Slavlje igrača Rome

 OZAN KOSE Afp
KONFERENCIJSKA LIGA

VIDEO: Pogledajte sjajan gol Rome kojim su osvojili povijesni finale! Jose Mourinho postavio veliki rekord

Nakon dvije Lige prvaka i dvije Europske lige, osvojio je i KL, donijevši Romi 1. europski trofej
Piše: SN/Slaven KižlinObjavljeno: 25. svibanj 2022. 23:00

ROMA - FEYENOORD 1:0 (Zaniolo 32')

Roma : Rui Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Karsdorp (od 89. Vina), Cristante, Mkhitarjan (od 17. Oliveira), Zalewski (od 67. Spinazzola) - Zaniolo (od 67. Veretout), Pellegrini - Abraham (od 89. Šomurodov). Trener: Jose Mourinho

Feyenoord: Bijlow - Geertruida, Trauner (od 73. Pedersen), Senesi, Malacia (od 88. Jahanbakhsh) - Aursnes, Til (od 59. Toornstra), Kokcu (od 88. Walemark) - Nelson (od 73. Linssen), Dessers, Sinisterra. Trener: Arne Slot (Niz)

TIRANA. Arena Kombetare - 22.500 gledatelja; Sudac: Istvan Kovacs (Rum)

Žuti kartoni: Pellegrini, Zalewski, Patricio, Spinazzola / Trauner


Jose Mourinho peti puta ili Feyenoord četvrti puta, bilo je pitanje uoči prvog finala Konfenrencijske lige, novog natjecanja UEFA-e. Portugalski stručnjak, naime, u srijedu je peti puta vodio neku momčad u finalima europskih kupova, dok je nizozemski velikan igrao svoje četvrto euro finale, do večeras su oboje bili stopostotni, a nakon Tirane, Mourinho je ušao u povijest, nakon dvije Lige prvaka s Portom i Interom, te dvije Europske lige odnosno Kupa UEFA-e s Portom i Manchester Unitedom, osvojio je i Konferencijsku ligu, donijevši prvi europski trofej Romi.

image

Jose Mourinho slavi sa stručnim stožerom

OZAN KOSE Afp

Po prvi puta u povijesti Tirana je bila domaćin ovako velike utakmice, na žalost njoj su prethodili navijački izgredi u kojima je bilo uhićenih i ozlijeđenih, a i uoči dvoboja na tribina prekrasnog novog stadiona bilo je nekoliko tučnjava, bakljada, ali tijekom dvoboja navijači su se bavili samo navijanjem i ozračje je u konačnici bilo sjajno. Stadion, o kakvom u Hrvatskoj mogu samo sanjati, bio je pun, navijači obje momčadi željeli trofej...

Iznenadio je Mourinho s početnom postavom, u njoj se našao Henrih Mhitarjan, armenski veznjak, koji je bio duže vrijeme ozlijeđen. Želio je Portugalac ofenzivnijom momčadi poslati jasnu poruku što ga zanima, novi europski trofej u njegovoj riznici. No, rizik se nije isplatio, već u 17. minuti bio je primoran na izmjenu, Armenac nije izdržao i na njegovo mjesto ušao je Sergio Oliveira. Bilo je to najzanimljivije što se dogodilo u prvih pola sata utakmice. Gledali smo rastrganu igru, s puno borbe i velikih tehničkih pogrešaka netipničnih za ovu razinu natjecanja. Jedna takva bila je kobna za nizozemsku momčad.

GOL ZANIOLA POGLEDAJTE OVDJE.

U 32. minuti Roma je povela, Mancini je poslao dugačku dijagonalu, Trauner je totalno pogrešno procijenio let lopte koju je prsima zaustavio Zaniolo i onda sjajno vrhom kopačke prevario istrčalog Bijlowa.

