RONALD GORSIC Cropix
UTAKMICA SEZONE

Dinamo je na korak do četvrtog prezimljavanja u Europi u posljednjih pet godina, Plavi imaju i dodatni motiv

Hrvatski prvak mora dati svoj trenutni maksimum kako bi pobijedio Ballkani
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 14. prosinac 2023. 06:11

Iako su planovi uoči sezone bili znatno optimističniji, iako se sanjao plasman u Ligu prvaka, a ciljao nastup u Europskoj ligi, Dinamovi su nogometaši na korak do još jednog europskog uspjeha. Prvi nastup u Konferencijskoj ligi, nakon svih jesenskih turbulencija, trebao bi i morao biti okončan još jednim prezimljavanjem u Europi, četvrtim u posljednjih pet godina. Plavima treba bod u okršaju s kosovskim prvakom Ballkanijem za osvajanje drugoga mjesta u skupini i tu priliku jednostavno ne smiju ispustiti iz ruku...

No, neće to biti nimalo laka utakmica, kao što, uostalom, nije bila ni jedna Dinamova ove sezone. Maksimirska je stvarnost takva kakva jest i navijači Plavih, tek oporavljeni nakon “mučenja” s Rudešom, već su pripravni na novih, stresnih 90-ak minuta. Plasmanom u daljnje natjecanje Dinamo bi “sanirao štetu” na trenutačno najmanju moguću mjeru, napunila bi se i klupska blagajna, a i ozračje bi, u i oko kluba, bilo neusporedivo ljepše uoči nedjeljnog derbija s Hajdukom, uoči još jedne utakmice velikoga uloga.

O neuspjehu protiv Ballkanija, bjelodano je to, u Maksimiru nitko ni ne razmišlja. Četiri su uzastopne pobjede, ma koliko teško bile “iščupane”, udahnule opipljivo samopouzdanje u plavu svlačionicu, neuobičajeno uzdrmanu ove sumorne i tmurne jeseni. I na valu tih dobrih rezultata, Dinamo će tražiti nastavak pobjedonosnog niza pri kraju prvoga dijela sezone.

Međutim, za ostvarenje naknadno postavljenog, minimalističkog, cilja u Konferencijskoj ligi, Dinamo će morati ponuditi svoj trenutačni maksimum. Jer, Kosovari također imaju priliku za proboj u daljnje natjecanje, za povijesni uspjeh kluba koji je tek prošle sezone zakoračio na europsku scenu. U Zagreb dolaze spremni na fanatičnu borbenost do zadnje sekunde, tražit će pobjedu, koja bi im, uz neporaženost Viktorije u Plzenu protiv Astane, donijela euforiju.

Svakako će dodatni motiv Plavima biti i sjećanje na utakmicu protiv Ballkanija u Prištini, na 0:2 poraz, pretrpljen nakon loše igre, na jednu od najvećih blamaža u klupskoj europskoj povijesti. Još peče ta prištinska rana i zaliječiti je može samo dobar rezultat u četvrtak, remi ili pobjeda za nastavak europske pustolovine. A to bi, nakon svega što se događalo posljednjih mjeseci, i te kako uljepšalo dolazeće božićne blagdane u Maksimirskoj 128.

Od (neutemeljenih) rujanskih snova o svih šest (laganih) pobjeda u skupini Konferencijske lige, Dinamo je, hodajući bos po trnju, došao u situaciju da u zadnjem kolu ipak sve okrene na svoju stranu. Najvažnije je da sve drži u svojim rukama i da unatoč svim “kiksevima” na kraju ovogodišnje europske storije ovisi sam o sebi i svom rezultatu. Trebat će Plavima i potpora s tribina, Dinamovi su navijači svjesni situacije u kojoj se klub nalazi, poruka s gradskih ulica “Ustanite purgeri” jasno to ocrtava. Ballkani u četvrtak mora pasti, to je imperativ. A onda, nedjelja...

Linker
28. svibanj 2024 05:11