JAKOV PRKIC Cropix
OZBILJNO UPOZORENJE

Pucali četiri puta i Hajduku zabili tri gola: Evo što Jakirović može naučiti iz Lekinog ispadanja od PAOK-a

Hajduk je u kolovozu prošle godine propustio eliminirati solunskog predstavnika iz Konferencijske lige
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. ožujak 2024. 20:08

U dva dvoboja sa PAOK-om, u kolovozu prošle godine, Hajduk je djelovao i te kako natjecateljski sposoban proći. Tadašnji je trener Ivan Leko za prvu utakmicu odabrao prepustiti inicijativu PAOK-u (posjed 38-62%) te u tranziciji stvoriti šanse za pogodak. Djelovalo je to solidno jer gosti nisu bili baš opasni, ali jesu Splićani, koji su pogodili dvije stative i propustili par dobrih prilika.

Rezultat bez golova je utjecao na pristupe uzvratu, Hajduk je pokazao više početne inicijative, ali uz opet jalovost u završnici te neopreznost u defenzivi, domaći su poveli već u 12.minuti iz, doduše dvojbenog, kaznenog udarca. To je trenera Lucescua očito ponukalo da prepusti inicijativu Hajduku, koji nije djelovao raspoložen pred golom PAOK-a, te da ga namami visoko a onda hvata na kontru. Posljednja linija Bijelih imala je problem sa hitrinom domaćih igrača na širem prostoru.

image
JAKOV PRKIC Cropix

To su iskoristili u finišu da “ukrase” pobjedu od 3:0. Suština je da je Leko odnosno Hajduk u kontekstu efikasnost drastično ovisan o Livaji, pa ako se njega blokira onda su Bijeli u velikom problemu. Neovisno o taktičkim tijekovima u obje utakmice, vrlo ja znakovit podatak da je Hajduk i u Splitu, gdje je prepustio inicijativu gostima, kao i u Solunu gdje je imao više posjeda, imao bolju statistiku udaraca. U Splitu 15-6, u Solunu 15-9. Problem je što je kod kuće PAOK od 4 udarca u okvir, 3 zaključio pogotkom.

Problemi na postavljenu obranu

Što ti odnosi mogu ukazati Sergeju Jakiroviću i Dinamu? Prvo da treba biti oprezan da trener grčke momčadi u Zagrebu ne nametne svoj defenzivni blok te posljedično prepusti posjed Modrih. Lucescu je sigurno analizirao suparnika te će primijetiti da imaju problem na postavljenu obranu suparnika. I da uz to djeluju nesigurno u defenzivnoj tranziciji. Što je onda adut više da se PAOK zgusne na svojoj polovici i igra na tranziciju.

Dinamo bolje djeluje pod Jakirovićem kada ima “taj” pristup. Možda ga može nametnuti time da izvuče suparnika iz bloka tako da spusti bočne igrače. To dupliranje je i poželjni pristup Dinama jer PAOK djeluje opasniji po bokovima. Bude li domaća momčad preuzela dominaciju onda se Jakirović mora paziti jalovog posjeda, igre u širinu koja, ako ne pridonosi stvaranju šansi, brzo izaziva nervozu kod momčadi. Tada se nerijetko momčad podigne u težištu igre, jer navijači potiču sa tribina u napad, ali se izlaže velikom riziku od kontri. Lucescuova je momčad u tome učinkovita, a Dinamo na takve tranzicije prilično ranjiv.

Od svoje momčadi Jakirović treba zahtjevati strpljenje, bez ikakve euforije nametnute sa tribina, te motivirati igrače da budu krajnje pragmatični u šansama. Najvažnije je loptu ugurati u mrežu, nije bitno tko i kako. Nedostatak tzv. cinične realizacije i natjecateljske pragmatičnosti je točka na kojoj je Lekina momčad ispala od PAOK-a. Odnosno, ti su faktori bili Lucescuov adut.

Linker
24. travanj 2024 06:40