GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp
Velikan Hajduka oduševljen:

‘Neću reći da ih je posramio, ali jedan Benzema se pored njega nije vidio! Igrao je kao da mu je zadnja‘

Zlatko Vujović, nekadašnja jedanaestica PSG-a o sadašnjoj sedmici i jednom od najboljih napadača svijeta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. veljača 2022. 16:28

Mnogi su se pitali kako će Kylian Mbappe odigrati protiv Reala jer bila je to velika utakmica, a dugotrajna su šuškanja da bi od ljeta mogao nositi dres Kraljevskog kluba. Na Parku Prinčeva, na sceni legendi, Mbappe je demonstirao kako se nogomet pretvara u umjetnost, a najavljena revija zvijezda u one man show. Brojni su nešto pokušavali, ali jedino je on istinski igrao, palio vatre pred golom Madriđana, pucao, tjerao obranu da uključi alarme i konačno - izborio kazneni udarac te zabio pobjednički pogodak u 94. minuti.

Spasio je PSG i Lionela Messija koji bi bio tragičar da su Španjolci održali remi jer nije zabio s bijele točke. Statistika će reći da je imao osam udaraca, od toga četiri unutar okvira, četiri uspješna driblinga, šest osvojenih duela od devet i 87 posto točnih dodavanja. No, brojke samo djelomično opisuju dominaciju Parižana koji su u odnosu na Real imali 21:3 u udarcima prema vratima, a 8:0 u okvir. Rijetki su "crni petki" kad Kraljevi ne zadaju protivničkom golmanu nikakvog posla. Cifre su ujedno previše suhoparne da bi oslikale genija čiji je "šešir trikova" krcat kao brodovi koji napuštaju kineske luke.

image
GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp

Sedmica Parižana Kylian Mbappe bio je jedina vruća tema nakon utakmice. Španjolce je impresioniralo kako tečno govori njihov jezik, učio ga je još u Monte Carlu kao školarac, a nekadašnja jedanaestica PSG-a Zlatko Vujović, također brzonogi napadač i strijelac koji je na istoj lokaciji tresao mreže prije tridesetak godina, kazao nam je:

- Mbappe je apsolutno najbolji napadač na svijetu. To je nedvojbeno dokazao u ovoj utakmici. Sve radi 200 na sat. Ima strahovitu brzinu, dribling u sprintu… Sve. Neću reći da je posramio druge igrače, ali jedan Karim Benzema koji je izvanredan, nije se vidio. Mbappe i on, to je bilo kao nebo i zemlja. Ma svemir. Dijelom se dogodilo i zato što je Real loše odigrao, no Mbappe je čudo. Uvijek je spreman, koji god igrač u sredini terena dobije loptu eto ga u sprintu, pa ako ne primi pas stane i "njuška". Fizički i mentalno je jak, pripremljen za svaki nastup. Daje sve od sebe - prokomentirao je Vujović koji jako dobro zna što govori jer i on je prije svega bio špica koja sprinta i traži loptu u prostor.

image
FRANCK FIFE Afp

Samo stjecajem okolnosti nije također nosio sedmicu PSG-a jer bila je zauzeta, iako je to godinama bio njegov broj, zato je prihvatio jedanaesticu.

U najavi utakmice za SN još jedan velikan s Hajdukovim DNK-a Robert Jarni, koji je branio boje Reala, istaknuo je kako će "središnji lik i najzanimljivija priča biti Mbappe, oko njega će se sve vrtjeti, svi će gledati kako će igrati i ponašati se". Nije mogao biti točniji. Nakon dvoboja Francuz je govorio da ga ovog časa zanimaju samo igre za PSG, kako to nema veze s time gdje će boraviti od ljeta.

Zbog njega PSG i Real već su duže u hladnim odnosima koji su dijelom zatoplili ovog utorka jer predsjednici Nasser Al-Khelaifi i Florentino Perez ručali su u jednom pariškom restoranu. Pitanje je danas koji se od njih više raduje ovakvom Mbappeu… Ugovor s PSG-om mu istječe i slobodan jer birati na čijem je kraljevati dvoru.

- Igrao je kao da mu je zadnja utakmica. Ne znam tko uopće može postaviti sumnju, Je li potpisao za Real? Koliko se zna - nije! Postoje šanse da ode tamo, no što ako ostane? Ili odabere neki engleski klub? PSG ga plaća, što bi trebao - reći da nije raspoložen? Nitko to nije smio očekivati. On je super profesionalac, istom će snagom igrati u uzvratu da njegov sadašnji klub ode dalje. Tu se pokazuje karakter igrača. Svi znaju tko je Mbappe i nije se morao dokazivati, ali zbog sebe želi biti najbolji i osvajati trofeje u svakom dresu. Impresionira kako igra. To što radi na terenu je savršenstvo. Mislio sam da bi mu Vinicius Junior mogao parirati. I on je dobar igrač, i mlađi je, ali razlika je velika.

U uzvrat dolazi na Santiago Bernabeu. Očekujući da bi mogao odjenuti bijeli dres navijači Reala vjerojatno će ga dočekati s dozom simpatije, no ima li boljeg mjesta nego da još jednom pošalje poruku - bez mene nećete biti prvaci!

- Niti malo neće pasti pod dojam utakmice u Madridu, on se ne zamara gdje će igrati. Ima rezultat 1:0 i sve će napraviti da zabije i PSG prođe. Ne bih procjenjivao hoće li odigrati još jednu vrhunsku utakmicu, no ako Real bude loš kao na Parku Prinčeva ne vidim kako bi mogao slaviti. Goreg ne pamtim. I to baš kad je Mbappe tako inspiriran - zaključio je Zlatko Vujović.

Linker
04. svibanj 2024 18:16