GORAN MEHKEK Cropix
VRIJEME ZA PROMJENE

‘Donedavno nismo znali ni da je živ, a sada jedan od najvažnijih igrača Dinama. Petković? On ima anomaliju‘

Bivši trener Dinama Ilija Lončarević komentira aktualni trenutak Modrih uoči okršaja u Astani
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. studeni 2023. 10:14

S hipotekom neprimjerenih rezultata u "jednoj od najlošijih sezona", Dinamova se momčad zaputila u Kazahstan. Zbog svega navedenog "modrima" se i protiv Astane nameće – imperativ pobjede. Za plasman u drugi krug Konferencijske lige, hrvatskom su prvaku u Astani neophodna tri boda (i prilika da u posljednjem kolu, u Maksimiru, protiv kosovskog Ballkanija ostvari cilj).

- Momčad Dinama ima iskustvo i karakter. Očekujem da pobijedi u preostale dvije utakmice i izbori plasman u drugi krug Konferencijske lige. Nažalost, Dinamo je pokazao da ove sezone nije spreman za ozbiljniju konkurenciju. Konferencijska liga trenutačno je realnost i adekvatno natjecanje, sukladno Dinamovim mogućnostima – smatra nekadašnji trener Modrih Ilija Lončarević.

Pobjedom protiv Osijeka (2-1) u završnici utakmice Dinamova je momčad vjerojatno stekla potrebno samopouzdanje uoči gostovanja u Astani. No, igra maksimirske momčadi ponudila je uvjerenje kako ima još puno – "prostora za napredak".

- Nekakav smo napredak mogli uočiti i u utakmici protiv Osijeka mada tri boda osvojena u posljednjim sekundama nikoga neće baciti u trans. Veliki je problem što se momčad još nije standardnizirala, posebice posljednja linija. Proteklih je nekoliko tjedana Dinamova igra patila i zbog izostanka Brune Petkovića. Vjerujem da će njegovim povratkom prestati i lutanja glede potrage za centarforom. Petković bi momčadi Dinama trebao osigurati stabilnost i sigurnost. Bilo bi logično za očekivati da će hrvatski prvak dobivati protivnike igrom, a ne srećom.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U 19 utakmica, koliko vodi Dinamovu momčad, Jakirović nije pronašao "idealni sastav". Čak niti užu liniju obrane (vratar i dvojica stopera). Do sada je "izvrtio" dvojicu vratara i deset stoperskih kombinacija.

- Nije Jakirović pao s Marsa. Često se od utakmice do utakmice zatekao – pred zidom. Ozljede, kartoni, loša forma... sve je to utjecalo na njegov izbor igrača i posljedično na igre Dinamove momčadi. Točno je da se problem najizravnije očitovao kod posljednje linije. Ali, držim da nema mjesta panici. Dinamo s ovim igračima i nekoliko pojačanja u zimskom prijelaznom roku može ostati konkurentan u borbi za naslov. A koliko razumijem maksimirsku politiku to je i dalje osnovni cilj.

U Astani Jakirović neće imati na dispoziciji nekolicinu igrača. Theophile, Ademi i Jurić nisu prijavljeni za europska natjecanja, Drmić je u Njemačkoj na liječničkom pregledu, dočim Sosa i Mihajličenko nisu niti otputovali u Kazahstan, jer s njima maksimirski stožer očigledno više – ne računa.

- Naravno da će nedostajati Ademi i Theophile. To su za Dinamovu igru bitni igrači. Žao mi je što Theophile kod Dinamovih navijača nikada nije stekao status koji zaslužuje. Zbog navodnih kikseva. Imao je Van Dijk većih kikseva od Theophilea, pa mu navijači Liverpoola nisu zamjerili. Do prije nekoliko mjeseci nismo znali da je taj Theophile "živ", a sada je jedan od najvažnijih igrača Dinama. On među svim maksimirskim stoperima ima najveću energiju. U Astani bi se trebao vratiti u momčad Perić. Ne znam zašto igrač, koji je prošle godine igrao uspješno u Ligi prvaka nije ove sezone postao zapovjednikom Dinamove obrane i profilirao se kao nositelj igre poput Ristovskog Mišića, Petkovića...

U susretu s Osijekom, suigrači (ali i navijači) povratak Petkovića doživjeli su kao – dolazak Mesije. Neosporna je njegova uloga u jačanju momčadskog duha i podizanju razine igre, međutim, intrigira detalj da Dinamova "devetka" za 90 minuta utakmice nije prema suparničkim vratima uputila nijedan šut!?

- Još 2018. mogla se kod Petkovića uočiti "anomalija" u igri. On je naprosto krenuo svojim putem odbacujući sve zakonitosti koje podrazumijeva uloga centarfora. Umjesto da beskompromisno završava akcije on je krenuo u drugom smjeru i postao najbolji asistent. Ali i takav Petković postao je nezamjenjiv u igri Dinama, ali i hrvatske reprezentacije. on nije pravi centarfor, ali je igračina. Poglavito u kontekstu HNL-a. Možda bi ga samo navijači Dinama trebali zamoliti da malo češće uđe u protivnički šesnaesterac...

Dinamo je ove sezone već pobijedio Astanu tri puta (uz gol-razliku 11-1), a uoči gostovanja hrvatskog prvaka domaćin je u nemalim problemima. Budući da je prvenstvo Kazahstana završilo još 29. listopada (Astana je izgubila titulu, prvak je Ordabassy), domaća je momčad izvan natjecateljskog tonusa.

- Istina da je Dinamo već pobijeđivao Astanu u kvalifikacijama za Ligu prvaka i sada u skupini, ali treba dobiti i u četvrtak, kada će biti najvažnije. Domaća momčad ni slučajno ne može biti na istoj natjecateljskoj razini kao Dinamo. To treba iskoristiti. I da ne mudrujemo previše, Dinamo mora uzeti tri boda.

Linker
26. travanj 2024 14:22