ANTE CIZMIC Cropix
BIVŠI TRENER BIJELIH ZA SN

‘Ako se prepadne Hajduk nema šanse, bilo bi nam lakše protiv Barcelone. A jedna me odluka ‘Bijelih‘ iznenadila‘

Veliki nogometni stručnjak, svojedobno trener Hajduka, pred gostovanje Splićana kod Žute podmornice
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. kolovoz 2022. 05:53

Sergije Krešić živi u Španjolskoj, ali već godinama ljeta provodi u Splitu. Neće stoga uživo promatrati sutrašnji dvoboj Hajduka u Valenciji, ali jasno je da će ispratiti utakmicu na TV ekranu. Villarreal je protivnik Bijelih, momčad kao naručena za analizu Senor Sergija.

- Nisam gledao njihovu kompletnu utakmicu u Valladolidu, ali čim su dobili 3:0 to puno govori. U španjolskoj ligi nije jednostavno na gostovanju dobiti tri razlike i tu se već nazire velika opasnost za Bijele - kazao je Krešić.

Velika je razlika između Hajduka i Villarreala, poglavito u europskim rezultatima u posljednja dva desetljeća. Ima li Hajduk uopće šansi za prolaz protiv momčadi koja je u svibnju igrala polufinale Lige prvaka?

- Na papiru Hajduk nema šansi, ali to je samo na papiru. Nogomet je nepredvidljiv, to je jedini sport u kojem četvrtoligaš može dobiti prvoligaša. I to vrhunskog prvoligaša. U Španjolskom kupu smo tome svjedočili više puta. Zato ne može nitko kazati da je Hajduk bez šansi u ogledu s Villarrealom.

image

Sergije Krešić (lijevo)










TOM DUBRAVEC Cropix

Istaknuo je Krešić dva najbolja igrača Žute podmornice, dva nositelja igre Emeryjeve momčadi.

- Gerard Moreno je prvi, sjajan je to napadač koji odlično koristi prostor. Drugi je veznjak Dani Parejo, koji je prethodno igrao u Valenciji, ali nije se iskazao, sve dok nije došao u Villarreal nije potvrdio klasu. Kompletna igra Villarreala vrti se oko Pareja, ali puno će mu u veznom redu pomoći povratak Argentinca Lo Celsa. Ljevonog, izvanredan tehničar, ali ujedno i agresivan.

sdvsdvsd

Kakva je obrana Villarreala?

- Utakmice dobivaju napadači, to je istina, ali ako si slab u obrani, uvijek ćeš primiti pogodak više. Albiol i Pau Torres su tandem standardnih stopera u sustavu gdje Emery koristi četvoricu u zadnjoj liniji. Kad govorimo o obrani jasno je da to nije samo linija ispred vratara. Svi osim Morena vraćaju se iza lopte. Villarreal uvije igra isto, imaju veliki broj kvalitetnih igrača. Svake godine se pomiču za centimetar, možda metar. Ali uvijek se pojačavaju...

Kako se Hajduk može suprotstaviti Villarrealu?

- Gledao sam Hajduk protiv Dinama i čudno je da je primio četiri gola u jako kratkom razdoblju. Dva pogotka u tri minute, pa u šest-sedam minuta na kraju još dva zgoditka. Ozbiljna momčad to sebi ne dozvoljava - rekao je Krešić i naglasio:

- Ako se Hajduk prepadne, onda nema šanse. Ako se zavuče u mišju rupu, onda nema što tražiti jer kad-tad će s takvim pristupom primiti gol. Koliko god to zvučalo teško, treba Villarreal pokušati pritisnuti. Ali, uz to, kada ti prođu prvu liniju pritiska, treba biti sposoban brzo doći iza lopte. Meni je jednostavno pričati, ali sigurno će treneri koji rade na analizi bolje proučiti protivnika. Dok se igra svi imaju mogućnost, samo je pitanje hoćeš li iskoristiti svoje šanse.

Vitoria je neusporedivo slabija od Villarreala, a Hajduk se u uzvratu protiv Portugalaca branio. Kako očekivati da će se Španjolcima suprotstaviti presingom u potrazi za posjedom?

- Ovaj Hajduk je bolji nego Hajduk prije desetak godina. Organiziraniji je, čvršći i jači, ali u Europi nailazi na momčadi koje su još bolje, organiziranije, momčadi koje ulažu ogromna sredstva u dovođenje igrača. Jasno je, ako želi napredovati, i Hajduk se mora mjeriti s takvim momčadima i pokušati s njima izaći u igru. Villarreal je organiziran na terenu, ali i izvan terena. Kao i u Maksimiru, Hajduk ima šansu zapucati s distance, šut poput onog Atanasova ne možeš spriječiti. Ali, onda dolazi i pitanje kako izdržati pritisak. U svakom slučaju, najvažnije je da se Hajduk ne preplaši njihove moći. Svaka je lopta važna, koncentracija mora biti na vrhunskoj razini.

