MARYAM EL HAMOUCHI Afp
SRAMOTNE SCENE

To što se dogodilo u Parizu na finalu Lige prvaka više se ne smije ponoviti! Ovo mora biti opomena za budućnost

Stvarno je krajnje vrijeme da se počne učiti na greškama, inače tko zna što nas čeka u Istanbulu 2023.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. svibanj 2022. 23:01

Dobro je na kraju sve prošlo kako je moglo proći, scene ispred Stade de Francea uoči subotnjeg finala mirisale su na katastrofu. Deseci tisuća navijača Real Madrida i Liverpoola bez problema su odradili zajedničko druženje cjelodnevno na pariškim ulicama, najveći "incidenti" bile su provokacije navijača Paris Saint Germaina upućene madridskim fanovima.

"Mbappe, Mbappe...", ponavljanje jednog te istog prezimena bilo je dovoljno da se realovci ražeste dok su se provokatori slatko smijali.

Kylian Mbappe neće u Real Madrid, ostaje u Parizu, ali njegovi nesuđeni suigrači su i bez njega pokorili kontinent. A grad iz kojeg dolazi njegov klub, za razliku od Madrida koji je finale Lige prvaka posljednji put ugostio 2019. godine, nije se proslavio organizacijom finala. Ne da se nije proslavio nego se osramotio, tako da su dežurni cinici zaključivali "bolje da je UEFA organizaciju ostavila St. Peterburgu nego finale prebacila u Pariz, čak bi i tamo to izgledalo bolje". Izbor Pariza nakon oduzimanja domaćinstva Rusima ispalo je kao velik promašaj, ako izuzmemo zabavu navijača u jednom od najatraktivnijih svjetskih velegradova.

image
THOMAS COEX Afp

Da ne idemo sad u detalje vezane uz novinarske muke, da ne bude puno kukanja, spomenut ćemo samo da nije baš uobičajeno da akreditirani novinari nemaju svoje točno određeno mjesto, da se na press konferencije i u mix zonu ulazi po principu "tko prvi, njegova djevojka" pa kad se ispuni prostor ostalima se zatvaraju vrata, da od najavljenih lunch paketa ne bude ni "l" pa gospođi u najboljim godinama zaduženoj za novinare u press prostoru bude zbog svega tako neugodno i sve prokomentira samo s jednom jedinom riječi - užas. Pa onda još nakon egzekucije Karima Benzeme, koja na kraju nije rezultirala golom, s gornje tribine nezadovoljni navijači Liverpoola zaliju pivom novinare i njihovu opremu u press loži. No, sve u rok službe, ovo kmečanje samo je uvod u priču o onom što se zbivalo pred vratima stadiona.

image
THOMAS COEX Afp

- Policajci su navijače špricali suzavcem, ali bili su toliko nekoordinirani da kolege nisu obavijestili o svojoj akciji, tako da oni nisu uspjeli spustiti ni vizire na kacigama. Uplakanim policajcima morali su ispirati oči - ispričao je iz prve ruke prekaljeni kolega iz Jutarnjeg lista Hrvoje Slišković, koji je mobitelom snimio incident pa se i sam na novinarsku tribinu vratio sa suzama u očima.

Priča je ukratko išla ovako. Na jednom od ulaza u stadion stvorila se velika gužva, koju su parkiranjem svojih vozila generirali policajci. Gužva, malo prostora, pa onda i zatvaranje nekih ulaza, ukratko - došlo je do kaosa. Neki su navijači pokušali preskočiti ogradu, neki su i uspjeli, ali je policija, vidi se na snimkama, aktivirala suzavac i prema mirnim navijačima, među kojima je bilo i djece. Utakmica je kasnila, pričalo se o mogućem ponavljanju katastrofa s Heysela, Hillsborougha, srećom radilo se o pretjerivanjima, iako je stvarno bilo grozno. Prazna mjesta upadala su u oči na tribini namijenjenoj Liverpoolovim navijačima, kojih je više od tisuću ostalo izvan stadiona. Iz policije su prozvali navijače, kao glavni problem istaknuli činjenicu da su fanovi bili ili bez ulaznica ili s lažnima. Vrlo je upitna ta činjenica, kad recimo pročitate izjavu lijevog beka Liverpoola Andyja Robertsona:

- Nabavio sam ulaznicu prijatelju i nisu ga pustili na stadion. Dakle, imao je kartu i nije bila lažna, a nije mogao ući.

image
THOMAS COEX Afp

Nije Robertsonova priča jedina takva, brojni su oni kojima su pred nosom zalupljena stadionska vrata, a da blage veze nemaju zašto. Zašto je policija napravila gužvu parkiranjem svojih vozila tamo gdje stvarno nije bilo potrebno da budu, zašto je reagirala tako agresivno i pojačala užarenu atmosferu, zašto su zatvoreni neki ulazi... Pitanja se redaju, a pravih odgovora nema. Nisu svi navijači nevinašca, no stradalo je i mnogo nevinih. Policija je objavila da je bilo 68 uhićenih i 174 ozlijeđenih, što su brojke koje izgledaju sjajno s obzirom na to kako je sve moglo završiti. Utakmica je počela s 36 minuta zakašnjenja, neki su se izolirani navijači ipak probili na tribine i potpuna katastrofa je izbjegnuta.

No u svakom slučaju Pariz mora biti opomena za budućnost i UEFA-i i svim sljedećim organizatorima, jer se ovakve scene više ne smiju ponoviti, pogotovo što su se slične stvari zbivale i prije manje od godinu dana uoči finala Europskog prvenstva u Londonu. Stvarno je krajnje vrijeme da se počne učiti na greškama, inače tko zna što nas čeka u Istanbulu 2023. na sljedećem finalu Lige prvaka.

Linker
10. svibanj 2024 10:55