LUKA STANZL/AVALON/PROFIMEDIA
KONFERENCIJSKA LIGA

VIDEO: Senzacija u Sevilli, Dinamo matirao Betis, Petković i Nevistić junaci pobjede

Pogotkom iz jedanaesterca u 75. minuti, Bruno Petković donio je Modrima prednost uoči uzvrata
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. veljača 2024. 22:48

BETIS - DINAMO 0:1 (Petković 75.)

BETIS: Silva - Ruibal, Pezzella, Riad, Miranda - Cardoso, Carvalho (od 58. Rocha) - Rodri (od 58. Bellerin), Fekir, Ezzalzouli (od 59. Diao ?) - Willian Jose ?

DINAMO: Nevistić - Ristovski, Theophile, Bernauer (od 81. Ogiwara), Perković - Mišić, Bulat - Kaneko (od 63. Špikić ?), Baturina (od 86. Halilović), Hoxha (od 63. Vidović) - Petković ⚽ (od 86. Kulenović).

POGODAK PETKOVIĆA POGLEDAJTE OVDJE


Veliku je pobjedu ostvario Dinamo u Sevilli u prvoj utakmici doigravanja za plasman u osminu finala Konferencijske lige, svladali su Plavi Betis rezultatom 1:0 (0:0) pogotkom Brune Petkovića iz kaznenog udarca u 75. minuti. Sjajan je to kapital uoči uzvratnog dvoboja, koji je na rasporedu u četvrtak, 22. veljače, u 18.45 sati u Zagrebu.

Bila je ovo prva Dinamova pobjeda na službenim, natjecateljskim utakmicama u Španjolskoj, Zagrepčani su dosad devet puta bili poraženi i na svom su desetom gostovanju napokon dohvatili puni plijen.

I to posve zasluženo! Dinamo je, naime, kvalitetno parirao favoriziranom domaćinu svih 90 minuta, nije mu dopustio dominaciju, ni stvaranje prilika. Bila je to disciplinirana i ozbiljna predstava Plavih, koji su znali osujetiti gotovo sve pokušaje domaćina, a povremeno su mu i zaprijetili. Jednu je takvu prijetnju iskoristio Petković nakon opravdano dosuđenog kaznenog udarca za hrvatskog prvaka i Plavi su u prvoj utakmici doigravanja ostvarili veliku pobjedu, koja će im svakako donijeti i dodatno samopouzdanje u nastavku sezone, nasušno je trebala Dinamu ovakva, velika pobjeda na europskoj sceni.

image
JOAQUIN

Međutim, ovaj dobar rezultat treba potvrditi i u Zagrebu, ništa još nije gotovo, ali prednost je opipljiva i Plavi imaju lijepe izglede za plasman u osminu finala KL...

Mreže su ostale nedirnute nakon prvih 45 minuta ogleda u Sevilli. Domaćin je krenuo odlučnije i već u 5. minuti ugrozio je Plave, opalio je Fekir s 14 metara, no Nevistić je odbio tu loptu u korner. I bio je to, pokazalo se, najopasniji Betisov pokušaj, Dinamo je u tih prvih 45 minuta dobro zatvorio prilaze svojim vratima i domaćin nije pronašao način da probije defenzivni blok Zagrepčana.

Pokušavao je Betis udvajanjem napadačkih bokova, no Kaneko i Hoxha uvijek su pratili svoje braniče i nisu dopuštali da Ristovski na desnoj i Perković na lijevoj strani ostanu u situacijama "jedan na dvojicu". Bili su Dinamovi nogometaši odgovorni i disciplinirani na svakoj poziciji, dobro su odrađivali obrambene zadaće i Betis nije mogao napraviti pritisak.

U prvom dijelu, Andalužani su zaprijetili još dvaput, oba je puta, nakon prekida, u izglednim situacijama bio argentinski srednji branič Pezzella, no jednom je glavom poslao loptu preko gola (26. minuta), drugi je put (35. minuta) Nevistić obranio njegov pokušaj. I bilo je to praktički sve od Betisa u prvom poluvremenu, domaći su navijači bili razočarani izvedbom svoga sastava, koji se definitivno nije nametnuo na terenu.