Do kraja prvog dijela Feyenoord je ušao u mlin Rome, nisu izdržali na sitne provokacije igrača talijanske momčadi i više su se time bavili nego igrom, pa se na odmor otišlo bez promjene rezultata.

image
OZAN KOSE Afp

Zato smo u prvih minuta drugog dijela vidjeli više nego u cijelom prvom poluvremenu. Arne Slot je natjerao svoju momčad na potpunu ofenzivu, Roma se u tim trenucima nije snašla, a posljedica svega su dva pogođena okvira i dvije fenomenalne obrane Ruia Patricija. Prvo je u 47. minuti nakon kornera i oštrog ubačaja po travi Mancini skrenuo loptu u vratnicu, ona se odbila do Tila, a njegov pokuša s 10 metara čudesno brani portugalski vratar na golu Giallorossa. U toj gužvi činilo se da je Cristante igrao rukom, ali nakon brze provjere VAR-a, igra je nastavljena izvođenjem udarca iz kuta za nizozemsku momčad.

Nakon njega ponovo sjajna situacija za njih, lopta se odbila na 20-ak metara od vrata, na nju je naletio Malacia, silovito je potegao, a Patricio je upisao još jednu sjajnu obranu, izvukao je loptu iz rašlji skrenuvši ju u spoj vratnice i grede.

Nakon toga Roma se postupno oslobađala pritiska, pa su se prorijedile akcije pred njihovim golom. Sve je više dvoboj poprimao obrise prvog dijela s jednom razlikom, Nizozemci su pokušavali pritisnuti Romu, ali Mourinhova momčad uspješno je odbijala sve nalete igrača u sivim dresovima. Postavili su defenzivni zid koji Feyenoord nije uspjevao razbiti, uvijek bi im nedostajao korak, a Roma je znala izlaziti prema njihovu golu i čak opasno zaprijetiti. Veretout je u 73. minuti pucao s 20-ak metara, Bijlow se morao dobro ispružiti da bi obranio.

Mancini, Smalling i Ibanez bili su neprelazni, blokirali su napadače Feyenoorda, a kada bi im nešto i prošlo na golu je bio sigurno Patricio, a u 86. minuti imali su Talijani meč-loptu. Prva duža akcija u drugom dijelu, urodila je izlaskom Pellegrinija pred Bijlowa, koji je obranio taj pokušaj i ostavio svoju momčad na životu. Pokušali su sve Nizozemci ne bi li se vratili u igru, ali sve pokušaje do kraja Talijani su očistili i počelo je veliko slavlje i Mourinha, koji je tako postao treći trener u povijesti s tri različita europska trofeja. Prije njega to je uspjelo Giovanniju Trappatoniju i Udu Latteku koji su osvajali Kup prvaka, Kup kupova i Kup UEFA.



Romin put do naslova

Play-off:

Roma - Trabzonspor 2-1, 3-0

Skupina C

Roma - Zorja Luhansk 4-0, 3-0

Roma - CSKA Sofija 5-1, 3-2

Roma - Bodo/Glimt 2-2, 1-6

Osmina finala:

Roma - Vitesse 1-1, 1-0

Četvrtfinale:

Roma - Bodo/Glimt 4-0, 1-2

Polufinale:

Roma - Leicester City 1-0, 1-1

Finale

Roma - Feyenoord 1-0



Dessers najbolji strijelac

Napadač Feyenoorda Cyriel Desser najbolji je strijelac Konferencijske lige sa 10 golova.

Nigerijski napadač je u 13 nastupa postigao 10 golova, jedan više od napadača Rome Engleza Tammyja Abrahama.

LJESTVICA STRIJELACA:

10 - Cyriel Dessers (Nig / Feyenoord)

9 - Tammy Abraham (Eng / Roma)

6 - Luis Sinisterra (Kol / Feyenoord), Ola Solbakken (Nor / Bodo/Glimt), Yira Sor (Nig / Slavia Prag)

5 - Arthur Cabral (Bra / Basel), Gaetan Laborde (Fra / Rennes), Amahl Pellegrino (Nor / Bodo/Glimt)...



PRIJENOS UŽIVO:

90+5 - Roma je prvak! Rimljani su osvojili premijerno izdanje Konferencijske lige i svoj prvi europski trofej u povijesti. Dodatan razlog za slavlje ima Jose Mourinho koji je postao prvi trener koji je s četiri različita kluba osvojio četiri različita europska natjecanja. Osvojio je Kup Uefa i Ligu prvaka s Portom, pa Ligu prvaka s Interom, a onda i Europsku ligu s Manchester Unitedom. Sada je s Romom osvojio i prvo izdanje Konferencijske lige.

90+3 - Roma već klasično talijanski krade vrijeme. Za to je Spinazzola dobio i žuti karton.

