RONALD GORSIC Cropix
HALO, PRIŠTINA

Ballkani uoči Dinama primio pet golova: ‘Oni igraju najveću utakmicu u povijesti i fanatično će se boriti‘

Arbnor Morina, nekadašnji desni branič Prištine, a danas izbornik mlade nogometne reprezentacije Kosova
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. prosinac 2023. 18:41

Nekadašnji desni branič Prištine i današnji izbornik mlade nogometne reprezentacije Kosova (do 21 godine), Arbnor Morina, uoči utakmice Ballkanija i Dinama početkom listopada u Prištini, u drugom kolu skupine C Konferencijske lige, bio je itekako dobar prognozer...

- Ne bude li Dinamo odigrao na visokoj razini, imat će velikih problema - tada nam je proročanski rekao Morina.

I bilo je strašnih problema, Dinamo je izgubio 0:2. Ballkani je u subotu pretrpio prvi prvenstveni poraz, u Podujevu je izgubio protiv Llapija 3:5, upitali smo Morinu je li taj poraz uzdrmao kosovskog prvaka uoči okršaja u Zagrebu s Dinamom?

- Čini mi se da su nogometaši Ballkanija u podsvijesti već razmišljali o Dinamu, ipak je to njihova utakmica jeseni. K tome, nisu se baš najbolje snašli na teškom i lošem terenu na prirodnoj travi u Podujevu, oni kao domaćini igraju na umjetnoj travi, pa su napravili neke neuobičajene pogreške i sve ih je to skupo stajalo. Međutim, ne vjerujem da će taj poraz ostaviti trag na ovu momčad - kaže Morina.

image
RONALD GORSIC Cropix

Golovi nakon pogrešaka

Ipak, primili su čak pet pogodaka - na 14 ranijih prvenstvenih utakmica mreža im se tresla samo devet puta, a na pet europskih dvoboja u četiri su navrata primali zgoditke...

- Da, to je točno, ali ponavljam, svi su ti golovi došli nakon pogrešaka koje igrači Ballkanija inače ne rade. Dogodi se takva utakmica kad suparniku ide sve kako je poželio. No, Ballkani je ozbiljna momčad i ne vjerujem da bi u Zagrebu mogao biti tako propustan. Vjerujem da će kosovski prvak u u Maksimiru dobro izgledati, i Ballkaniju je to, kao i Dinamu, zadnja šansa za prolaz i učinit će sve za pobjedu.

Kako će Ballkani igrati sutra navečer u Zagrebu?

- Kao i u Prištini, neće tu biti nekih taktičkih promjena. Bit će dobro obrambeno organizirani, trkački su jaki, pokušat će se nametnuti Dinamu i kad osvoje loptu, koristit će svaku priliku za munjeviti izlazak pred Dinamova vrata.

Je li taj nadolazeći dvoboj u Zagrebu najveća utakmica u Ballkanijevoj povijesti?

- Jest, svakako jest! Prilika je to za prezimljavanje u Europi, što bi bio senzacionalan uspjeh jednog kosovskog kluba. Gledajte, sve što je Ballkani dosad napravio zapravo je izvanredno, do zadnjeg je kola, eto, u igri za osvajanje drugoga mjesta u skupini i fanatično će se boriti za ostvarenje tog sna.

Koliko će Ballkaniju nedostajati Almir Kryeziu? Upoznali smo ga u Prištini, tada je načeo zagrebačku momčad...

- To je veliki hendikep, brz je i prodoran igrač, podjednako dobro igra s obje noge, može igrati na obje krilne pozicije i sve što radi s loptom, radi u pokretu, a ne u mjestu. Na žalost, ima problema s nekim žlijezdama i oporavak će potrajati.

Kryeziu bi koristio Dinamu

Potiho se spominje da je Kryeziu zanimljiv Dinamu. Bi li taj krilni napadač bio pojačanje hrvatskom prvaku?

- Gledajući ovosezonski Dinamo, svakako bi imao mjesta u plavoj svlačionici, bio bi iskoristiv u njegovom rosteru.

Vaša prognoza dvoboja u četvrtak?

- Dinamo je neprijeporno favorit, ali mora to potvrditi i na terenu, mora odigrati kudikamo bolje nego u Prištini. Ballkani je dosad pokazao da je svakome “tvrd orah”, svi smo na Kosovu ponosni na njihove igre u Konferencijskoj ligi i vjerujem da će i u Zagrebu dati sve od sebe. E sad, hoće li taj njihov maksimum biti dovoljan za uspjeh u Maksimiru, to će ovisiti o Dinamu - smatra danas 60-godišnji Arbnor Morina.

Linker
29. svibanj 2024 05:02