Igrači Rijeke 

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
ZAHTJEVAN PROTIVNIK

Rijeku čeka težak zadatak: U Europi im prijeti bivši član Reala, ali i nova zvijezda Matjaža Keka

Europska liga pokazala se nedostižnom, ali Konferencijska je definitivno dostupna
Piše: Ivan VrankovečkiObjavljeno: 18. kolovoz 2024. 15:47

Rijekini nogometaši morat će se zadovoljiti prilikom da kroz play-off Konferencijske lige protiv ljubljanske Olimpije pokušaju uhvatiti grupnu fazu trećeg po redu europskog natjecanja. Sjajne riječke igre kroz veći dio prošle sezone te ulazak u finale Kupa omogućile su klubu popravni ispit. Prilika je to koja se, s obzirom na rezultate ostalih hrvatskih klubova u Europi, očito neće ponoviti ne napravi li Dinamo kakvu europsku senzaciju i osvoji toliko bodova za nacionalni koeficijent da može “povući” cijelu ligu za sobom. Stoga će Riječani, nakon popijene gorke pilule i dva primljena pogotka u Švedskoj, morati brzo “prebrojati” snage i već nakon Istre 1961, i utakmice koja je na rasporedu sutra, krenuti u operaciju kako bi ljubljanske “fantje” nasukali na riječkom sprudu, tik do Konferencijske lige, što neće biti nimalo lak zadatak, no definitivno nije nemoguć.

Drukčiji plan

Riječki vratar Martin Zlomislić u prvom je dijelu švedskog ogleda protiv Elfsborga “skinuo” jedan zicer, u nastavku mu je pomogla i vratnica, no teško je mogao bolje reagirati kod oba pogotka, bile su to matne situacije koje je protivničkim igračima bilo teže promašiti nego pogoditi.

- Teška je to utakmica bila za nas, primili smo dva pogotka i ispali iz Europske lige. Teško mi je bilo što reći, nismo bili pravi u tom ogledu, plan je bio drugačiji. Prvo poluvrijeme smo se dobro držali, imali smo posjed kojeg smo dobro rješavali. U nastavak smo ušli nekako bez energije, ne znam jesmo li umorni ili što, no dogodile su nam se neke pogreške iz kojih smo primili golove i ispali, odnosno, natjecanje nastavljamo u Konferencijskoj ligi. Igramo protiv momčadi iz susjedstva, igrali smo ranije i dosta prijateljskih ogleda protiv njih, znamo kakav stil gaje, tako da mislim da nam je to prilika da se iskupimo navijačima, posebno onima koji su nas bodrili u Švedskoj, svaka im čast. Moramo naprosto skupiti glave, već sutra nas čeka Istra, moramo pobijediti i u četvrtak po prolaz - kratak je i jasan bio riječki vratar.

image

Radomir Đalović

Adam Ihse/Afp/Profimedia

Što se tiče ljubljanske momčadi, njezin možda najveći forte jest njihov trener, koji je na tu dužnost stigao ovog ljeta. Radi se o Victoru Sanchezu, nekadašnjem uspješnom španjolskom nogometašu i članu Reala iz Madrida (65 nastupa) i Deportiva (preko 200 nastupa), ujedno i bivšem reprezentativcu, koji je prije Olimpije sjedio na klupama giganta kao što su Olympiacos, Deportivo, Betis i Malaga, dok je u Sevilli i već spomenutom grčkom klubu dugo bio i pomoćni trener.

Mnoštvo stranaca

U dosadašnjih osam utakmica, koliko je vodio momčad prepoznatljivu po zelenoj boji, još uvijek nije upisao niti jedan poraz, a posebno upozoravajuće zvuči njihov posljednji rezultat kojim su deklasirali moldavski Šerif s ukupnih 4:0 i dvije uzastopne pobjede koje su ih i dovele u play-off Konferencijske lige (3:0, 0:1). U drugom pretkolu, iz kojeg su i krenuli u ovo natjecanje kao trećeplasirana momčad slovenske lige u sezoni ranije (iza prvaka Celja i viceprvaka Maribora koji im je pobjegao za tri boda), izbacili su ukrajinsku Polisju, također s dvije pobjede (2:0, 1:2).

U dosadašnja su, pak, četiri odigrana kola nacionalnog prvenstva upisali tri pobjede i jedan neodlučeni ishod, čime su vodeća momčad prvenstva i uz Maribor, jedina bez poraza u ligi iako je ona praktički tek na početku.

image

Niko Janković

Bildbyran/ddp Usa/profimedia

Do sada je ljubljanska momčad uglavnom igrala u 4-2-3-1 formaciji, a dva najskuplja eksponata ujedno su i dvojica od svega nekoliko Slovenaca koji svoje mjesto imaju u udarnoj postavi ljubljanske momčadi. Na vratima im je Matevž Vidovšek, 24-godišnjak koji je već četvrtu sezonu na vratima nekadašnjeg Bežigrada, kluba osnovanog prije 19 godina, koji je kasnije promijenio ime u Olimpiju. Gotovo dva metra visok igrač (199 cm) ove je sezone primio tek jedan pogodak, i to protiv ukrajinske momčadi u Europi, a svoju kvalitetu brusio je i u omladinskoj školi Atalante iz Bergama.

Kekov reprezentativac

Marcel Ratnik, stoper sa svega 20 godina, koji je ujedno i kapetan momčadi, najskuplji je eksponat vrijedan nešto više od milijun eura. Iza sebe, unatoč mladosti, ima već više od 100 nastupa za prvu momčad Olimpije u koju je došao iz Maribora 2018. godine, a prve nogometne korake napravio je u Muri. Početkom kalendarske godine postao je i dio nacionalne selekcije pod vodstvom Matjaža Keka.

Napadač Ivan Durdov, aktualni prvi strijelac momčad ove sezone s tri pogotka, prošle je zime stigao u Stožice preko matičnog RNK Splita, mlade momčadi Osijeka, Orijenta 1919., Solina, Rudeša, Domžala, Oostendea i Mirandésa te bi uskoro mogao postati prvi izbor trenera umjesto Schweizera, Brazilca germanskog prezimena, koji je nominalno prvi napadač.

Podcrtano, Rijeku čeka nimalo lagan, no definitivno prolazan protivnik u dvomeču velikog uloga, ugleda, atmosfere i - nekoliko milijuna eura.

Linker
19. rujan 2024 16:11