Ramon Mierez

 VLADO KOS Cropix
NEIZVJESNA SUDBINA

Evo kad će Miérez donijeti odluku. Dinamo dobio odbijenicu, Osijek želi izbjeći grozan scenarij

Argentinac je još jednom povukao momčad prema pobjedi i zaradio ovacije tribina
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. srpanj 2024. 07:45

Klupski glasnogovornik i jedan od simbola najboljeg slavonskog nogometnog kolektiva nakon više od četiri desetljeća staža s Bijelo-plavima, što kao navijač, što kao novinar, a onda i klupski djelatnik Mario Mihić, uoči utakmice Osijeka i Levadije prepričao nam je razgovor koji je dan ranije imao s Ramonom Mierezom.

- U devetoj minuti na razglasu ću javiti: I gol je zabio Ramon El Toro... - kazao je najboljem strijelcu Bijelo-plavih.

I zbilja, igrala se deveta minuta kada je Ramon zabio svoj prvi od tri gola, Miha je u mikrofon izrekao riječi koje je najavio, a osam tisuća duša na Opus Areni sinkronizirano je uzvratilo - Mierez! Naravno da je El Toro zapamtio razgovor od dan ranije i pogledao na tribinu prema Mihi kako bi mu potvrdio da se njegovo "proročanstvo" i ostvarilo.

Među 50 najboljih

Prošle sezone Ramon Mierez zaključio je popis 50 najboljih strijelaca europskog nogometa u poretku za Zlatnu loptu. Iako je zabio više prvenstvenih golova od čak 20 igrača koji su na zaključnoj ljestvici najboljih ligaških golgetera bili bolje plasirani od njega, samo zbog slabijeg koeficijenta HNL-a (zbog čega mu je svaki pogodak donio 1,5 bodova) na toj listi nije završio na puno boljoj poziciji. A ako se po jutru dan poznaje, nova sezona bit će mu još bolja od prethodne.

Opus Arena El Torova je korida. Teren je napustio uz ovacije i skandiranjem njegovog imena koje se tijekom utakmice u više navrata korski orilo s tribina kao još jedna potvrda njegovoj klasi i statusu kojeg uživa među navijačima, ali i s loptom kao uspomenom na tek drugi hat-trick kojeg je zabio u karijeri. U razmaku od samo 18 minuta s tri gola je uništio snove estonske momčadi koja se ponadala kako bi Opus Arenu mogla napustiti s dobrim rezultatom nakon što su poveli i to vodstvo držali točno 71 sekundu.

image

Ramon Mierez

VLADO KOS Cropix

A svaki od tih golova je bio klasičan "mierezovski". Jedan je zabio nakon što je spremno dočekao grešku protivničke obrane, a dva nakon što se othrvao suparničkim stoperima. Naravno, pitanje je kako bi suci u HNL-u reagirali u dvije potonje situacije s obzirom da u ligi čiji je El Toro najbolji strijelac očito ne vrijede isti kriteriji kao u Europi. Mierezu je, naime, prošle sezone svirano više prekršaja (74) nego što je dosuđeno nad njim (68), a pritom su često u pitanju kontraprekršaji u borbi za loptu. Ali to je već neka druga tema koja u jednakoj mjeri frustrira i Argentinca i navijače Osijeka.

- Mierez je naša polazišna točka - nastavio je nakon pobjede protiv Levadije trener Bijelo-plavih Federico Coppitelli s praksom svih njegovih prethodnika na klupi Osijeka koji su prije ili kasnije morali istaknuti i izdvojiti Argentinčev učinak. Coppitelliju se to već dogodilo u njegovoj prvoj službenoj utakmici.

Iako mu u igri glavom nema premca, El Toro je budućem estonskom prvaku sva tri gola zabio nogom. I to slabijom, lijevom nogom!?

- Hvala Bogu što mi je dopustio da budem ovdje. Hvala svim ljudima koji su došli i podržali nas, osjetili smo njihovu podršku. Znali smo ukoliko ne uđemo u utakmicu 100 posto da bi nas to moglo koštati. I koštalo nas je u tih prvih osam minuta. Nismo bili fokusirani i zabili su nam taj pogodak. Hvala Bogu, uspjeli smo se brzo vratiti i cijela je momčad sudjelovala u tomu. Zbog toga i treniramo toliko. Odmah smo izjednačili i zatim se do kraja prvog poluvremena rezultatski odvojili i stekli značajnu prednost - bio je komentar junaka rezultatski najveće Osijekove europske pobjede.

image

Ramon Mierez

VLADO KOS Cropix

Opet je, po tko zna koji put, "prelomio" utakmicu u korist Bijelo-plavih i povukao ih prema pobjedi. Nakon tri gola, nastup protiv Levadije "začinio" je i asistencijom za Guedesa, inače njegovim stalnim cimerom.