Dinamo je, dakle, odveo utakmicu tamo gdje je i želio, igralo se u ritmu koji je odgovarao hrvatskom prvaku. Plavi su vrlo dobro parirali domaćinu, nisu griješili, međutim bili su nekako sramežljivi u igri prema naprijed. Nedostajalo je odlučnosti i okomitog "ubadanja", u nekim se situacijama zagrebačka momčad presporo otvarala, bilo je previše dodira lopte na sredini, pa su Betisovi igrači uspjeli zatvarati otvoreni prostor koji se nudio Plavima za protunapad. No, to pretjerano "carinjenje" lopte Dinamov je problem kojeg gledamo i u HNL-u-...

image
oaquin Corchero/afp7/shuttersto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Jedini udarac prema vratima Betisa uputio je Bulat iz slobodnog udarca s 30-ak metara, no ta je snažno udarena lopta u 27. minuti otišla preko vrata. A četiri minute prije odlaska na odmor, Perković je s lijevoga boka ubacio upotrebljivu loptu u srce Betisova 16-erca, utrčao je Bulat, ali je zakasnio korak-dva i vratar domaćina Rui Silva uhvatio je tu loptu. Eh, da je Bulat krenuo pola sekunde ranije na tu loptu, svašta se moglo dogoditi...

Nastavak je donio identični scenarij iz prvoga dijela, Betis je držao laganu inicijativu, ali Dinamo je lakoćom čuvao svoja vrata. Nakon dva udarca iz kuta (57. i 66. minuta), domaćini su imali dvije polu-prilike, no nisu došli do pogotka, kojem je Dinamo bio vrlo blizu u 68. minuti, kad je Bulat snažno opalio s 25 metara, ali lopta je prohujala pola metra pokraj lijeve Betisove vratnice.

A onda, u 75. minuti, Dinamo je poveo iz opravdano dosuđenog kaznenog udarca, nakon što je Chadi Riad igrao rukom u svom 16-ercu! Petković je bio siguran izvođač udarca s bijele točke, Plavi su posve zasluženo dohvatili vodstvo i materijalizirali dobru igru.

Betis je, dakako, pokušao do kraja izjednačiti, ali u toj igri domaćina nije bilo siline, ni žestine, ni pritiska. Opasno je zaprijetio Chadi Riad udarcem glavom sa sedam metara, ali Nevistić je bio budan i obranio je tu loptu. A u 88. minuti, Willian Jose izvrsno je izveo slobodni udarac s 20-ak metara iskosa s lijeve strane i pogodio je desnu Nevistićevu vratnicu! I sreća je, eto, pomazila Modre, bila je to posljednja prilika Betisa za izjednačenje, Dinamo je uspio sačuvati pobjedu...

Uzvrat se igra u četvrtak u 18.45 sati. Već sad je sigurno, Maksimir će biti lijepo ispunjen.

Usput rečeno, prva je ovo gostujuća Dinamova pobjeda protiv neke od momčadi iz liga Petice od 1963. godine. Impresivno!

Ekipa sa zapadne tribine na Benito Villamarinu sada viče "Dinamo", a istočna im odgovara "Zagreb". Domaći navijači već su se pokupili, razočarani večerašnjom izvedbom Pellegrinijevih igrača.

Evo i konačne statistike.

image
SOFASCORE

Ivan Nevistić upisao je tri obrane, a jedna je bila iznimno zahtjevna, i to neposredno nakon što je Petković zabio za vodstvo.

image
PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Pressinphoto/Ddp Usa/Profimedia

Dražen Antolić javlja nam da se s tribina u Sevilli čuju povici "Dinamo, Dinamo", a na istočnoj tribini razvijena je hrvatska zastava. Malobrojnim navijačima Modrih itekako se isplatio izlet u Andaluziju.

