RICHARD SELLERS/PA IMAGES/PROFIMEDIA
VELIKANI ŽELE NA WEMBLEY

Kako je elitno natjecanje postalo (Super)Liga prvaka: Teškaši će režirati spektakularan oproštaj

Osim što će sudbina spojiti parove u četvrtfinalu, ždrijeb u petak otkrit će i put klubova do finala
Piše: Andro PolićObjavljeno: 14. ožujak 2024. 22:14

Uskočivši u ruho branitelja elitnog natjecanja, pred zaraznim klicama omražene im tvorevine (čitaj: Superlige), milijuni fanatika u travnju 2021. istaknuli su "drevnu" nogometnu maksimu - "Kreirali su ga siromasi, a ukrali su ga bogataši". Navijačka pobuna protiv novog oblika nogometnog elitizma rezultirala je prvim aperkatom u bradu Superlige, koja je - u ožujku 2024. - ponovno grogirana. Danska liga patentirala je sam naziv, stavivši barikade prema kreiranju novog natjecanja s istom etiketom, a čelnici Uefe i Superlige u četvrtak u Madridu prvi put su gurnuti u sudski ring. Dok dužnosnici dviju grupacija ratuju argumentima, ishodi osmine finala Lige prvaka, do raspleta sezone, oživjet će ideju neuspjelog projekta.

image
JAKUB PORZYCKI Nurphoto Via Afp

S obzirom na to da su mjesto među osam najboljih bukirali Real Madrid, Barcelona, Manchester City, Arsenal i Atlético Madrid, odnosno pet klubova koji su trebali biti udarni članovi Superlige, dok su preostala tri - PSG, Bayern i Borussia Dortmund - odbili pozivnice, rješenje jednadžbe jamči spektakl u borbi za polufinala, a elitno natjecanje kristalizirat će se u - (Super)Ligu prvaka.

Prema Deloitteovoj financijskoj ligi, koja rangira klubove prema prihodima od nogometnih operacija, šest od osam četvrtfinalista smješteno je među prvih deset na ljestvici, dok učinak "kvare" Borussia (12. mjesto) i Atlético (15.). U petak, točno u podne, u potpunosti otvorenim ždrijebom u Nyonu bit će zakazani spektakularni obračuni, a "slabi", odnosno, neatraktivni dueli nisu opcija. Ujedno, bit će to i svojevrsni odjavni "tango" tradicionalnog plesa kuglica u švicarskom gradiću na obali Ženevskog jezera, barem nakratko, s obzirom na to da će ždrijeb od iduće sezone, kada na scenu stupa novi format Lige prvaka, biti kompjuteriziran, a Giorgio Marchetti i nogometne hostese imat će lakši posao.

Četiri španjolska stručnjaka

Dok krovna europska nogometna organizacija broji sitno do premijere drugačijeg ruha natjecanja, s 36 momčadi na samom startu, osam teškaša nastavlja pohod na Wembley, gdje će se prvog dana lipnja odigrati veliki finale. "Topnici" su se vratili u četvrtfinale nakon 14 godina, njemački velikani žele isprati okus slabije sezone na domaćim travnjacima, Barcelona sanja dodatan iskorak u "post-Messi eri", City lovi reprizu prošle sezone, Mbappé se od PSG-a želi oprostiti sa stilom, a dok Atlético želi u klupskim vitrinama izložiti prvi klempavi trofej, njihovi sugrađani u trofejnu salu Bernabéua žele ugurati 15. "kantu".

image
FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA

Osim što će sudbina spojiti parove u četvrtfinalima, ždrijeb u petak otkrit će i put klubova do finala, čime će se odmah znati "tko će s kim" u slučaju uspješnog epiloga. Uz sudare, praktički, većine najboljih svjetskih nogometaša, završnica natjecanja donijet će i "blockbuster" dvoboje u taktičkim nadmudrivanjima, gdje dominiraju stratezi sa španjolskog teritorija. I to njih čak četvorica: Pep Guardiola, Mikel Arteta, Luis Enrique i Xavi. Prvi susreti zakazani su 9. i 10. travnja, dok su uzvrati na rasporedu tjedan dana kasnije.

Prelistaju li se povijesne knjige, od preostalih sudionika natjecanja najčešće su se susretali Real i Bayern, koji su zajedničkim snagama osvojili 20 titula, a u europskim natjecanjima odigrali su čak 26 utakmica, u kojima "kraljevi" imaju jednu pobjedu više. S druge strane, od svih potencijalnih kombinacija u nadolazećem četvrtfinalu, kroz povijest na međunarodnoj sceni nisu se sreli samo Parižani i Atlético, odnosno "građani" i Arsenal. U konačnici, jedna kombinacija uvijek je zajamčena, a naročito ove godine - Liga prvaka & spektakl. Jedno bez drugoga ne ide.

Linker
23. travanj 2024 03:24