JACK GUEZ Afp
PRVI TROFEJ ZA PARIŽANE

Osvježeni PSG izgleda sjajno! Mladići gladni pobjeda udahnuli novu energiju, a Neymar je osjetno smršavio

PSG je ovog ljeta krenuo u izgradnju nove momčadi po palicom novog stratega Christophea Galtiera
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. kolovoz 2022. 07:10

Središnja figura svlačionice - prema riječima predsjednika PSG-a Nassera Al-Khelaifija - bit će Kylian Mbappé. Mladu zvijezdu uspjeli su u posljednji trenutak nagovoriti da ostane u Parizu i potpiše novi ugovor. Dobio je naravno najbogatiji ugovor u povijesti nogometa, spominje se iznos od 100 milijuna eura po sezoni, ali i obećanje da će se momčad graditi po novim načelima. PSG tako želi odbaciti glamur i na terenu imati igrače koji su spremni "umrijeti na terenu za PSG-og grb".

Sportski direktor Luis Campos tražio je na tržištu mlade igrače gladne pobjeda. Vitinha, Hugo Ekitike, te Nordi Mukiele već su u glavnom gradu Francuske. Otkupljen je ugovor Nuna Mendesa. Renato Sanches je pred potpisom ugovora, a navijači traže da se vrati Kalimuendo-Muinga, koji je imao fantastičnu sezonu u Lensu.

image
JACK GUEZ Afp

Christophe Galtier idealan je trener za takvu filozofiju. Kažu da nema šansi da popusti igračima, kako god se oni zvali. Vrijedan radnik sa strogim zahtjevima i ljubavlju prema disciplini, koja počiva na malim stvarima poput dijeljenja obroka u bazi kluba, te zabrani korištenja pametnih telefona dok su igrači zajedno. Ipak nije tip koji bi "noćni klub" kako su znali zvati PSG pretvorio u "vojarnu".

Naprotiv, Galtier ima dobar kontakt sa zvijezdama. Trener se divi Lionelu Messiju koji je s 34 godine, zapravo dolaskom u Pariz započeo novi život. Galtier je odmah jasno dao do znanja da računa na Neymara, koji se u nekom trenutku uvrijedio na brojne Al-Khellaifijeve izjave i glasine o tome da ga više ne žele u klubu.

I glavne pariške zvijezde su, čini se, shvatile i prihvatile nove zahtjeve. Način na koji je PSG odigrao u utakmici Superkupa protiv Nantesa (4:0) - čak i u odsutnosti Mbappéa - bio je impresivan. I nema veze što se zapravo radilo o ekshibicijskoj utakmici, a protivnik je bio samo Nantes.

image
JACK GUEZ Afp

Sjećate se kako su Parižani izgledali u veljači? I pogledajte kako su izgledali sinoć protiv Nantesa. Trener Nantesa Antoine Comboire mogao je samo tužno gledati na teren, na kojem njegova momčad nije imala baš nikakvih šansi za uspjeh. Igrao je samo PSG i to u novoj formaciji 3-4-3.

Raspoloženi Messi je zabio krasan gol nakon solo prodora. Neymar, u čijem se svakom pokretu osjećala lakoća, uzvratio je malom majstorijom u izvođenju slobodnog udarca. Neymar ima barem tri, četiri kilograma manje nego što je imao proljetos. A Sergio Ramos, koji se odlično snašao u igri s tri centralna braniča, petom je poslao loptu u gol.

Uglavnom, u Pariz dolazi nova generacija, ali veterani su u savršenom redu. Netko poput Angela Di Marije na kraju je ispao suvišan. Otići će Georginio Wijnaldum i Julian Draxler, Idrissa Gay i Leven Kurzawa. Budućnost Thila Kehrera i Andera Herrere je nejasna. Nova pariška metla na djelu.

Postoje i igrači koji su do sada bili u drogm planu, a u novoj bi sezoni mogli imati značajnu minutažu. Uzmimo, na primjer, Pabla Sarabiju. Španjolac je bio važna figura za Thomasa Tuchela, a onda se ispostavilo da je suvišan za Mauricija Pochettina. No, Galtier ima dobro mišljenje o njemu i sada Španjolac, koji je imao odličnu sezonu na posudbi u Sportingu, ostaje unatoč velikom interesu Atlética.

Sarabia je bio starter u Superkupu, zauzeo je mjesto Mbappéa, a od svih novopridošlica u udarnoj postavi mjesto je dobio portugalski talent Vitinha.

Uglavnom, prava promjena u Parizu tek počinje. A na čelu tog procesa su osvježeni Neymar i Messi. Argentinac je osvojio svoj 41. trofej i samo su dva naslova ostala da sustigne svjetskog rekordera i starog prijatelja Danija Alvesa. Za takvo što treba duplu krunu u Francuskoj. Međutim, u Parizu ne sanjaju o tome, već o Ligi prvaka. I kako su krenuli, bit će joj vjerojatno bliže nego ikada...

Linker
24. travanj 2024 07:40