Sergej Jakirović pamtit će se kao prvi trener Dinama koji iz Španjolske odlazi s pobjedom.

image

Sergej Jakirović

PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

Dinamo slavi u Sevilli! Pao je Real Betis, Bruno Petković strijelac je presudnog pogotka, a posebne pohvale zaslužuju vratar Nevistić i stoper Theophile. Vratar je imao dvije izvrsne obrane nakon Dinamova vodstva, a Theophile zadržao mirnoću i koncentraciju te otklonio nekoliko izrazito opasnih lopti.

KRAJ UTAKMICE

90+4. Novi ubačaj Betisa, ovaj put Perković otklanja opasnost, bit će korner za domaćine.

90+3. Bombardiraju Španjolci ubačajima, no Theophile i Mišić ne gube koncentraciju. Francuski stoper zaslužuje posebne pohvale za današnje izdanje.

90+3. Vrijeme radi u korist Dinama, Betis kreće u jedan od posljednjih napada na susretu!

Jakirović nestrpljivo čeka posljednji zvižduk ukrajinskog suca.

image
Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

90+1. ?

Jose je pokušao zabiti gol škaricama, ali čini se da je zahvatio Theophilea. Dobio je žuti karton.

90. ?

25 091 gledatelj je na stadionu u Sevilli. Igrat će se još četiri minute.

88.

Vratnica spašava Dinamo! Opalio je Jose iz slobodnog udarca s 20-ak metara, no sreća se naklonila Modrima!

86.

Dvije izmjene radi Jakirović: Kulenović umjesto Petkovića, a Halilović na mjesto Baturine. S druge strane Ruibal izlazi, a ulazi Sorroche.

84. Odlična akcija u režiji Dinama završila je udarcem Baturine iskosa. Prohujalo je pored vratnice, no sudac je ionako podigao zastavicu.

83. Riad se umalo iskupio za skrivljeni kazneni udarac, ali Nevistić je herojski obranio njegov udarac glavom nakon kornera! Ipružio se vratar Dinama koliko je dug i širok i skrenuo loptu u korner, vrhunska obrana!

81.

Bernauer izlazi, ulazi Ogiwara.

80. ?

Prvi žuti karton na susretu zaradio je Diao zbog prekršaja na Ristovskom.

77. Zvižde Betisovi navijači svojim igračima. No, opasno je sada bilo u Dinamovih 16 metara, Assane Diao iskosa je zaprijetio, ali bit će samo korner za Španjolce.

76.

GOOOOOOOOOOOOL! Petković je precizan s bijele točke, Dinamo ima 1:0 u Andaluziji!!! Gađao je u golmanov desni kut, pogodio je Silva stranu, ali nemoguće je ovo obraniti...

75.

KAZNENI UDARAC ZA DINAMO!

74.

Snimka sugerira da je igrač Betisa Riad igrao rukom! Sudac ide na VAR, moguće je da će Dinamo imati kazneni udarac!

73. Još jednom prijeti Dinamo!

Baturina je potegnuo s distance nakon jednog auta, ali ravno u ruke Silve. Moguće da je netko od igrača Betisa u međuvremenu igrao rukom, vidjet ćemo hoće li VAR provjeravati.

71. Bellerin je poslao oštru loptu u Dinamovih 16, a Theophile atraktivno - petom - otklonio opasnost. Izvrsnu partiju igra francuski stoper.

68. Bomba Bulata! S nekih 25 metara potegnuo je Dinamov veznjak, prohujalo je ovo pored vratnice... Šteta! Ispružio se vratar Silva, ali djeluje da ne bi imao šanse da je lopta išla u okvir.

image
GORAN MEHKEK Cropix

67. Ristovski je izgubio loptu na svojoj polivici, ali Špikić popravlja stvari. Dinamo kreće u novi napad.

66. Fekir je ubacio iz slobodnog udarca, a Willian Jose poslao loptu pored gola.

65. Špikić je odigrao nisku dubinsku loptu, ali prejaku za Vidovića.

63.

Izmjene kod Dinama: Hoxha i Kaneko izlaze, ulaze Špikić i Vidović.

