JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
PONOVNO BRILJIRAJU

Odličnim partijama ponovno razigrali maštu Parižana! Nakon niza trauma zvijezde PSG-a čine se preporođene

PSG je krenuo peticom, Lionel Messi i Neymar napravili su šou u Clermont-Ferrandu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. kolovoz 2022. 14:24

Mediji se utrkuju u pohvalama, čak najavljuju Messija i Neymara na MSN razini, iz doba kad su s Luisom Suarezom činili Messi - Suarez - Neymar trolist asova koji je žario i palio te 2015. s Barcelonom osvojio sve osim španjolskog Superkupa.

No, trener Christophe Galter ima još o-ho-ho posla. Pariška ekipa s najvećim zvijezdama, "supersoničnim avionima", s pola gasa, bez velike momčadske izvedbe, na čistu klasu rješava utakmice kao što je bilo gostovanje kod Clermont Foota, pogotovo ako i domaćin napravi pogreške s kojima im pomogne da se brzo rezultatski odlijepe i ubiju svaku neizvjesnost. Kao što je bilo ovom prilikom. Međutim, milijarde nisu ubrizgane da bi se osvojila Ligue 1 nego Liga prvaka, u njoj godinama padaju zato jer nikako nisu postali natjecateljski potpuna momčad i to je glavna zadaća trenera koji je poznat kao znalac, ali i kao čovjek koji traži odgovornost, ozbiljnost i igru na rezultat. Velike je stvar za PSG i što je Sergio Ramos ponovno potpuno spreman jer on je sportaš-pobjednik kakvih nije bilo puno u ekipi.

image
JEAN-PHILIPPE KSIAZEK Afp

Iako su protekle sezone osvojili francusko prvenstvo nezadovoljstvo, pa u nekim trenucima i bijes slijevali su se Parkom prinčeva. Pogotovo nakon ispadanja od Reala. Neymara su mnogi nacrtali kao metu, sve su ga otvorenije tretirati cirkusantom i folirantom, a ne vrhunskim igračem, dok je za Messija ključni komentar bio - niti sjena kralju iz Barcelone. Zato je Clermont-Ferrand mnogo više od prva tri boda i uvjerljive pobjede, dakako i Messijeva dva gola i jednog Neymarovog, to je buđenje nove nade u drugačijem ozračje, govor tijela najvećih vedeta PSG-a, uz Mbappea koji nije igrao, sugerira daleko veću posvećenost, spremnost i odlučnost da ovaj put odu do kraja. Messi i Neymar u subotu navečer ponovo su razgalili maštu PSG-vih fanova....

L‘Equipe, francuski sportski list, Neymaru je dao ocjenu devet, a Messiju osam. U tekstu pod naslovom: "Messijev i Neymarov totalni uspjeh" podsjećaju da je Brazilac bio strijelac i trostruki asistent, a Argentinac je zabio dva gola. Pritom za 5:0 škaricama preko glavom lobajući golmana.

Najjače zajedničko djelo bio im je pogodak za 4:0 kad je Messi proigrao Neymara, a ovaj nije pucao nego mu vratio za rutinski mat. Suvišno je opisivati kako igraju Messi i Neymar, tu nogometnu poetiku i estetiku, vjerojatno mnogi gledaju utakmice PSG-a zbog eltnih asova, a ne Ligue 1. Osim njih pozitivne recenzije pokupio je i Portugalac Vitinha koji je u sredini terena postao partner Verattiju. Neymar je bio strijelac već u 9. minuti, Hakimi nakon brze akcije u 28. minuti, Marquinhos je u 38. riješio sve dvojbe, potom se igra poprilično umirila da bi Messi u 80. i 88. minuti ukrasio dojmove. Uz ađutanta Neymar. I vjerojatno bitno utjecao na komplimente s kojima su ih obasuli mediji iz cijelog svijeta.

image
JEAN-PHILIPPE KSIAZEK Afp

"Veličanstvena pobjeda za početak obrane naslova", piše na portalu BBC, "Ljudi Christophea Galtiera su podivljali", komentira Daily Mail, španjolski As ističe: "Čisto zadovoljstvo, ovaj novi PSG oduševljava", dok se Marca divi "eksplozivnom početku sezone za PSG koji je uspio zadržati sve zvijezde". Nije ih bilo dovoljno zadržati već i mobilizirati. Galtieru zasad ide dobro, no tek je početak sezone. Još Mbappe treba ući u postavu. Dio francuskih medija naglašava put od kritika do hvalospjeva.

Neymar je protiv Clermonta potvrdio povratak na razinu koju je premalo pokazivao posljednjih godina. Nakon što se vukao po francuskim travnjacima te je njegova budućnost bila u središtu pitanja klupskih čelnika, Brazilac je ponovno u prvom planu. Osim izvrsne statističke bilance, pokazuje novo lice. Učinkovitijeg igrača, poštenijeg i voljnog služiti kolektivu. Promjena se može vrlo jasno vidjeti na terenu. Čak i ako se zabavio s nekoliko poteza, rijetko kad je pretjerao. Zadrži li takvo raspoloženje, a izbjegne ozljede, Neymar će pridobiti i kritičare na svoju stranu...

Messi mu je u tome itekako pomogao. Christophe Galtier je uvjeren da je sedmerostruka Zlatna lopta na putu do velikih stvari s PSG-om.

- Imao je tešku proteklu sezonu jer navikao je davati više od 30 golova. Od trenutka kada je obavio kompletne pripreme, kada se snašao u obiteljskom životu i klubu, s momčadi i suigračima, nema razloga da ne napravi sjajnu sezonu - rekao je trener koji je u dvije vezane utakmice igrao s istim sastavom što u PSG-u nije viđeno godinu i pol.

Povratak Kyliana Mbappea, suspendiranog protiv Nantesa pa ozlijeđenog protiv Clermonta, očekuje se protiv Montpelliera sljedećeg vikenda.

- Kylian je bitan u ovom projektu. Imao je volju ostati i želi ispuniti vrlo visoke ciljeve. Treneru nije teško integrirati takvog igrača u kolektiv - kazao je.

Dakle, subota 13. kolovoza u 21 sat. PSG s Messijem, Neymarom i Mbappeom. Bude li po planu to je prvi čin nove sezone trojca koji bi osim po imenima trebao postati velik i po zajedinčkom radu. Kako bi bilo tako to je ujedno i najveća zadaća Galtiera. Trener koji je dosad dizao manje klubove na sasvim je drugačijem zadatku - plesu sa zvijezdama!

Linker
19. travanj 2024 13:54