GORAN MEHKEK Cropix
PETKOVIĆ SE RASPUCAO

VIDEO: Modri šah-mat! Dinamo s tri gola u sedam minuta osigurao proljeće u Europi

Hrvatski prvak će suparnika u play-offu Konferencijske lige saznati u ponedjeljak
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 14. prosinac 2023. 23:01

DINAMO - BALLKANI 3:0 (Perić 70., Petković 72.,77.)

DINAMO: Zagorac - Ristovski, Šutalo (od 42. Moharrami), Perić⚽, Perković - Mišić - Kaneko? (od 78. Rukavina), Sučić (od 69. Ljubičić), Baturina (od 46. Bulat), Vidović (od 69. Špikić) - Petković?

BALLKANI: Kolici - Thaqi, Jashanica, Halili? (od 82. Karrica), Trashi?(od 70. Potoku) - Zyba, Kuc (od 70. Tolaj), Dellova? - Hamidi (od 82. Manaj), Berisha, Gripshi (od 30. Ismajlgeci)


POGODAK ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE

POGODAK ZA 2:0 POGLEDAJTE OVDJE

POGODAK ZA 3:0 POGLEDAJTE OVDJE

Standings provided by Sofascore

Dinamo je četvrti put u posljednjih pet godina uhvatio europsko proljeće! Sjajan uspjeh aktualnog prvaka Hrvatske i vrhunska najava za super derbi s Hajdukom u nedjelju. Momčad Sergeja Jakirovića utakmicu je odlučila dvadesetak minuta prije kraja, kad je Dino Perić zabio nakon kornera, a nakon toga Ballkani je bio samo statist. Bruno Petković je još pogodio dva puta i na kraju je ispao jako uvjerljiv trijumf. Mučili su se Modri u prvom poluvremenu, ali ipak je prevladala veća kvaliteta. Ovim plasmanom u novo europsko proljeće, zg-klub može biti zadovoljan polusezonom bez obzira na sve turbulencije, Maksimir se može veseliti, a Jakirović gladiti bradu. Još da Dinamo u nedjelju uspije dobiti Hajduk u El Croaticu i eto prave ‘božićne bajke‘. S obzirom na sve što se događalo, tko bi to očekivao zar ne? Ali nakon još jednog europskog uspjeha, možemo zaključiti; ‘Dinamo je ipak Dinamo‘. I kad izgleda da tone, uvijek ispliva na površinu. To je snaga zagrebačkog kluba.

Dinamo je krenuo agresivno, već nakon nekoliko minuta igre, u dobroj prilici našao se Martin Baturina, ali je njegov udarac s nekih četrnaest metara blokiran. Dvije minute nakon te prilike vidjeli smo jednu sumnjivu situaciju. Takuro Kaneko bio je oboren na crti šesnaesterca, sudac nije dosudio - ništa. Nije se javila niti VAR soba. Nismo bilo skroz sigurni, ali da se provjeravalo, možda su Modri mogli imati i jedanaesterac...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Prvak Kosova nije se nimalo preplašio Modrih, momčad Ilira Daje igrala je vrlo ofenzivno. Dobro, to se i očekivalo, jer Kosovarima je jučer igrala samo pobjeda. Od samog starta maksimirskog ogleda, Ballkani je tražio puteve prema mreži Danijela Zagorca. Igrao je Ballkani na način da je pokušavao tranzicijom igre, po oduzetoj lopti, probati iznenaditi Dinamo. Ali i bez tranzicije je imao ideja napasti. Nije to izgledalo previše opasno. Dinamo je kontrolirao utakmicu. Bez previše rizika, Jakirovićevi dečki su čekali grešku gosta. Nismo gledali neki nogomet u kojem se moglo uživati, ali Dinamo nije trebao srljati, bio mu je za prolazak skupine dovoljan i bod. Možda takva igra nije bila od onih koje mogu zadovoljiti gledatelje na tribinama, ali bila je pragmatična.