Skromna partija Dinamovih krila - Hoxha se istaknuo jedino u obrambenim dužnostima, ali malo je toga napravio prema naprijed.

image
JOAQUIN

62. Betis je zavladao posjedom u posljednjim minutama, ali daleko je od opasne zone po Nevistića.

? Ulazimo u zadnjih pola sata, vrijeme je za nekoliko vaših impresija.

"Jakiroviću, vadi Hoxhu." (Željko Krsnik)

"Kako pojedinci igraju, Dinamo ima barem dva igrača manje." (Franjo Brtan)

"Katastrofa, 60 minuta bez udarca na gol, ovi igrači nisu zaslužili dres Dinama." (Zdravko Camauli)

58.

Dvije izmjene kod domaćina: Bellerin umjesto Rodrija, a Roca će na mjesto Carvalha.

58.

Velika šansa za Betis! Cardoso je bio najviši u skoku nakon kornera i poslao loptu malo pored vratnice.

57. Evo opasnosti za Dinamo! Fekir je šutirao s 10-ak metara, no Theophile je blokirao udarac. Bit će korner za Španjolce.

Samo je jedan gol pao na četiri utakmice Konferencijske lige koje su u tijeku. Zabio ga je Bodo/Glimt u gostima kod Ajaxa. Na utakmicama Maccabija iz Haife i Genta te Servettea i Ludogoreca mreže miruju, baš kao i u Sevilli.

Istovremeno, Milan u Europskoj ligi vodi 3:0 protiv Rennesa.

53. Ezzalzouli je osvojio dosta prostora i proigrao na desnu stranu, ali Perković i Hoxha zatvorili su sve rute. Bit će samo aut za Betis.

52. Baturina je zatresao vratnicu, ali prije toga dosuđen je prekršaj Petkovića na Ruibalu.

51. Hukovi za ukrajinskog suca! Domaći navijači nisu zadovoljni što je prekinuo možebitn odličnu priliku nakon što je Ruibal prošao Perkovića, no igrač Betisa usputno je udario braniča Modrih, stoga je dosuđen slobodni udarac.

"Jedno od najgorih prvih poluvremena za Betis u ovoj sezoni", kažu prenositelji s Marce. Nadajmo se da do kraja susreta neće promijeniti dojam.

Naš Dražen Antolić šalje nam pogled iz press lože prema travnjaku, na kojem Modri zasad vrlo dobro stoje.

image
DRAŽEN ANTOLIĆ

46. Počinje drugo poluvrijeme! Nema izmjena u sastavu.

I statistika ilustrira uspavanku na Benito Villamarinu.

image
SOFASCORE

"Manuelu Pellegriniju najbolje je zaboraviti prvo poluvrijeme", kroničari španjolske Marce koji uživo prenose utakmicu na portalu.

image

Manuel Pellegrini

Joaquin Corchero/afp7/shuttersto/shutterstock Editorial/profimedia

Nije nam prva dionica donijela nešto previše uzbuđenja. No, Dinamo je pokazao da se može nositi s Betisom i brzo se transformirati iz obrane u napad, ali nedostaje potez koji bi režirao opasnost za Silvu. Nevistić je početkom utakmice imao malo teži zadatak nakon udarca Fekira, a osim toga nije bilo "vatre" pred golom Modrih.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. Kako su si Modri zakomplicirali! Imao je Dinamo polu-kontru, Baturina je krenuo, Petković zavarao dvojicu, a onda neuspješno pokušao vratiti Baturini. Potom je Kaneko probao s brzim prodorom, ali pobjegla mu je lopta nakon prvog kontakta.

Francuski stoperski duo zasad odlično surađuje, brzonogi Španjolci ne mogu probiti Dinamovu središnjicu. Bernauer se istaknuo s nekoliko presijecanja, a Theophile mirnoćom u prvom dijelu.

image
Ronald Goršić/Cropix

41. Perković je ubacio u 16-erac s lijeve strane, a Bulat pokušao zaprijetiti Silvi. No, veznjak Dinama kasnio je za korak-dva.

40. Baturina i Petković krenuli su u knotru, a zatim je iskusni Carvalho napravio prekršaj na sredini terena i zaustavio napad.

