferencvaros 3:0.

Pratite li HNL i Premijer ligu BiH, svoje bivše klubove?

- Naravno. Tri kluba ozbiljno prijete Dinamu, a uvijek iskoči uz njih još poneko, tako da je to veliki dobitak za hrvatsku ligu. Moj Široki Brijeg ušao je u partnerski odnos s Hajdukom, došlo je do razmjene trenera, neki igrači iz Hajduka dolaze u Široki Brijeg. To je jedna novost i vjerujem da će to do kraja biti pozitivna priča - zaključuje Lončar.

Linker
19. svibanj 2024 17:34