GORAN MEHKEK/Cropix
KLJUČAN KOTAČIĆ

‘Jednog je dinamovca milina za gledati. O kvaliteti nema dvojbe, ali nije do kraja iskoristio potencijal‘

Ilija Lončarević prokomentirao je pobjedu Modrih nad PAOK-om
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. ožujak 2024. 18:07

Sjajnu je utakmicu protiv PAOK-a odigrao Josip Mišić (29), plavi je veznjak dominirao na sredini travnjaka i bio je jedan od ključnih igrača u 2:0 pobjedi u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige. Obistinile su se tako “noćne more” trenera grčkoga sastava, Razvana Lucescua, koji je i uoči dvoboja ukazivao na Mišića kao glavnoga pokretača svih Dinamovih akcija, ali i čovjeka koji defenzivnim zadaćama “razbija” suparničke pokušaje.

Lucescu dobro poznaje Mišića, budući da mu je bio trener u PAOK-u prije pet godina, tada je grčki klub, u sezoni 2018./19. osvojio dvostruku krunu, naslov prvaka i Kup. A sezonu kasnije, Mišića su navijači PAOK-a proglasili najboljim igračem, ostavio je, eto, dubok trag u Solunu i bio je nagrađen lijepim priznanjem.

Prije dolaska u PAOK, Mišić je, nakon osvojenog naslova prvaka Hrvatske s Rijekom, bio u lisabonskom Sportingu. I tamo je, u svibnju 2018. godine, doživio iznimno neugodne trenutke. Naime, igrače su napali Sportingovi “navijači”, točnije huligani, nezadovoljni što je klub završio sezonu na trećem mjestu, “promašivši” kvalifikacije za Ligu prvaka. Oko 50 huligana uletjelo je na stadion i pretuklo je neke igrače i trenera Jorgea Jesusa. Bili su to svakako najružniji dani u Mišićevoj igračkoj karijeri i svakako jedan od razloga zbog kojih je napustio Sporting i otišao na posudbu u PAOK.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Uvijek pravodobna reakcija

A nakon izvrsne sezone u Solunu, Mišić je obolio, imao je tumor testisa. Srećom, nakon operativnog zahvata pobijedio je i u toj, najvećoj životnoj borbi i uspješno se vratio na travnjak odličnim igrama u Dinamovu dresu...

- Mišić je već dugo vremena jedan od ključnih Dinamovih igrača, ali dojma sam da nije do kraja iskoristio svoj potencijal, jer je i u njegovoj igri, posebno jesenas, bilo oscilacija. Ali, cijela je momčad bila u krizi, pa ni Mišić nije izbjegao “sive dane”. Ta je Dinamova kriza vjerojatno bila uvjetovana i svim događajima u i oko kluba, a nakon odlazaka Livakovića, Šutala i Ivanušeca stvarala se nova momčad, došao je i novi trener i nije bilo lako funkcionirati u tim okolnostima. Ni treneru, a ni igračima, ma koliko iskusni bili. No, u drugom dijelu sezone Mišićeva je forma u uzlaznoj putanji, a protiv PAOK-a je odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri! Bilo ga je milina gledati, uvijek je imao pravodobnu reakciju i vidjelo se što znači za Dinamovu igru. Treba svakako istaknuti da je imao i veliku pomoć u Sučiću, koji igra sve bolje. Uglavnom, bez pravoga Mišića, nema ni pravoga Dinama, najvažniji je momčadski čovjek u oba smjera, u fazi obrane, kao i u organizaciji igre prema naprijed - smatra iskusni trener Ilija Lončarević.

Što biste izdvojili kao najveće Mišićeve vrline?