37. Hoxha se teško nosi s Ruibalom na lijevoj strani, ne pronalazi način kojim bi ga predriblao. Sada se morao zadovoljiti autom.

35. Pezzella je šutirao glavom nakon slobodnog udarca, no lako to hvata Nevistić. Argentinski stoper zatim je pao na travnjak i držao se za zglob, no ukrajinskog suca Balakina ne zanima ta situacija.

"Vrlo slabih uvodnih pola sata", piše Marca u svojem prijenosu uživo. Ističu da su navijači domaćih već nestrpljivi jer Betis ne pokazuje oružja kojima bi mogao ugroziti Dinamo.

34. Fekir ubacuje iz slobodnog udarca, Petković je najviši u skoku, a Baturina izbija loptu na polovicu Betisa.

33. Ezzalzouli se sljurio po lijevoj strani i pokušao ubaciti pred Nevistića, no poslao je loptu "u nepoznato".

32. Bulat je ubacio, odbila se lopta na drugu stranu gdje je Hoxha pokušao predriblati svog čuvara, a zatim izgubio loptu. Nema opasnosti za Betis.

31. Bernauer je presjekao u loptu i krenuo u kontru, zatim proigrao Kaneka, koji se u nastavku nije razumio s Ristovskim. U konačnici, bit će korner za Dinamo.

28. Petković je krenuo u solo prodor i ušao u 16-erac, a zatim pokušao podvaliti loptu Baturini, koji nije razumio njegovu ideju. Nema opasnosti za Silvu.

27. Potegnuo je Bulat u prema bližem kutu vratara Silve, ali i prebacio gol.

26. Mišić je krenuo u solo-prodor na rpotivničkoj polovici i izborio slobodni udarac. Udaljenost od gola je nekih 35 metara, Bulat je kod lopte.

26. Evo blage opasnosti pred Nevistićem! Pezzella je najviše skočio na ubačaj iz kornera, ali prebacio je vrata. Zasmetao mu je njegov suigrač Willian Jose.

25. Fekir pogađa u blok, bit će korner za Betis.

24. Dinamo je počeo igrati nešto zatvorenije u odnosu na početne minute. Španjolci dolaze blizu opasne zone, ali ne mogu pronaći konkretno rješenje koje bi moralo zabrinuti Nevistića. Imat će sada slobodni udarac sa solidne pozicije, uvijek je to dobra šansa za Nabila Fekira, pa čak i ako je u pitanju pozicija s 30-ak metara.

21. Sjajno je izgledala ova kontra, Hoxha je proigrao Perkovića, koji iz poluokreta pokušava pronaći nekoga u sredini prizemnom loptom, no presjekli su do Španjolci i izbili daleko od zone opasnosti.

Bodø/Glimt je poveo protiv Ajaxa u Amsterdamu. Vrlo efektnu akciju norveške momčadi zaključio je Gronbaek.

16. Ruibal je opasno ušao u 16-erac i pokušao ubaciti, no blokirao je to Hoxha. Zatim je Kaneko iznudio prekršaj kod aut-linije s druge strane. Dinamo je ravnopravan u početnim minutama utakmice u Sevilli, a djeluje i da je spreman na otvoreni nogomet.

Ovako su nogometaši Dinama dosad prolazili na gostovanjima u Španjolskoj:

image
SOFASCORE

14. Plete Betis mrežu oko Dinamova 16-erca, završilo je ubačajem koji je otklonio Mišić, a zatim je Cardoso napravio prekršaj na Perkoviću, stoga više nema opasnosti za Modre.

11. Kaneko je ubacio s desne strane, no samo u vratara Silvu.

Osim okršaja u Sevilli, u tijeku su još tri utakmice play-offa Konferencijske lige te četiri utakmice play-offa Europske lige. Jednim okom pratimo sraz u Amsterdamu, gdje Šutalo od prve minute igra protiv Bodo/Glimta, a Sosa i Medić čekaju priliku s klupe.