Potrošnja igrača bit će velika, kako tjelesna, tako i mentalna. Stoga se Krešić začudio kako Hajduk nije zatražio odgodu protiv Dinama...

- Četiri dana prije Villarreala igrati s Dinamom mene je iznenadilo. Zašto? Zato što te Dinamo puno potroši. Mišljenja sam da je trebalo odgoditi...

Ali, nije ni Dinamo tražio odgodu.

- Dinamo je druga priča jer ima širinu kadra od 25 igrača. Koga god stavite, na sličnoj je razini. Kada imaš veliki broj igrača, kada možeš rotirati, onda su svi k’o zapeta puška. Hajduk ipak nema toliko širinu, ima petnaestak igrača na sličnoj razini, ali kada dođu ozljede i potrošnja od utakmica, onda se pojave problemi.

sdvsdvsdv

Za kraj, opći zaključak je razvidan. Traži se hrabri pristup Bijelih protiv favoriziranog Villarreala.

- Mi možemo prognozirati, ali ono što će se dogoditi na terenu nitko ne može predvidjeti. Pokaže li Hajduk strah u očima, nema ništa od utakmice. Hajduk mora biti drzak jer nije ni Villarreal neranjiv. U nedjelju igra Villarreal na Wanda Metropolitani protiv Atletica, imaju i oni većih iskušenja od Hajduka. Zato naglašavam, šanse uvijek postoje. To je nogomet, međutim, manje su šanse nego da igramo s nekim drugim velikim klubom. Ozbiljni su, a vesele se igri. Takav je Villarreal. Bilo bi nam lakše protiv Barcelone nego protiv Villarreala.

Ali, postoji i uzvrat...

- Da, postoji i uzvrat s publikom koja je jedinstvena. Protiv Vitorije sam bio nakon duljeg vremena i, moram priznati, nisam dugo osjetio takvo navijanje.

KOGA JE SVE TRENIRAO

Hajduk Split (Hrvatska)

Burgos CF (Španjolska)

Atletico Marbella (Španjolska)

Real Betis (Španjolska)

CP Merida (Španjolska)

Real Valladolid (Španjolska)

UD Las Palmas (Španjolska)

RCD Mallorca (Španjolska)

Recreativo Huelva (Španjolska)

Real Murcia (Španjolska)

Numancia (Španjolska)

1946.

rođen je Sergije Krešić, zadnjih godina živi u Španjolskoj

2013.

Krešić je napustio mjesto sportskog direktora Hajduka

Grad s 50.000 stanovnika i 20.000 pretplatnika

Villarreal je grad od 50.000 stanovnika, koji ima 20.000 pretplatnika svog omiljenog nogometnog kluba.

- Barcelona ima 70.000, ali veće je iznenađenje Villarrealovih 20.000 pretplatnika. Gotovo pola grada - kazat će Krešić.

Villarreal je familijarni klub kojem je vlasnik Fernando Roig, 75-godišnji biznismen koji živi u Valenciji. Prošle godine Forbes je procijenio Roigov imetak na vrijednost od 1,7 milijardi USD. Tvornica keramičkih pločica Porcelanosa i trgovački lanac Mercadona u njegovom su vlasničkom portfoliju.

Lako je moguće da je Emeryju trofej Konferencijske lige glavna ambicija sezone

Sergije Krešić upoznao je Unaija Emeryja kad je s 33 godine počinjao trenersku karijeru, koja je uslijedila nakon prekida igračke uslijed teške ozljede koljena.

- Znam ga kao mladića kada je to počeo raditi u Lorci. Teško se ozlijedio i odmah je prihvatio ulogu trenera. Ja sam bio u Murciji, a Emery je vodio Lorcu. Kako li je samo pripremio utakmicu! Strahovito radi na prekidima, tu se treba čuvati Villarreala - ispričao je Krešić.

Emery je prethodno s Lorcom iz Treće lige ušao u Segundu po prvi put u povijesti kluba. Povijesnu dimenziju odmah je potom dobio i u sljedećem klubu Almeriji, gdje je također premijerno s klubom ušao u Primeru. Dalje je sve povijest.

- Mlad, vrlo kulturan i obrazovan. Ima dva analitičara, tri pomoćnika, dva kondicijska trenera, zatim trenera vratara. To je njegov pažljivo složen i kvalitetni stožer. Stalno mijenja momčad, rotira minimalno po dva-tri igrača. Ali, kvartet gotov uvijek igra. Albiol i Pau Torres u obrani, Parejo u sredini i Moreno u napadu. To su igrači na kojima leži momčad.

Je li Emery nakon četiri Europske lige željan i trofeja Konferencijske lige?

- Lako moguće da mu je to jedna od glavnih ambicija ove sezone.

Linker
19. travanj 2024 22:10