VOJKO BASIC Cropix
Davorin Olivari
RASTU KOEFICIJENTI

Hrvatski klubovi nazdravljaju, ali od Hajduka se očekivalo više. Navijačima se jedna stvar neće svidjeti

Ovoga puta nije bilo razloga za glavobolju i tablete za smirenje, sve se odigralo po planu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 08:30

Tamo negdje u vrijeme kad se fantastična Donna Vekić plasirala u finale Olimpijskih igara i osigurala medalju, hrvatski klupski nogomet također je mogao nazdraviti, dignuti čaše i naručiti još jednu rundu europskih utakmica. Bio je to četvrtak za pamćenje, tri od tri! To je konačni rezultat nastupa naših klubova u drugim pretkolima Europske, te Konferencijske lige. Prošli su dalje Osijek, Rijeka i Hajduk.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Sve što smo za početak izložili u europski nogometni izlog pretvorilo se u zlato. Također, vrlo je bitno, sletjeli su i neki zgodni europski koeficijenti koji uvijek nedostaju, sad će nakon ovih rezultata te koeficijent brojke bolje izgledati. Da ne ispadne da je samo Dinamo marljivi sakupljač koeficijenata, zazivali smo dugo da mu se pridruže i ostali u što većem broju. Pa eto, pridružilo se društvo na hrvatskom nogometnom tulumu u četvrtak. Možda će vječna gunđala prodavati priču da su Hrvati igrali protiv ‘jazavaca‘, momčadi koje im nisu niti do koljena, ali to je njihov problem. Neka se samo sjete proteklih sezona, nije baš bilo dana kad je naš klupski nogomet imao tako dobrih rezultata i prolaza. Znalo se dogoditi da netko zapne već na startu, da nas sve skupa zaboli glava kad smo vidjeli od kojih se klubova ispalo.

image
KARLO KRALJIK

Ovoga puta nije bilo razloga za glavobolju i tablete za smirenje, sve se odigralo po planu, naši su bili favoriti i te su uloge opravdali. Najuvjerljiviji je bio Osijek, dečki iz slavonske ravni poravnali su Levadiju i u Estoniji, uhvatili još jednu pobjedu nakon one dominantne i uvjerljive na Opus Areni. Djelovali su Osječani uvjerljivo, niti jednog trenutka se nije moglo naslutiti da bi njihov suparnik mogao ozbiljnije priprijetiti. Sad ih čeka puno jači suparnik, Zira iz Azerbajdžana, momčad koja je dominatno isprašila slovačku Dunajsku Stredu. Ali El Toro i dečki iz grada na Dravi djeluju dobro i stabilno, nude sliku posložene momčadi i mogu se nadati nastavku svog europskog puta.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Rijeka je imala problema, mučila se protiv rumunjskog Corvinula, ali je preživjela. Rumunji su promašili i jedanaesterac. No, tko im je kriv. Nije to ona Rijeka kakvu smo navikli gledati prošle sezone, Sopićevi radovi još su uvijek u tijeku, ali tko te pita kad se prođe dalje. Nevera s Kvarnera ne puše još onako snažno da sve leti oko nje, još ne lomi grane i sve na što naiđe, ali ima vremena za olujne udare s Rujevice.

Ostali su u borbi za Europsku ligu, a u talonu im uvijek ostaje i Konferencijska. Nakon Rumunja slijedi im švedski Elfsborg, to bi stvarno mogao biti žestok okršaj. Ta momčad je mnogo vrednije od Corvinula, bit će teške borbe, ali do utakmica s dečkima sa sjevera Europe, imat će Sopić dovoljno treninga i dana za slaganje još bolje igre. Jer ne vjerujemo da će se s prezentacijama koje je ponudila protiv Corvinula moći preko Šveđana.

image

Gennaro Gattuso

ANTE CIZMIC Cropix

Šećer na kraju bio je Hajduk koji je na hladnim Farskim otocima zadržao prednost koja je stečena na Poljudu. Da, znamo da navijači Majstora s mora sigurno žele vidjeti bolju igru, da im se neće svidjeti što su njihovi ljubimci spasili živu glavu zahvaljujući nadahnućima vratara Lučića i stopera Uremovića koji su sjajnim reakcijama zaustavili put lopte u mrežu. Sigurni smo da su očekivali više od Gattusovog Hajduka, čak bismo rekli mnogo više.

Ali sezona je još mlada, tek je na početku, valjda će Gennaro pronaći sve najbolje u svojim igračima i dati Hajduku štih koji će biti pobjednički. Mučio se Hajduk, ponekad je izgledalo da je ta muka prevelika, ali na kraju se gleda konačni rezultat. On je bio dovoljan za prolaz. To je u ovom trenutku najvažnije, zar ne? Sad je na programu Ružomberok, kao i kad se radi o suparnicima Osijeka i Rijeke, jače društvo nego ovo što je izbačeno. Pa će se zbog te činjenice morati bolje. Valjda bude.

Linker
13. rujan 2024 13:53