DENNIS EWERT/RHR-FOTO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Dennis Ewert/rhr-foto/imago Sportfotodienst/profimedia
NESTVARNA KATEGORIJA

Borussia je istinska tvornica novca: U zadnjih deset godina zaradili su nevjerojatnu cifru od koje boli glava

Premda svake godine ostaje bez najskupljih eksponata bundesligaš je napravio veliki korak
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. svibanj 2024. 14:55

Kako bi danas izgledala Borussia da su u momčadi najveće zvijezde koje su prodavali u zadnjih pet godina? Bili bi favoriti i protiv Reala, jer ne bi Madriđani imali Bellinghama, a Borussia bi na Wembley istrčala s današnjom Realovom “peticom”, Haalandom, Akanjijem, Isaakom, Weiglom, Diallom. Zagrebemo li još malo ispod površine pa se vratimo na tren i dublje u prošlost dodali bi im i rekordera Ousmane Dembelea, našeg Christiana Matu Pulišića i centarfora Aubameyanga.

U posljednjih 10 sezona Borussia je zaradila gotovo milijardu eura, preciznije 978 milijuna od izlaznih transfera, ali kada se dodaju i bonusi iznos prelazi u nestvarnu kategoriju s devet nula. Ali, unatoč svim prodajama najboljih nogometaša Žuti zid u subotu navečer seli s Westfalena na Wembley kako bi pružio podršku Borussiji u finalu Lige prvaka. Čudesan je klub ta Borussia! Koliko je klub iz Dortmunda uspješan u stvaranju velikih igrača dovoljno govori podatak kako Erling Haaland nije među prvih pet najskupljih transfera u posljednjih 10 godina. Ispred njega su Dembele, Bellingham, Sancho, Pulišić i Aubameyang.

Tvornica novaca

Borussia je istinska tvornica novca, na Westfalenu su jasno postavljeni ciljevi i kriteriji. Ulazni transferi se vrte na inicijalnoj granici od 30 milijuna eura, a pritom pojedini imaju i dodatne bonuse. U ljeto 2019. 30 milijuna je plaćen lijevi bek Nico Schulz kada je dolazio iz Hoffenheima. U tom trenutku imao je status rekordera, ali u međuvremenu su tri igrača prešla gornji limit. Ali, toliko skromno da nije senzacija, već samo vijest. Sebastian Haller plaćen je 31 milijun Ajaxu, Mats Hummels 30,5 Bayernu, a Jude Bellingham 30,15 milijuna eura Birminghamu. Upravo je transfer Bellinghama ogledni primjerak kako radi Borussia.

image
RALF IBING Dpa Picture-alliance Via Afp

U ljeto 2020. godine, u doba najveće korona krize, rijetki su investirali. Još manje je klubova ulagalo velike novce, a Borussia je u zavjetrini svjetske pandemije odradila sjajan posao. Iz engleskog drugoligaša uzeli su 17-ogodišnjaka za kojeg su platili rekordni transfer u povijesti Birminghama. Tri godine kasnije igrač koji je umaknuo skautima na Otoku prodan je u Real za 103 milijuna eura, a pritom je općepoznata i klauzula koja Borussiji donosi 25 milijuna eura ukoliko Kraljevi osvoje Ligu prvaka. Upravo u ogledu s Dortmundom!

Sancha su doveli iz Citya za 10 milijuna, da bi ga na Otok vratili u Manchester, ali u onaj crveni dio za 85 milijuna eura. Dembelea su pronašli u Rennesu, transferu je u konačnici dosegao 35 milijuna eura s isplaćenim bonusima, ali na njegovoj prodaji zaradili su okruglih 100 milijuna eura. Jasno je i kakve igrače primarno stvara Dortmund, jer napadači su najskuplja “roba”. Haaland i Aubamayang su “devetke”, Sancho, Pulišić i Dembele krilni napadači, dok je najveća iznimka Bellingham koji je pravi “free agent”. Može biti vezni, može povučeni špic, a može i “desetka” iza dva napadača. Nije “devetka” ni krilo kao njegovi skupocjeni prethodnici u Žuto-crnom dresu, ali već u prvoj sezoni na Bernabeu potvrdio je o kakvoj je klasi riječ.

Novi eksponati

Gdje je tržište Borussie lako je dokučiti. Premier liga njihova je lokacija, jer svoje najjače adute uglavnom su slali na Otok. Iznimke su Bellingham i Dembele koji su napunili kasu Borussije odlascima u Real, odnosno Barcelonu. Ostali s vrha liste izlaznih transfera karijeru su nastavili u Premiershipu. Manchester City, zatim Manchester United, pa londonski klubovi Arsenal i Chelsea najbolje su “platiše” Borussie koja unatoč svim prodajama i dalje bilježi rezultat na najvišoj razini.

image
BLATTERSPIEL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Blatterspiel/imago Sportfotodienst/profimedia

Koja je tajna uspjeha bilo bi lako razlučiti u jednoj sintagmi, kemija momčadi. Nitko nije Borussiu shvaćao ozbiljno kada je u veljači eliminirala PSV. Donekle su svratili pozornost u trenutku kada su izbacili Atletico Madrid u četvrtfinalu. Momčad koja zna igrati na rezultat ispala je od Borussije. Prolaz je u tom trenutku shvaćen kao inspiracija pojedinca, konkretno Marcela Sabitzera, odnosno Niklasa Füllkruga, junaka pobjede. Ali, kada su eliminirali Mbappea i društvo u polufinalu, Borussia je doživljena kao momčad. Čvrsta obrana na čelu s veteranom Hummelsom, i pragmatični napad donio je Žuto-crnima ulazak u finale. Iznenađujući kada se zna kakve su zvijezde prodavali, ali zaslužen kada se vidi što su prikazali na terenu. Osvoje ili ne, postanu li prvaci Europe ili ostanu samo finalisti, njihova tvornica novca neće prestati sa proizvodnjom. Karim Adeyemi (22), Nico Schlotterbeck (24), Jamie Bynoe Gittens (19), Donyel Malen (25) sve su redom igrači koji su dosegli ili već prešli cijenu od 30 milijuna eura. Ima Borussia još puno toga za ponuditi...

Linker
22. rujan 2024 23:09