- Prepoznavanje igre Mišićev je najjači adut! Svaki kvalitetni vezni igrač mora to imati u sebi, mora dobro funkcionirati u vremenu i prostoru, mora znati kad treba promijeniti ritam igre. Mišić je, nadalje, vrhunski tehničar, gotovo podjednako dobro igra s obje noge, izvrsno kontrolira loptu i ima savršen pregled igre. U svakom dijelu, prilikom oduzimanja lopte i začetka nove akcije, kao i u situacijama kad kvalitetnim dodavanjem treba završiti napad svoga sastava. U obrambenom dijelu igre izrazito je discipliniran i odgovoran, ima potrebnu agresivnost za veznog igrača. Kompletan je igrač, tu nema nikakvih dvoumica, glavni je organizator igre.

Defenzivni veznjaci protiv PAOK-a

Josip Mišić & Petar Sučić

56 Dodiri s loptom 61

34/42 Dodavanja 32/41

81 % Točnost dodavanja 78 %

5/8 Dobiveni dueli 11/19

Češće bi trebao u završnicu

Nedostaci?

- Osobno smatram da bi trebao češće dolaziti u završnicu, u priliku da ugrozi suparnička vrata udarcima iz daljine, ili ulascima u prazan prostor, u suparnički 16-erac. Međutim, nije to jednostavno napraviti, budući da Mišić ima velike defenzivne obveze, pa bi momčad taktički trebala preuzeti te zadaće i pokriti njegove možebitne izlete pred suparnička vrata. Jer, pozicija na kojoj Mišić igra neprijeporno je jedna od najodgovornijih u momčadi i kad korektor u veznom redu, kao što je Mišić, “ispadne” iz igre, onda mogu nastati veliki problemi.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Na uzvratu u Solunu Dinamu će opet trebati Mišić u ovakvom, vrhunskom izdanju...

- Apsolutno! I ne samo u Solunu, nego do kraja sezone. Vidjet ćemo kako će Plavi istrpjeti ovaj non-stop ritam igranja, prođu li Grke imat će pred sobom strahovito težak i zgusnut raspored.

A o Dinamovoj izvedbi protiv PAOK-a Lončarević kaže:

- Bio je to jedan drukčiji, raznovrsniji Dinamo nego što je bio većim dijelom ove turbulentne sezone. Nije, naime, tvrdoglavo inzistirao na posjedu lopte i prividnom držanju kontrole igre, bez okomitih ulazaka pred suparnička vrata i kvalitetne završnice. Dinamo je pokazao da može igrati na drukčiji način, očito je trener Sergej Jakirović došao na svoje i Plavi se načinom igre približavaju onome što želi. I meni se osobno znatno više sviđa ovakav Dinamo, čvrst u defenzivnom bloku i opasan u protunapadima. Dvije su takve “kontre” donijele i dva pogotka, a s druge su strane Plavi zatvorili sve prilaze vratima i u napadu su limitirali inače izrazito efikasnu grčku momčad.

Zabiti barem jedan gol

Smatrate li da je ovih 2:0 dovoljna prednost za prolaz u četvrtfinale?

- Trebala bi biti. No, PAOK je svakako goropadniji kad igra pred svojim navijačima, iako ne vjerujem da mogu baš biti previše drukčiji nego što su bili u Maksimiru. Dinamo je pokazao da zna igrati ovakve utakmice, vidjeli smo i protiv Betisa koliko je jak kad uđe u ritam naglašavanja svog pobjedničkog garda i čvrstoga karaktera. I kad je tako, nije baš jednostavno pobijediti Plave, teška je to zadaća, nadam se da će biti i nemoguća za PAOK na uzvratu. Dinamo mora ponoviti ozbiljnost, disciplinu, zrelost i odgovornost kao na utakmicama s Betisom i PAOK-om, bez toga se jednostavno ne može. I svaka čast Jakiroviću koji je napokon došao do ove razine na kojoj mu momčad igra i sigurno se namučio na tom putu, jer neke se stvari u Dinamu ne mogu preko noći promijeniti. U Solunu će Plavi, dakle, morati biti barem jednako dobri kao i u Zagrebu, morat će na tom vrućem gostovanju postići barem jedan pogodak za prolaz - smatra Lončarević.

Linker
22. travanj 2024 15:19