MICHAL FAJT,ZOSPORTU.SK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
Dražen Krušelj
Presice i teren nisu isto

Gattuso je svjesno ušao u najveći izazov, zbog toga njegov potez još više zbunjuje. Želi li Hajduk uopće Europu?

Pun Poljud gurat će Bijele do pobjede u uzvratu, ali Ružomberok je shvatio da se ne treba bojati
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. kolovoz 2024. 10:18

Dva pehara Lige prvaka i 240 nastupa za hrvatsku reprezentaciju zaboravio je sinoć Gennaro Gattuso dok je u Ružomberoku crtao i docrtavao planove za proboj do playoffa Konferencijske lige. Ivan Perišić i Ivan Rakitić dobacili su, dakle, u četvrtak do slovačke provincije kako bi se fotografirali s navijačima, zatim s klupe ohrabrivali očito spremnije suigrače i na kraju podijelili ‘trash time‘ jedne bezvezne, sterilne predstave koju su na papiru bili pozvani režirati.

Kada i sam ne bi bio dvostruki osvajač Lige prvaka s Milanom, pomislio bih da to Gattuso sabotira vlastiti projekt i provocira otkaz uz otpremninu jer je, eto, vrlo rano shvatio kako od ove Hajdukove momčadi neće izvući previše. Ali Gattuso nije od te proračunate sorte, svjesno je ušao u najveći izazov svoje trenerske karijere, zbog čega izostavljanje dvojice klasnih veterana iz početnog sastava - još više zbunjuje.

Iz viđenog u Ružomberoku hrabriji netko zaključit će da se Hajduk uopće ne zamara europskom sezonom nego nakon 20 godina HNL posta sve karte od prvog dana sezone baca samo na osvajanje hrvatskog prvenstva

Statistika kaže da je svoju posljednju pobjedu na europskom gostovanju Hajduk upisao još u korona-sezoni, onog ljeta 2020. godine kada je Caktaš u Skoplju zabio za minimalnu pobjedu protiv Renove.

Želi li se uopće Europa?

Od tada su bijeli nizali poraze sve do Gattusa koji se pobrinuo za oštar zaokret sa dva 0-0 remija, prvo na Farskim otocima, a sada i kod momčadi iz donjeg dijela slovačke lige, naoružane moralom, ali tako očito oskudne klasom i znanjem. Malo je reći da se Hajduk ne opterećuje nacionalnim koeficijentom na Uefinim klupskim ljestvicama. Iz viđenog u Ružomberoku hrabriji netko zaključit će da se Hajduk uopće ne zamara europskom sezonom nego nakon 20 godina HNL posta sve karte od prvog dana sezone baca samo na osvajanje hrvatskog prvenstva.

image
MICHAL FAJT,ZOSPORTU.SK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Kakav je nogomet igrao ‘majstor s mora‘ na sjeveru Slovačke? U obrani prolazno, na sredini terena još nekako, u napadu nikako. U uvodnih petnaestak minuta Hajduk se obećavajuće otvarao, polako spuštao gard i ostavljao dojam momčadi koja bi do sredine poluvremena mogla potpuno zauzdati utakmicu. Nije bilo velikih prilika, ali su Moufi i Sanyang uz Livajinu pomoć dovlačili trupe pred domaćinov kazneni prostor. Čekala se detonacija, u vidu osmišljene akcije ili individualnog bljeska, ali onda je zamalo eksplodiralo u Lučićevoj mreži.

U 18. minuti Ružomberok je brzom akcijom s trojicom igrača uletio u posljednju trećinu bijelih. Gomola je osvojio bok i povratnom loptom Hajdukove stopere pronašao na krivoj nozi, a neometani kapetan Chrien je u padu s ruba peterca loptu poslao visoko iznad grede. Hajduku je trebalo petnaestak minuta da se konsolidira, ispočetka ohrabri za napad i onda čak dođe do pogotka koji je poništen intervencijom pomoćnog suca, uz potvrdu VAR-a.

Presice i teren nisu isto

Krovinovićevo dubinsko dodavanje Livaja je majstorski petom proslijedio na put Pukštasu, nakon čijeg je udarca lopta karambolom uz pomoć obrambenog igrača završila u mreži iza vratara. U trenutku Livajine asistencije Pukštas je osvanuo u zaleđu.

image
MICHAL FAJT,ZOSPORTU.SK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Gattuso se nakon sat vremena mučenja ipak sjetio da na klupi drži neke zlatne poluge, pa je u 60. minuti napokon posegnuo za Perišićem, a u završnici meča šačicu minuta dobio je i Rakitić. Sasvim dovoljno da Melnjaku na pladnju isporuči asistenciju za gol, ali branič je uklizavajući na petercu slabo zahvatio loptu i upropastio šansu tako da je završilo bez golova. Zaključak? Hajduk pod Gattusom napreduje puževim korakom, pozitivne recenzije rezervirane su za treninge i press-konferencije, dok na terenu gledamo isto staro mučenje. Nema dvojbe da će pun Poljud gurati bijele do pobjede u uzvratu, ali Ružomberok je u međuvremenu shvatio da se ovakvog suparnika ne treba bojati...

Linker
11. rujan 2024 16:44