ANTE ČIZMIĆ/Cropix
SPREMAJU SE PROMJENE

Hrvatska bi u Ligi nacija 2024. mogla završiti u ‘skupini smrti‘. Pogledajte kakav ždrijeb joj prijeti

Najveća promjena dogodit će se prije završnog turnira, a skupinu će proći najbolje dvije momčadi
Piše: SNObjavljeno: 19. lipanj 2023. 17:09

Liga nacija ponovno će proživjeti reforme. Dok je Uefa nakon prvog izdanja (2018./19.) povećala broj momčadi u skupini elitnog ranga s tri na četiri, iduće izdanje natjecanja opet će biti drugačije u odnosu na prethodno, a ključne promjene ponovno će se odviti u prvom razredu.

Najbolje dvije momčadi nakon grupne faze proći će, naime, u četvrtfinale, dok su se u prethodnim izdanjima u daljnju fazu plasirale jedino vodeće momčadi na kraju skupine. Četvrtfinalni dvoboji, koji će se igrati u ožujku 2025., igrat će se na dvije utakmice, a svaka reprezentacija u toj fazi odigrat će jednu utakmicu na domaćem terenu i jednu u gostima. S druge strane, završni turnir ostat će u istom formatu.

Također, dok će zadnja momčad u skupini ispasti u nižu ligu, niti trećeplasirana reprezentacija u skupini neće imati siguran ostanak, s obzirom na to kako će treća momčad iz višeg ranga razigravati za ostanak s drugom momčadi iz nižeg ranga. Na primjer, trećeplasirana reprezentacija iz lige A, igrat će protiv druge momčadi iz lige B, i na domaćem terenu i u gostima.

Ujedno, u natjecanje neće ući reprezentacije iz Južne Amerike, iako se o tom šuškalo prethodnih mjeseci. Već su poznate i jakosne skupine za iduće izdanje Lige nacija, koje bi trebalo početi u rujnu 2024. Hrvatska će biti u prvoj jakosnoj skupini s ostalim sudionicima svježe završenog Final Foura, dok će u drugoj biti, primjerice, Portugal i Belgija.

Ništa slabiji neće biti niti treći šešir s Francuskom i Njemačkom, dok će u četvrtom biti četiri reprezentacije koje su izborile viši rang: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija i Škotska.

Tako bi se u skupini s Vatrenima, primjerice, mogli naći Portugal, Francuska i Srbija.

image

Jakosne skupine za iduće izdanje Lige nacija

SCREENSHOT/WIKIPEDIA

Linker
05. ožujak 2024 21:46