Marino Pušić

 AXEL HEIMKEN Afp
EKSKLUZIVNO

Hrvat nam je otkrio kako je šokirao Xavija i Barcelonu: ‘Evo zbog čega sam zvao Stanića‘

Marino Pušić javio nam se nakon što je sa Šahtarom u Ligi prvaka bacio na leđa španjolskog diva
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. studeni 2023. 14:19

Secirali smo sve detalje njihove igre, a onda, naravno, proučili i kako bi trebali odgovoriti na taj izazov. Evo nas, izgleda da smo se dobro pripremili, smije se Marino Pušić dan nakon što je sa Šahtarom bacio na leđa veliku Barcelonu.

Javio se s putešestvija, na putu iz Hamburga prema Lvivu, gdje ‘rudari‘ iz Donjecka igraju većinu svojih utakmica otkako su još 2014. godine protjerani iz Donbasa.

S 52-godišnjim Mostarcem - trenerom za kojim je svojedobno trčao i Hajduk - prvi put sam razgovarao ljetos, uoči Final Foura Uefine Lige nacija u Rotterdamu. Učinilo mi se tada zgodnim pitati za mišljenje o ‘varenima‘ jednog domaćeg dečka, tipa koji je kao asistent u stručnom stožeru Feyenoorda upravo navijačima bio isporučio naslov nacionalnog prvaka. Ali taj telefonski "dobar dan, kako ste" rastegnuo se na dobrih 20-ak minuta besjede, jer sugovornika nije trebalo razigravati potpitanjima. Skakao je suvereno s jedne na drugu nogometnu temu, ostajao je u razgovoru životan i zanimljiv, a s druge strane niti jednom se nije činio nadmenim i arogantnim. Uživao sam, priznajem, u tom malom nogometnom mudrovanju.

- S Arneom Slotom godinama imam poseban odnos. On je od one vrste šefova koji zaista žele čuti mišljenje suradnika, uživam u toj suradnji jer osjećam da radimo kao tim. U izvjesnom trenutku doći će na red i ta priča, naravno da se želim okušati kao prvi trener, ali hajde da ne žurimo - nagovijestio je tada Pušić.

image

Slavlje igrača Šahtara

AXEL HEIMKEN Afp

Tih dana, krajem lipnja, Feyenoord je bio siguran sudionik grupne faze Lige prvaka, pa se ni Pušiću nije žurilo u nepoznato. Dok je kompletirao roster za prezimljavanje u skupini Lige prvaka, klub je pogledavao na više strana.

- Da, Ivanušec je zaista igrač kojeg veću dugo pratimo i želimo - priznao je Jutarnjem Marino Pušić, tada još samo pomoćni trener Feyenoorda.

Nekoliko mjeseci kasnije Luka Ivanušec zaista je osvanuo na De Kuijp stadionu, ali se nekoliko tjedana kasnije i Pušić napokon odvažio na avanturu. Kao arhitekt ‘rudarske‘ priče Darijo Srna odavno je snimio Pušićev potencijal, a onda ga je lomio i napokon slomio. Pušić će biti samostalan trener, a prvi rezultati sugeriraju - bit će uspješan trener.

Ali kao u izlizanoj reklami, to nije sve, jer hrvatski tandem je u sljedećem naletu priču učvrstio pozivnicom još jednom asu iz našeg kolektivnog spomenara. Gledateljima utakmice Šahtar vs Barcelona u utorak nije promaknulo da je instrukcije Šahtarovim igračima s klupe izdavao - Mario Stanić.

- Poznajemo se još iz juniorskih igračkih dana, ali ti su kontakti za ovu priču ipak manje važni. Shvatili smo kroz neke razgovore da funkcioniramo na bliskim nogometnim frekvencijama. Rado sam prihvatio poziv i veselim se novom izazovu - kazat će Mario Stanić.

image
AXEL HEIMKEN Afp

- Nogomet nisu samo tehnika i taktika. Kada sam Stanića pozvao u stožer, vodio sam računa i o njegovoj socijalnoj inteligenciji, o tome što znači dinamika grupe i kako pojedinac utječe na momčad. Ja zaista vjerujem da u ovom poslu ljudi čine razliku - dodaje Pušić koji će se u nastavku ove priče suočavati s brojnim izazovima.

Prvi među njima kaže da je Šahtar gost na svakoj adresi.

- Sada na povratku iz Hamburga imamo Lviv, a onda i dva domicila u Kijevu gdje se pripremamo, ali očito je da je Šahtar u toj priči na neprekidnoj turneji i to sigurno umara igrače. Treba se fokusirati na prvu sljedeću zadaću, a to nije uvijek lako. Svaka čast momcima jer usprkos uvjetima i dalje postižu čudesne rezultate - podcrtava Pušić.

Novi šef rudarskog odreda iz Donjecka spustio se u "kop" pobjedom protiv naljućeg rivala, kijevskog Dinama, na stadionu Valerija Lobanovskog. Četiri dana kasnije u Hamburgu je pobijedio Barcelonu i vratio se u borbu za jedno od prva dva mjesta u skupini koja osiguravaju Champions league proljeće. U uvjetima kada je ukrajinski nogomet do temelja raskopan ruskim granatama "vječni izbjeglica" Šahtar preživljava lakše nego drugi velikani.

image

Xavi

AXEL HEIMKEN Afp

Momčad je trenutačno na četvrtom mjestu ukrajinske lige, s dvije utakmice manje, ali prvi favorit za titulu i još važnije - s ovjerenom kartom za prezimljavanje u Europi.

U skupini Lige prvaka ispred ukrajinske momčadi nalaze se Barcelona i Porto sa po devet bodova, dok je Antwerp bez bodova sada već samo mrlja u retrovizoru ukrajinskog prvaka. Drugim riječima, Šahtar je prezimio u Europi, a ako se Pušićeva revolucija nastavi, nije iskljičeno da će igrati proljeće u nokaut-završnici Lige prvaka. U sljedećoj rundi Šahtar bi se lako mogao izjednačiti s Barcelonom (domaćin Portu), tako da se pitanje putnika u osminu finala rješava u posljednjem kolu kada ukrajinska momčad gostuje u Portu.

- Treće mjesto u skupini Lige prvaka jamči nastavak europskog putovanja, što je klub u početku bio zacrtao kao cilj, ali posljednji rezultati daju nam za pravo da podižemo letvicu očekivanja. Pobjeda protiv Barcelone je veliki impuls, ne samo zbog bodova, nego i zato što su igrači dobili potvrdu da pripadaju u vrh klupskog nogometa. Radujemo se uzbudljivoj sezoni - zaključuje Pušić.

Linker
09. svibanj 2024 09:59