JOSKO PONOS Cropix
PREDSTAVA ZA PAMĆENJE

Spektakl na terenu i na tribinama! Navijači Hajduka u večeri velike pobjede poslali su i jednu duboku poruku

Trebala je jedna ovakva velika europska večer Hajduku, ali i njegovim navijačima
Piše: Frane Vulas, Slobodna DalmacijaObjavljeno: 05. kolovoz 2022. 10:00

Spektakularnom koreografijom Torcida je otvorila utakmicu Hajduka i Vitorije, činilo se da će „ukrasti show”, ali priključili su im se i igrači „bijelih” svojom predstavom za pamćenje. Imalo se na koncu što vidjeti i na terenu i na tribinama uz veliki povratak Splićana na krilima navijača za prednost pred uzvrat, piše Slobodna Dalmacija. Trebala je jedna ovakva velika europska večer Hajduku, ali i njegovim navijačima, jedan ovakav trijumf nakon svih onih gorkih europskih razočaranja. Dan pobjede! Kada je nakon rezultatskog minusa Hajdukov preokret na 3:1 eurogolom zaokružio Krovinović orilo se Poljudom.

- S istoka, zapada, sjeveraaa... Dalmacijooo, moja ružo procvala...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Daleko je još Villarreal, opečeni i na hladno puše, ali je puno bliže nego prije. Preko cijele sjeverne tribine na početku susreta dominirao je natpis „Eureka”, a koji je nakon otkrivanja koreografije s tisućama kartona na tribini maknut da bi napravio mjesto poruci „Perpetuum mobile possibile est”. Dubokom porukom navijači su valjda htjeli pokazati što zapravo znače ovom klubu, a i obrnuto. Oni su taj njegov motor koji ne staje. A na tom putu su rušili brojne granice, predrasude te pokazivali kako je i „nemoguće” moguće.

Ljuljao se i doslovno na trenutke stadion, dekor je bio fantastičan, ali uslijedila je potom privremena uspavanka na terenu u režiji Portugalaca. Na tribinama je suprotno najavama bilo tek nekoliko desetaka gostujućih navijača na jugu.

image
JOSKO PONOS Cropix

Zaglušujući su zvižduci bili pred kraj prvog poluvremena. Prvo švedski arbitar Al-Hakim nije svirao prekršaj nakon starta na Sahitiju, ali je potom pronašao zviždaljku kada je startao Krovinović. Međutim, samo pola minute kasnije nakon udarca Sahitija koji je vratar Varela odbio u nastavku napada „bijelih” lopta je u kaznenom prostoru pogodila u ruku igrača Vitorije. Protestirali su igrači Hajduka kod suca. Poludjeli su i na klupi Hajduka. Žalili su se četvrtom arbitru, ali također bez efekta. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela velika šansa Livaje ponovno je razbuktala strasti, ali opet nije bilo pogotka.

Na otvaranju drugog dijela nije mrežu pogodio ni Vuković. A zatim je uslijedila kazna. Nakon što je po starom scenarij Hajduk u europskoj utakmici bio bolji, ali se i pošteno napromašivao nakon vodstva Portugalaca mnogi su pomislili: „Pa neće valjda opet”. Neće se valjda ponoviti Gzira, Tobol, Dila Gori, Everton, Maccabi... I da svi protiv Hajduka zabiju gol karijere. Baš je Vuković na centru ničim izazvan izgubio loptu, a u kontri je Miguel kojeg nitko nije blokirao fantastičnim dalekometnim udarcem „ubio pauka”. Ali nije i atmosferu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Pokušali su odmah navijači probuditi svoje ljubimce pokličima „Hajduče znaj još nije kraj...”. Pokušali i uspjeli. Kada se činilo da je Livaja zaustavio loptu na putu do bolje pozicioniranog Krovinovića uspio se kroz šumu igrača izboriti za udarac. Pogodio je loptom stativu, a zatim Sahiti mrežu i navijače točno u dušu. Miguel je pogodio za špice nogometnih emisija, Sahiti utrpao loptu s metra-dva u branku. Ali tko te pita za umjetnički dojam, rezultat je bio 1:1! A i ono što je Livaja prethodno u pripremi gola napravio djelo je velikog majstora malog i velikog baluna.

Ali to nije bilo sve. Samo 14 minuta nakon vodstva gostiju Hajduk je bio u prednosti. Kup majstor Dario Melnjak valjda se sjetio da je i ovo neka vrsta Kupa, makar se zove Konferencijskom ligom, u ovoj fazi se igra na ispadanje. Kada je vratar Varela i drugi put morao po loptu u mrežu cijeli Poljud je skandirao Melnjaku.

Ovacije Poljuda je zaradio i nigerijski stoper Awaziem kada je debitirao za Hajduk u samoj završnici. A onda tri minute prije kraja na scenu stupio i Krovinović. Pokazao je golčinom Miguelu da i u estetskom dojmu Hajduk apsolutno bio na visini zadatka.

Na kraju susreta je krenulo spontano:

- Ja te volim Hajdučeee...

A onda i poruka sa sjevera:

- Ovo je Hajduk!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Linker
09. travanj 2024 23:30