Željko Kopić

 MARKO TODOROV/CROPIX
ZADNJE UPOZORENJE

Za Dinamo nije najgora vijest šou Livaje i poraz u derbiju. Jedna druga stvar razlog je za alarm...

Dinamo nema pravo na bahatost, od prošlosti se ne živi. Kola idu nizbrdo, no još se mogu zaustaviti
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. prosinac 2021. 07:47

Bio je to klasični ‘Petar Metličić‘. Skraćeno - metla! Baš je Hajduk pomeo Dinamo usred Maksimira, svi ostali zaključci, poput onoga da je Dinamo opet zakazao u realizaciji, kako je kazao Željko Kopić, ne drže vodu. Hajduk je nadigrao Modre, Valdas Dambrauskas nadmudrio Dinamovog v.d.-a i zadao Dinamu veliki udarac. E sad, hoće li Dinamo iz tog poraza izvući pouku, hoće li poruku koju su poslali Splićani (i neki dan Riječani) ozbiljno shvatiti?

Nije najgore za Dinamo i njegove navijače što se utakmica pretvorila u šou Marka Livaje, nije, sam po sebi, najgori niti poraz. Najviše boli što Dinamovi igrači, unatoč promjeni trenera, koja je trebala donijeti pozitivan šok, nisu bili nimalo agresivni. Obično smjena trenera probudi momčad, unese dodatnu energiju, kod Dinama to nije bio slučaj. I to je ono što mora zabrinuti Kopića, nije mogao puno toga promijeniti u nekoliko dana, ali izostao je taj impuls, bila je to karta na koju su Modri i igrali u pripremi ove utakmice. No, ostali su bez aduta, Hajduk je imao i ‘dečka‘ i ‘devetku‘, imao je i energiju i umijeće, utjelovljene u Marku Livaji.

Dinamova bi se sezona najbolje mogla skratiti u onu misao kako vrč ide na vodu dok se ne razbije. Od početka sezone bilo je očito da neke stvari u momčadi ne štimaju, da je loš bio prijelazni rok, da momčad nije adekvatno popunjena nakon odlaska bitnih igrača, a da ovi koji su ostali ne igraju adekvatno svojoj kvaliteti, da na mnogim razinama u klubu vlada određeni disbalans.

image

Željko Kopić

MARKO TODOROV/CROPIX

No, svi su problemi uvijek bili ‘pokriveni‘ rezultatom, koji je bio ‘u skladu s klupskim ciljevima‘. U igri za prolazak u Europi, visoko na ljestvici u borbi za naslov, siguran u Kupu. Što to, molim Vas, onda ne valja? Odgađali su utakmice i kad nisu trebali, primjerice, derbi na Poljudu Dinamo je odgodio vjerujući kako će Hajduk na proljeće biti slabiji, daleko od euforije, kako će Modri imati dovoljnu prednost na ljestvici i taj derbi neće biti tako zahtjevna misija.

I tako, malo-pomalo, važni i oni sitniji detalji, problemi pod tepih, opijenost Tottenhamom, sjajnim prošlim sezonama i trofejnim nizom, doveli su do situacije u kojoj je Dinamo sad. A ona je nezavidna i, za Dinamov pojam, vrlo ozbiljna. Jer, derbi s Hajdukom pokazao je da nije (bio) problem samo trener, ovaj ili onaj igrač, Dinamo ima generalni problem da ga se nitko više ne boji, da više niti u HNL-u ne može pobijediti ni na mišiće, iskustvo ili ‘individualnu kvalitetu‘, što se često potenciralo kao najveća snaga Modrih u domaćim natjecanjima.

U Dinamu moraju ovaj poraz shvatiti kao zadnje upozorenje, alarm da moraju priznati vlastite greške i ispraviti ih, na svim klupskim razinama. Dinamo nema pravo na bahatost i samozadovoljstvo, od prošlosti se ne živi. Kola su opasno krenula nizbrdo, no, još uvijek se mogu zaustaviti. Dinamu ne treba pozitivan šok, Dinamo treba veliki reset!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 00:21