10. Hoxha je pokušao probiti po lijevoj strani, prodao je "ćevape" svom čuvaru Ruibalu, ali ubrzo izgubio loptu.

8. Mišić je dugom loptom pokušao proigrati Petkovića, no Riad je spriječio dodavanje, a time i stopostotnu šansu za napadača Modrih.

7. Prijete Španjolci, još jedan udarac s distance, ovaj put u rećiji Pezzelle, koji nije naciljao okvir gola.

5. Kaneko je potegnuo ljevicom s ruba 16-erca, ali samo u blok. Odmah su Španjolci pojurili u kontru koju je završio Fekir odličnim udarcem s nešto više od 10 metara, no Nevistić brani i šalje loptu u korner.

4. Dinamo drži posjed u početnim minutama i kombinira na protivničkoj polovici, ali bez konkretnog pokušaja prema vratima. Vidjeli smo sada lijepu dijagonalu Mišića prema Kaneku, no Japancu je lopta pobjegla u aut.

? Pitali smo vas kako komentirate sastav koji je Jakirović izveo u Sevilli.

"Poznavajući Jakira - stani iza, a naprijed što bude." (Mate Pašić)

"Ristovski danas dobiva crveni karton." (Herc Med)

"Užas od postave, slijedi potop." (Adam Bertić)

Optimizam je u tragovima, barem na našim društvenim mrežama...

1. Počinje utakmica, Dinamo je prvi s loptom!

20.59 HNS je otvorio disciplinski postupak protiv Brune Petkovića zbog komentara prema Robertu Jarniju, kojeg je Dinamov napadač nazvao "klaunom". Pozivamo vas da OVDJE glasate treba li HNS i kako kazniti Petkovića?

20.45 Igrač Betisa Ayoze propušta susret zbog ozljede, najavio je susret za stranicu UEFA-e.

- Bit će to komplicirana utakmica, Dinamo je naviknut na Ligu prvaka. Znaju što je europsko natjecanje.

20.30 I Dinamo i Betis imali su uoči međusobnog dvoboja problema sa sastavljanjem momčadi, ozljede su prorijedile konkurenciju i u španjolskom i u hrvatskom klubu. Pa tako za utakmicu protiv Dinama, trener Betisa, 70-godišnji Čileanac Manuel Pellegrini, ne može računati na čak 11 nogometaša koje ima u svlačionici. Na oporavku od ozljeda još uvijek su Isco, Guido Rodriguez, Ayoze, Abner i Bartra, dok se Bakambu u Sevillu vratio tek u četvrtak, nakon nastupa na Afričkom kupu nacija za reprezentaciju DR Konga.

Nadalje, za nastup u Konferencijskoj ligi Betis nije prijavio petoricu nogometaša, to su Fornals, Chimy Ávila, Sokratis, Altimira i Sabaly. (pj)

image
FRANCIS GONZALEZ/SOPA

Zagrebački klub objavio je sastav.

Bruno Petković najučinkovitiji je igrač Dinama u dosadašnjem dijelu natjecanja. Napadač Vatrenih postigao je četiri gola u grupnoj fazi, više (pet) su zabili samo Nygren (Nordsjælland), Orban (Gent) i Zahavi (Maccabi Tel Aviv).

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAC Cropix

19.45 Jakirović je priredio veliko iznenađenje, u akciju se vraća stoper Bernauer! Ne računajući domaći Kup, Francuz je posljednju utakmicu za Dinamo upisao 26. listopada u porazu od Viktorije Plzen (0:1) u grupnoj fazi Konferencijske lige.

image

Maxime Bernauer

GORAN MEHKEK Cropix

Gledajući sva natjecanja, Dinamo je izgubio samo jednu od posljednjih 11 gostujućih utakmica, a pobijedio u sedam ogleda. Jedini poraz stigao je protiv Lokomotive (0:3).

19.15 Željno se iščekuje početak utakmice u Sevilli. Pored Dinama, Sergej Jakirović vodio je još tri različita kluba u Europi: Maribor, Zrinjski i Rijeku. Međutim, ovako težak zadatak nikada nije imao. Opširnije pročitajte OVDJE.

Linker
03. svibanj 2024 17:48