Naravno, u takvoj izvedbi bez rizika, nije se moglo previše vidjeti od Jakirovićeve družbe. Kad bismo bili oštri u procjeni, u većem dijelu prve dionice, nismo zapravo vidjeli - ništa. Modri su bili oprezni, a Ballkani nemoćan. Maksimirske tribine kao da su osjećale da njihovim ljubimcima treba podrška, zdušno su bodrili svoje ljubimce. Pred kraj prve dionice, ozlijedio se Boško Šutalo. Probao je nastaviti igru, ali nije mogao. U jednom trenutku se spustio na travnjak i to je bio znak da je - gotovo. Umjesto njega ušao je Sadegh Moharrami. Nije to izgledalo dobro u prvom poluvremenu. Dečki Sergeja Jakirovića nisu uspijevali spojiti tri točna dodavanja prema naprijed. Zaista je bilo skromno, preskromno. U zadnjim minutama prve dionice, čak je Ballkani preuzeo kontrolu igre. Ipak, šansu je u samoj završnici propustio Vidović, slabo je pucao s nekih desetak metara iskosa.

image

Sadegh Moharrami, Takuro Kaneko, Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

U stanci između dva poluvremena, Sergej Jakirović je umjesto Martina Baturine uveo Marka Bulata. Nakon viroze Baturina očito nije bio spreman... Jedno je želja za igranjem, drugo je spremnost za igranje. Na startu drugog poluvremena Ballkani je opasno nadirao, pokušavao je zabiti, ali bez konkretne prilike. Zato je Dinamo u šezdeset sekundi stvorio dvije sjajne prigode. Prvo je Bruno Petković pucao s visine šesnaesterca, ali je vratar Ballkanija Kolici obranio, nakon toga je nakon centaršuta Kaneka glavom s nekoliko metara pucao Perković, ali je vratar kosovskog prvaka opet super reagirao i obranio.

image

statistika

SOFASCORE

A onda je utakmica odlučena. Nakon kornera kojeg je izveo Mišić, Dino Perić je najviše skočio i s nekih pet metara loptu poslao u mrežu. Nakon toga dva puta zabio je Bruno Petković, jednom iz igre drugi put iz jedanaesterca. Bruno je tako do sada postigao 23 europska gola za Modre, Mislav Oršić mu ‘bježi‘ za pet golova, najbolji modri europski strijelac zabio je za Modre 28 golova... Može ga Petko stići, možda već u europskom proljeću.

KRAJ UTAKMICE

90. ? Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

Reakcija Brune Petkovića dovoljno svjedoči o tome koliko mu znače golovi.

image
GORAN MEHKEK Cropix

84. Nova prilika za Dinamo. Petković je proigrao Moharramija na desnoj strani, a ovaj pucao prema golu, no gostujući vratar brani njegov pokušaj.

80. Sjajna reakcija Zagorca! Berisha je pucao neometano, a Zagorac velikom obranom spasio vrata Modrih.

77. ⚽ GOOOOL!

Rezultat je 3:0, strijelac je Petković! Hrvatski reprezentativac mirno je realizirao kazneni udarac.

image
GORAN MEHKEK Cropix

75. Kazneni udarac za Dinamo! Istrčao je Kaneko sam pred vratara gostiju, a u šesnaestercu ga je s leđa srušio Dellova.

72. ⚽ GOOOOL!

Novi pogodak Dinama, vodstvo je udvostručeno! Ovoga puta ubacio je Kaneko s desne strane, ponovno je u skoku pucao Perić, ovoga puta vratar Kolici uspio je obraniti. Na odbijenu loptu dotrčao je Petković i zabio za 2:0.

70. ⚽ GOOOOL!

Dinamo vodi, rezultat je 1:0! Iz kornera je ubacio Josip Mišić, lopta je sjela na glavu Dine Perića koji zabija za vodstvo Modrih.