- Vrlo sam zadovoljan, prvenstveno zbog postignutih golova i efikasnosti iako se svatko od nas i priprema za to. Također presretan sam zbog svog brata Renana što se i on upisao među strijelce. Pričali smo o tome prije utakmice i rekao mi je da će zabiti gol pa mi je izuzetno drago zbog njega. Presretan sam i zbog Bukvića koji je ušao s klupe i također postigao pogodak. Vidi se da smo kao momčad spremni na sve. Sada ćemo malo proslaviti, ali je najvažnije dobro se pripremiti za drugu utakmicu, sljedećega tjedna. Ponovit ću, ovo je dobar rezultat, no trebamo još neke stvari popraviti i bolje prilagoditi na terenu. Ovih dana ćemo raditi na tome i razgovarati da bismo bili još bolji. Važno je da smo uspjeli odgovoriti protivnicima na pravi način i sada se trebamo spremiti za uzvrat - zaključio je Mierez.

Tek se treba potvrditi

Koliko Ramon Mierez znači Osijeku još jednom se potvrdilo, a koliko Osijeku znači Ramon Mierez tek se treba potvrditi. Prošlo je već par mjeseci otkako je sportski direktor Osijeka Jose Boto prvi puta najavio prijedlog novog, dugogodišnjeg ugovora za El Tora, no zasad pred argentinskog Bika nije stavljena konkretna ponuda o kojoj bi se on mogao odrediti. Kako smo doznali, dvije strane bi trebale sjesti za stol koncem kolovoza u kojem će se u dobroj mjeri usmjeriti sezona Bijelo-plavih - kada završe europske kvalifikacije, a Osijek u prvenstvu odradi tri derbija. A eventualni potpis Miereza bio bi u aktualnom prijelaznom roku najveće pojačanje koje u Opus Areni uopće mogu zamisliti jer svakom laiku je jasno kako Bijelo-plavi sa ili bez El Tora jednostavno nisu ista momčad.

image

Ramon Mierez

MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

K tome, u Osijeku jako dobro znaju što s Mierezom dobivaju i da će se svaki uloženi cent vratiti. U Opus Areni još uvijek imaju vremena. Teoretski do kraja sezone, a u praksi i manje jer Ramon već početkom iduće godine može pregovarati s drugim klubovima i potom na ljeto iz Osijeka otići besplatno. Potencijalno grozan scenarij, ali čak ni taj nije najgori mogući. Sve dok traje prijelazni rok uvijek je moguća i ona treća opcija koja u ovom trenutku ima najmanje smisla, možemo komotno reći kako nema nikakvog smisla, a koja bi sasvim izvjesno isprovocirala reakciju tribina.

Govorimo, naravno, o transferu. Dinamo je odbijen i prošlog i ovog ljeta, ponuđene cifre nisu bile ni blizu toga da bi se uopće u pitanje doveo stav kako "nema prodaje Miereza u druge HNL klubove", no što ako dođe neka druga, financijski jača ponuda? Transfer bi, osim ako nije u pitanju iznos koji "izuva iz cipela", bio najmanje logičan jer ne samo što bi se "ubile" ambicije Bijelo-plavih odlaskom lokomotive koja vuče kompoziciju, igrača koji je što golovima (21) što asistencijama (7) prošle sezone stajao iza skoro polovice prvenstvenih golova svoje momčadi, nego je i s financijske strane posve neisplativ.

S obzirom da je Ramon u posljednjoj godini ugovora odšteta ne bi bila adekvatna koristi koju Osijek ima od El Tora, a još bi se pritom 20 posto od te cifre dijelilo s Alavesom. Koliko god da bi potencijalno zaradili mogućom prodajom, Osječani na tržištu ne bi pronašli sličan "paket" za sličnu cijenu - i strijelca i ratnika, za kojeg ne postoji mala utakmica ili izgubljena lopta, ali i mentora mladom Matkoviću od kojeg najbolje tek dolazi, a kojeg je Mierez uzeo pod svoje.

Najbrže do tri gola u kvalifikacijama za KL

1. Agdon (Alaškert) 8 minuta

2. Barnabas Varga (Ferencvaros) 12 minuta

3. Renaldo Cephas (Škupi) 17 minuta

4. Ramon Mierez (Osijek) 18 minuta

Roman Jaremčuk (Club Brugge) 18 minuta

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 17:13