90 - Igrat će se još pet minuta sučeve nadoknade vremena.

89 - Dvostruka izmjena i kod Rome. Izašli su Karsdorp i Abraham, a ušli Vina i Shomurodov.

88 - Izašli su Kokcu i Malacia, ušli Walemark u Jahanbajhsh (Feyenoord).

86 - Veretout je sjajno pronašao Pellegrinija koji je snažno tukao sa par metara, ali uspio je obraniti Bijlow i ostaviti Feyenoordu nadu da može do izjednačenja.

84 - Rui Patricio je požutio zbog zadržavanje igre.

74 - Dvostruka izmjena kod Feyenoorda. Izlaze Nelson i Trauner, a u igri su Linssen i Pedersen.

73 - Nakon kornera lopta je došla do Veretouta koji je snažno opalio, ali obranom se iskazalo Bijlow.

67 - Dvostruka izmjena kod Rome. Izlaze strijelac jedinog gola Zaniolo i Zalewski, a u igri su Veretout i Spinazzola.

62 - Dok Feyeenoord pokušava svim silama doći do izjednačenja, pojavljuju se snimke i slike velikih nereda na tribinama. Izgleda da se Nizozemci tuku sa Albancima, a te scene pogledajte OVDJE.

60 - Izašao je Til, ušao Toornstra (Feyenoord).

50 - Malacia je sada nakon sjajne akcije Nizozemaca natrčao na loptu i opalio ju iz sve snage u sami kut Rominog gola, ali Rui Patricio se fantastično opružio i odbio loptu od vratnice u korner. Pojačava pritisak Feyenoorda.

47 - Kakva šansa za Feyenoord. Trauner je najprije pogodio vratinucu, a na loptu je naletio Dessers, ali njegov pokušaj brani Rui Patricio. Nakon svega se uključio i VAR koji je provjeravao hoće li btii penala za Feyeenord, ali na kraju su Nizozemci dobili tek korner.

46 - Krenuo je drugi dio. Pauza je trajala i duže od uobičajenih 15 minuta, ali sada kreće drugo poluvrijeme.

45+4 - Kraj prvog dijela. Roma vodi od 32. minute lijepim golom Nocola Zaniola.

41 - Kokcu je sada opalio 20-25 metara, ali spreman je, uz manje poteškoće, bio Rui Patricio.

36 - Sada su se zakačili i igrači na terenu nakon jednog faula na Smallingu u Rominom šesnaestercu. Sudac je sve riješio žutim kartonom Pellegriniju.

32 - GOOOL! Nicolo Zaniolo dovodi Romu u vodstvo nakon sjajnog proigravanja Mancinija.

GOL ZANIOLA POGLEDAJTE OVDJE.

image
GENT SHKULLAKU Afp

30 - Nema prave akcije ni sa jedne strane, a povremeni pokušaji završe ili u rukama vratara ili pokraj gola. Ništa vrijedno spomena.

25 - Žuti karton dobio je Trauner (Feyenoord).

17 - Loše vijesti za Romu. Ozlijedio se Mkhitaryan i mora izaći. Umjesto njega je u igri Oliveira.

14 - Osim tučnjave, navijači Feyenoorda su teren uoči susreta zasuli i bakljama. Što se utakmice tiče, na tribini nema velikih uzbuđenja.

image
OZAN KOSE Afp

image

Navijači Feyenoorda su bakljama zasuli teren

GENT SHKULLAKU Afp

image
GENT SHKULLAKU Afp

7 - Na samom startu utakmice nastavili su se neredi koji traju od jučer (o čemu možete pročitati OVDJE) Ovoga puta je na tribini na kojoj su navijači Feyenoorda nastala velika tučnjava. Kako je sve izgledalo pogledajte u videu koji se pojavio na društvenim mrežama.

NEREDE NA TRIBINAMA POGLEDAJTE OVDJE.

5 - Jose Mourinho može postati prvi trener koji je s četiri različita kluba osvojio četiri različita europska natjecanja. Osvojio je Kup Uefa i Ligu prvaka s Portom, pa Ligu prvaka s Interom, a onda i Europsku ligu s Manchester Unitedom. Sad se s Romom bori za Konferencijsku ligu.

1 - Počeo je susret u Tirani!

Linker
14. travanj 2024 21:05