DAMIR KRAJAC Cropix
IMA ISKUSTVA

Bio je u Chelseaju, radio s legendom, a sada tvrdi: ‘Englezi sve znaju o Dinamu, do najsitnijih detalja‘

Vratar Gorice Karlo Žiger je od 2014. godine do prošle sezone bio član londonskog kluba
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2022. 17:16

Chelsea ne treba predstavljati čak niti onima koji rijetko gledaju utakmice, pitanje je samo postave koju će Thomas Tuchel izvesti na Maksimiru, ali koji god sastav izabere bit će jak.

Karlo Žiger trenutačno je vratar Gorice, a od 2014. do prošle sezone boravio je u akademiji te kasnije prvoj ekipi Chelseaja.

- Tuchel i Chelsea neće podcijeniti Dinamo - kazao nam je Žiger koji nikad nije zaigrao za prvu momčad Bluesa, iako je trenirao i bio na klupi.

- Na klupi sam bio u tri utakmice Lige prvaka i u jednoj u Premier ligi, međutim šansu na terenu nisam dobio, čak niti u prijateljskim ogledima. Nije mi žao što sam prošao akademiju jer Chelseajeva je jedna od najboljih na svijetu, puno sam toga naučio, pogotovo od Petera Čecha koji mi je dao vrlo korisne savjete. Pamtim ih i danas - rekao je Žiger.

Zagrepčanin s Trešnjevke nije trenirao u Dinamu nego u Zagrebu, prije nego što se s 12 godina zaputio u London. Za koga će sada navijati?

- Reći ću samo - za plave - nasmijao se nakon diplomatskog odgovora.

image

Karlo Ziger of Chelsea U23 during the pre-match warm-up during Premier League 2 Division One between Chelsea Under 23 and Liverpool Under 23 at Kingsmeadow Stadium, Norbiton, Kingston upon Thames, London, UK on 19th February 2021


(Photo by Action Foto Sport/NurPhoto) (Photo by Action Foto Sport/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

ACTION FOTO SPORT Nurphoto Via Afp

Još nisu posloženi

Ako ne uspije među vratnicama karijera ga čeka u Saboru. Plavi su, dakako, i Dinamo i Chelsea.

- Do 17. godine sam u potpunosti bio u akademiji, potom su me za jednu utakmicu posudili Sutton Unitedu, htjeli su da iskusnim seniorski nogomet jer velika je razlika u odnosu na juniorski, a njima je to bio važan susret. Proteklu cijelu sezonu igrao bio u Rudaru iz Velenja, u drugoj slovenskoj ligi. Raskinuo sam ugovor s Chelseajem i potpisao za Goricu na četiri godine.

Hoćete li ići na ovu utakmicu?

- Nemam ulaznicu, ako ih ne nabavim, gledat ću na televiziji.

Što očekujete od susreta, pitali smo ga.

- Chelsea je veliki favorit, jedan od najvećih općenito u Ligi prvaka, iako bih rekao da je 2021. kad je osvojio titulu imao jaču momčad. Sad se još nije do kraja posložio, vidjeli smo da se dosta muče u prvenstvu, međutim to je najviša razina nogometa. Ne znam tko će zaigrati u startnoj postavi, ali tko god igrao dolaze po tri boda. Međutim, Dinamo je kvalitetan, na domaćem je terenu, očekujem da pruži dobar otpor. Nije bez šanse.

Što su najveće snage Chelseaja, a u čemu Dinamo može potražiti prigodu?

- Sterling je najbolji igrač, brzi su, agresivni, jaki na svim pozicijama. Značajan će biti i Aubameyang kojeg su prijavili za Ligu prvaka. Mateo Kovačić je moderator igre, malo je takvih veznjaka u svijetu. Dinamo bi mogao potražiti prilike po krilima, ali to će bolje znati stručnjaci koji rade analize. U jedno sam siguran, Chelsea se će doći taktički savršeno spremljen, znaju sve o Dinamu do najsitnijih detalja...

image
RONALD GORSIC Cropix

Surađivali ste s Thomasom Tuchelom, igrali s nekima od ovih igrača, kakva su vaša osobna iskustva?

- Tuchel je vrhunski trener, ja sam s njima radio samo dva tjedna kad je tek stigao. Kovačić mi je puno pomogao u trenucima kad sam bio s prvom momčadi, povremeno se čujemo, ne treba ni govoriti kakva je klasa. Glavni nositelj ideje igre. Iz akademije znam Jamesa, iako je nešto stariji od mene, a sa mnom je igrao Conor Gallagher koji je preskočio West Ham zbog crvenog kartona i očekujem da će igrati protiv Dinama. Mladi, a vrlo dobar veznjak...

Teško dobiti prigodu

Kažete da vam je Čech unaprijedio vještine i znanja.

- Svakako. Iako je on bio direktor u klubu često je trenirao s nama. Radio sam s Mendyjem, koji je odličan golman i jednako tako sjajan čovjek, skroman i radišan, stigao je iz Rennesa i nije u tom času bio zvijezda te s Kepom. Međutim, rado nam se pridružio i Čech koji mi je puno toga objasnio kako se postaviti u kojoj situaciji, na koji način reagirati...

Je li vam se teško bilo spustiti iz prvaka Europe u drugu slovensku ligu? Kako to da niste otišli u jači klub? Jeste li ljuti na Chelsea što vam nije dao šansu?

- Teško je dobiti prigodu u takvoj konkurenciji, a zna se da golman brani samo jedan. Bila je korona, nije bilo lako naći klub i zato mi nije bio problem niti druga slovenska liga. Za golmana je bitno samo da ima utakmice. I tamo se igra nogomet. Očekujem da će Gorica biti moj pravi uzlet, karijeru u seniorskom nogometu tek trebam napraviti. Radim s Banićem koji je sjajan vratar i još bolji čovjek, čekam na svoj red. Upoznao sam nove prijatelje, sve je odlično. Kao što je bilo i u Chelseaju. Naučio sam engleski jezik, proputovao pola svijeta, igrao najjače utakmice mlađih uzrasta, bio u finalu Liga prvaka mladih, nastupao u Premier ligi za druge ekipe... To je iskustvo koje mi je korisno.

image
RONALD GORSIC Cropix

Imate li golmanskog uzora?

- Manuel Neuer. Peter Čech me puno toga naučio, ali Neuer je bio avangarda među golmanima, on je poseban.

Žiger je rođen 11. svibnja 2001. godine. Ima dovoljno vremena da se dokaže i opet jednom izađe na međunarodnu pozornicu. No, to nije lako. Iako su mu u klubu dugo govorili da na njega računaju, na kraju ipak nije bilo tako. Chelsea je legija stranaca i mali broj igrača iz njihove akademije ispliva. Iako ih uvijek ima... Sad su u vratarskom kadru 30-godišnjaci Mendy i Bettinelli te 27-godišnji Kepa koji je izgubio poziciju prvog čuvara mreže.

- Chelsea će tijekom sezone igrati sve bolje, no i sada je vrlo jak. Ipak, mislim da će to za gledatelje biti odlična utakmica - zaključio je Žiger.

Linker
16. svibanj 2024 09:23