69. ⇔ Promjene u sastavu Dinama.

Izlaze Vidović i Sučić, a na terenu su sada Špikić i Ljubičić.

65. ? Činila se to kao izgledna situacija za Dinamo, Kaneko se sjuriuo u kazneni prostor i pao, a glavni sudac Ricardo De Burgos Bengoetxea označio je situaciju kao simuliranje.

Evo kako trenutačno izgleda situacija u skupini C:

Standings provided by Sofascore

59. ⚠ Velika prilika za Dinamo! Maestralno se okrenuo Petković i zapucao direktno u gostujućeg vratara. U nastavku akcije odlično je nabacio Kaneko, na drugoj vratnici reagirao je Perković, ali lopta nije ušla u mrežu. Dvije odlične situacije za Modre.

Sergej Jakirović ne prestaje bodriti svoje igrače.

image
GORAN MEHKEK Cropix

53. Intervencija Zagorca! Izletio je Dinamov vratar u stilu Manuela Neuera i pouzdano očistio potencijalni napad gostiju.

50. U drugom poluvremenu pozitivnije su izašli gosti. Stvorila je momčad Ballkanija mini pritisak, drže loptu i kruže s njom, ali za sada bez konkretnijeg pokušaja...

Službeni podatak: na Maksimiru je večeras 6048 gledatelja.

Nije da su se baš nauživali nogometa. Zasad...

image
GORAN MEHKEK Cropix

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Izmjena u Dinamu na poluvremenu.

Igru je napustio Martin Baturina, a umjesto njega na terenu je Marko Bulat.

? Komentar Andre Polića nakon prvih 45 minuta:

"Za razliku od prethodne utakmice na Maksimiru, protiv Rudeša, Dinamo je u prvih 45 minuta nešto čvršće zatvorio prilaze svojim vratima, ne dozvolivši prave, izgledne prilike gostujućoj momčadi, ali ponovno nije napravio ništa konkretno pred suparničkim golom.

Iako Modrima za proljeće odgovara i neodlučen rezultat, ne bi bilo preporučljivo u završnu fazu utakmice ući s nulom na semaforu, s obzirom na to da bi zalutali metak kosovske momčadi mogao biti poput hladnog tuša za Jakirovićeve trupe.

Jedan pogodak u mreži Ballkanija, po mogućnosti što prije, vjerojatno bi smirio gostujuće aspiracije, a Dinamu otvorio vrata nokaut faze."

image
GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ POLUVREMENA

45+5. Prilika za Dinamo. Petković je primio loptu na desnoj strani, poslao loptu do Gabrijela Vidovića, no njegov udarac završava u rukama gostujućeg vratara.

Imaju i gosti s Kosova svoje navijače na Maksimiru.

image
GORAN MEHKEK Cropix

? Nekoliko vaših komentara prije kraja prvog dijela...

"Baturina je možda talent, ali nogomet je timski sport." (Goran Špiljak)

"Užas od igre. Svi bez srca u igri." (Ivan Ike Selenić)

"Baš peh za Hajduk. Šutalo se ozlijedio pred tako bitnu utakmicu..." (Ivo Kolobarić)

"Napetije je gledati kreč kako se suši." (Mario Krajnik)

"Dinamova igra: niti glava niti rep." (Zvonimir Kovač)

45. ? Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

42. ⇔ Sada i prisilna zamjena u redovima Dinama. Boško Šutalo je napustio teren zbog ozljede, a u igri je sada Mohharami. To znači da je Ristovski preuzeo poziciju stopera, dok je Moharrami sada na desnom beku.

39. ? Žuti karton zbog prekršaja na Mišiću zaradio je Trashi.

Susret dvojice trenera prije početka utakmice: Ilir Daja i Sergej Jakirović.

image
GORAN MEHKEK Cropix

34. Umirila se u potpunosti utakmica, Dinamo još nije složio ozbiljniju priliku od pokušaja Baturine u 9. minuti.

30. ⇔ Prva izmjena u momčadi Ballkanija.

