DAMIR KRAJAC/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
MUKA PO MODRIMA

Dinamo želi razbiti prokletstvo dugo 47 godina, a dobitnu formulu igračima bi mogao šapnuti Velimir Zajec

Dobru večer "modrih" ofenzivaca na Maksimiru želi pokvariti novi "vatreni", Dominik Kotarski
Piše: Andro PolićObjavljeno: 07. ožujak 2024. 06:07

Osim što je Velimir Zajec najavio da će Dinamove igrače upozoriti na grotlo koje će ih dočekati u solunskom uzvratu, Zeko im, usput, može došapnuti i recept za rušenje grčke momčadi. Dok će navijači "modrih" skinuti prašinu sa zimskih asesoara, koji su se dijelili u predvečerje posljednjeg sudara protiv PAOK-a (15. prosinca 2010.), kada se lovilo skidanje prokletstva nedostižnog "europskog proljeća", akteri na terenu nastojat će arhivirati crni niz protiv Grka, odnosno prekinuti seriju od osam uzastopnih utakmica bez pobjede. Upravo su Zajec & co., prije gotovo 47 godina, režirali Dinamov posljednji trijumf protiv grčkih klubova.

image

Velimir Zajec

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Iako je Olympiakos tada u Pireju slavio 3-1, Zajec, Snješko Cerin, Ivica Senzen i Mario Bonić zapalili su "petardu" u Zagrebu (5-1), osiguravši drugu rundu Kupa UEFA. U kopačke kultnih figura iz maksimirskih odaja večeras od 21 sat morat će uskočiti igrači Sergeja Jakirovića, koji preko PAOK-a žele dočekati toplije dane u europskim natjecanjima. S druge strane, formulu za slavlje nad Dinamom trener solunskog kluba može potražiti - kod oca. Nakon što je Răzvan Lucescu s PAOK-om eliminirao Hajduk u lovu na Konferencijsku ligu prošlog ljeta, 55-godišnji Rumunj želi stati na put i Zagrepčanima. Njegov "stari", Mircea, dvaput je nadigrao Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2008., nadmudrivši Branka Ivankovića.

Da je Lucescu junior avangardna pojava u grčkoj Superligi svjedoči i činjenica da je s tekućim mandatom, dugačkim točno dvije godine, osam mjeseci i pet dana, daleko najdugovječniji trener u tamošnjem prvenstvu.

image

Razvan Lucescu

KARIM JAAFAR Afp

Dok je PAOK u Zagreb posljednji put stigao sa zimskom opremom, kada je 30 tisuća navijača na Maksimiru sanjalo "kratke rukave" u Europskoj ligi, Dimitris Salpingidis zamrznuo je snove "modrih". Iako ga u četvrtak neće biti na terenu, jer nije registriran za međunarodne izazove, Arijan Ademi bio je neizostavan član Dinamove postave u toj utakmici.

Europski mentalitet

Njegove zadaće na terenu ponovno će preuzeti Petar Sučić, koji će u partnerstvu s Josipom Mišićem ukrstiti koplja protiv grčkih vezista. Upravo je potonji jedna od glavnih priča uoči ogleda Dinama i PAOK-a, s obzirom na to da je prije pet godina bio važan kotačić u pohodu na naslov, koji je solunski klub čekao od 1985. Veznjak iz Vinkovaca jedna je, u 30. godini života, od iskusnijih figura svlačionice, a Lucescuova družina otvoreno igra na kartu iskustva. Junak posljednje pobjede protiv Lamije bio je 36-godišnje brazilsko krilo Taison, dok bi se u udarnoj postavi mogla naći još šestorica igrača iz dobne skupine 29+. Među prekaljenom družinom prkosi ime Giannisa Konstanteliasa, 21-godišnjeg lucidnog kreatora i ključnog operativca u napadima, kojega je Zajec u intervjuu za grčke medije uspoređivao s Martinom Baturinom, čiji je i vršnjak (2003. godište).

image

Giannis Konstantelias

GIANNIS PAPANIKOS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Europski mentalitet PAOK-a najbolje će ilustrirati učinak iz prvog dijela Konferencijske lige, kada je u skupini s Eintrachtom iz Frankfurta, Aberdeenom i Helsinkijem ugrabio 16 bodova. Pritom, obrise "run and gun" karaktera oslikat će i činjenica da je u svakoj utakmici bila zadovoljena golgeterska premisa - "oba daju gol" - a na tim su dvobojima prosječno padala 4,3 gola. S druge strane, Dinamo na europskim travnjacima igra znatno pragmatičnije, s ključnom uzdanicom u liku Brune Petkovića, koji je prvo ime momčadi na međunarodnoj sceni, s pet pogodaka u ovoj sezoni, a čija će čarolija biti glavni as u rukavu pri lovu na četvrtfinale. Pritom, izvjesno je da će Jakirović kopirati seviljski recept, formulu kojom je stigao do pobjede protiv Betisa, uz jednu očekivanu promjenu. U udarnoj postavi mogao bi osvanuti Dario Špikić, koji bi trebao zauzeti mjesto Takura Kaneka.

No dobru večer u uredu domaćih ofenzivaca nastojat će pokvariti bivši Dinamov projekt - Dominik Kotarski. Vratar iz Zaboka prije tri je dana prvi put osvanuo na popisu "vatrenih", a sada se u ruhu vrhunskog čuvara mreže želi ponovno prezentirati hrvatskoj javnosti. Međutim, neće moći računati na uobičajeni bedem "ispred nosa". PAOK u Zagreb stiže bez Williama Troost-Ekonga, igrača koji je ušao u renomirano društvo čiji su članovi, primjerice, Roger Milla, Jay-Jay Okocha i Sadio Mané. Nigerijac je prije mjesec dana naslijedio slavna imena osvojivši titulu najboljeg igrača Afričkog kupa nacija, ali zbog ozljede neće igrati protiv Dinama.

Linker
27. travanj 2024 19:02