Igru će prisilno zbog ozljede napustiti Gripshi, dok je na terenu sada Ismajlgeci.

Jedanaestorica s kojom je Sergej Jakirović krenuo po europsko proljeće:

image
GORAN MEHKEK/Cropix

21. Prvi pokušaj Ballkanija. Pucao je Berisha iz ogromne udaljenosti, lopta je otišla visoko iznad gola.

17. Imao je Dinamo obećavajući kontranapad, međutim dodavanje Baturine za Kaneka u ključnom trenutku nije bilo uspješno.

13. Pokušaj Petkovića iz slobodnog udarca završio je u živom zidu.

9. ⚠ Velika prilika za Dinamo! Osvojio je Vidović loptu visoko pred golom Ballkanija, ona je došla do Baturine, ali njegov pokušaj završava u bloku. Dobra reakcija gostujuće obrane.

image
GORAN MEHKEK Cropix

6. Nastavlja Dinamo s lijepim kombinacijama, ali još čekamo prvi pokušaj prema vratima.

Nema zime za najhrabrije: pogled na sjevernu tribinu iz press lože.

image
ANDRO POLIć

3. Lijepa akcija Dinama. Povukao je Kaneko po desnoj strani, fino se riješio braniča. Kombinacija na sredini završila je završnim pasom Mišića, koji nije bio dovoljno precizan.

1. Počela je utakmica na Maksimiru!

20.55 Igrači su izašli na teren, a navijači su se na tribinama dobro ušuškali. Čekamo početak posljednjeg izazova Modrih u grupnoj fazi Konferencijske lige.

20.19 U Zagrebu je krenula i kiša. Nakon kratkog pljuska stanje se malo smirilo, nadajmo se da će tako i ostati...

U odnosu na Dinamov sastav protiv Astane, trener Sergej Jakirović napravio je tri promjene. Iz sastava je ispao Moharrami, pa sada poziciju desnog beka okupira Ristovski. Umjesto njega na stoperu je Šutalo, dok je na lijevom beku umjesto Ljubičića sada Perković. Prednost u veznom redu umjesto Bulata dobio je Sučić, koji je upravo svojim nastupom u prošlom kolu protiv Astane 'kupio' ulaznicu u prvi sastav.

19.52 Stigli su sastavi! Evo s kojim igračima trener Jakirović ide po novo europsko proljeće.

Podsjetimo, Dinamovo gostovanje u Prištini završilo je 2:0 pobjedom Ballkanija. Bila je to turbulentna večer za trenera Sergeja Jakirovića, koji je poslije utakmice ponudio ostavku. Dinamo je krajem prvog dijela načeo Almir Kryeziu, dok je za potvrdu pobjede poentirao Walid Hamidi.

image

Josip Mišić i Dino Perić

RONALD GORSIC Cropix

Ovako izgleda statistička najava utakmice kroz prizmu ovogodišnjeg učinka u Konferencijskoj ligi.

image

statistika

SOFASCORE

Detaljniju statistiku donosi Sofascore.

Dinamo je ove sezone u Europi inkasirao oko 5,5 milijuna eura, a eventualnim osvajanjem drugoga mjesta u skupini i plasmanom u doigravanje za osminu finala ovoga natjecanja Dinamo bi zaradio još 630.000 eura. Više pročitajte OVDJE.

19.10 Odlična vijest za Sergeja Jakirovića i Dinamo je povratak u kadar Martina Baturine. Novopečeni hrvatski reprezentativac vraća se nakon preboljene viroze, a pitanje je hoće li ga Dinamov strateg odmah baciti u vatru, ili dozirati za derbi s Hajdukom. Više pročitajte OVDJE.

Linker
05. ožujak 2024 22:33