ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
MODRI JOŠ BLIŽE NASLOVU

Video: Hajduk zaustavio Dinamov povijesni uspjeh! Pogledajte dva gafa koja su riješila veliki derbi

Dinamo nije po prvi u povijesti lige uspio četiri puta zaredom u istoj sezoni pobijediti Hajduk
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 05. svibanj 2021. 16:53

HAJDUK - DINAMO 1:1 (Livaja 44‘ / Majer 16‘)

SPLIT – Stadion Poljud. Bez gledatelja. Sudac: Igor Pajač (Zelina). Pomoćnici: Zobenica i Đurak. Četvrti sudac: Vidulin. VAR sudac: Bebek. Pomoćnik VAR: Kezele.

HAJDUK: Kalinić – Todorović, Vušković, Simić, Čolina – Jurić, Fossati – Kačaniklić, Livaja, Biuk – Ljubičić (od 46. Diamantakos). TRENER: Paolo Tramezzani.

DINAMO: Livaković – Ristovski, Lauritsen, Theophile-Catherine, Gvardiol – Ademi, Jakić (od 74. Tolić) – Ivanušec (od 46. Kastrati), Majer (od 61. Mišić), Oršić (od 90. Hajrović) – Petković. TRENER: Damir Krznar.

ŽUTI KARTONI: Jakić (25- povlačenje s leđa), Simić (59- preoštar start), Fossati (69- start s leđa). IGRAČ UTAKMICE: Marko Livaja

Podjela bodova realni je epilog kvalitetnog poljudskog derbija. Hajduk sasvim drukčiji u odnosu na maksimirsku utakmicu prije 10 dana, čak su Bijeli u prvoj minuti sudačke nadoknade pogodili gredu (Diamantakos), centimetri su ih dijelili od tri boda. Na kraju ipak svakome po bod čime je Hajduk došao na minus četiri u odnosu na Rijeku četiri kola prije kraja. Dinamo je sa splitskim bodom pobjegao Osijeku na "plus sedam", još jedan korak bliže je obrani naslova prvaka, odnosno četvrtoj tituli u nizu.

Bolji je Hajduk bio u cjelini prvog dijela, ali Dinamu je pripao početak dvoboja. Izgledali su Modri silno motivirani, "gladni" lopte u svakom dvoboju. Krznar je na Poljud izveo najjaču momčad pokazavši da nema nikakvih kalkulacija glede rezultata derbija. Agresivnije su krenuli gosti, s takvim pristupom stigli su vodstva u ranoj fazi utakmice. Ali, nisu tako nastavili, čak štoviše, povukli su se nakon pogotka Majera. Prepustili su Hajduku loptu i prostor daleko od vratiju Livakovića čekajući mirno prigodu iz kontranapada. Za to vrijeme Hajduk se trudio, pokušavao iz udaraca sa poludistance (Biuk ‘22) i ponajviše iz prekida. Dinamo nije dopuštao ozbiljnije ulaske u zonu šuta, zatvorili su bočne koridore, pa je Hajduk priliku tražio iz kornera i ubacivanja preko sloodnih udaraca. Livaja je bio kratak na lopti Kačaniklića u 26. minuti, Simić je blago pucao glavom u 33. minuti nakon kornera Šveđanina. Dinamo je u sljedećem napadu napravio izolirani bijeg na polovicu Hajduka koji je završio udarcem Ivanušeca sa 17 metara i efektnom paradom Kalinića.

S druge strane u 34. minuti pogriješio je Livaković, izletio u prazno poslije kornera, ali Livaja je loptu u skoku neprecizno pogodio glavom okrenut leđima. Livaja je očekivano bio pokretač akcija, u 41. minuti je složio najbolju prigodu prvog dijela. Okomitu loptu Fossatija proslijedio je Livaja za natrčalog Stanka Jurića. Dokapetan je ušao u kazneni prostor s desne strane, gađao suprotni, lijevi kut vratiju Dinama, ali ispružio se Livaković, vrškom kopačke loptu skrenuo u korner. Minutu kasnije ni Livaković nije mogao ništa nakon velike pogreške Lauritsena. Nakon svih pokušaja Hajduk je "darivao" stoper Modrih, ali gledajući sve prikazano u prvom dijelu, zasluženi remi na poluvremenu.

Oba trenera u drugi dio ušli su s promjenama u napadačkim linijama. Krznar je uveo Kastratija tražeći dodatnu brzinu, a Tramezzani Diamantakosa ne bi li dobio na iskustvu u ofanzivnim akcijama. Bolje je ponovno Dinamo otvorio poluvrijeme, u 61. minuti iz okreta je pokušao Petković, ali njegov udarac je otišao sa poviše grede. Ademi je tri minute kasnije servirao odličnu prigodu za Kastratija, brzonogi napadač našao se sam pred Kalinićem, ali u pokušaju lijevom nogom sa osam metara promašio je loptu.

Dinamični Stipe Biuk uzvratio je s druge strane minutu kasnije na asistenciju Livaje. Ušao je u kazneni prostor, povratnom tražio Livaju i Diamantakos, ali u zadnji trenutak očistio je situaciju Theophile Catherine. Opet je Biuk kreirao pomutnju u šesnaestercu Dinama u 74. minuti, tražili su Bijeli nakon njegovog udarca i jedanaesterac, ali Pajač je pokazao da je ruka obrambenog igrača Dinama bila uz tijelo. U nastavku akcije šutirao je Jurić sa 16 metara, Dimantakos na putu prema vratima dotaknuo loptu, ali ode pokušaj pored gola. Uzbudljiva je bila završnica susreta, u 78. minuti Mišićev udarac s 10 metara iskosa odlično je obranio Kalinić. Još jednom je Dinamo zaprijetio u finišu preko Ademija, fijuknula je njegova lopta pored lijeve vratnice.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završena je utakmica na Poljudu, ostalo je 1:1. Dinamo je napravio još jedan korak do naslova, Hajduk malo smanjio zaostatak na ljestvici za Rijekom i Goricom u borbi za Europu.

90+3‘ Kalinić je obranio udarac Petkovića, bio je to posljednji pokušaj na utakmici.

90+1 Greda!!! Kakva prilika za Hajduk, Dinamo je spasio okvir gola. Diamantakos nije najidealnije zahvatio loptu koja je ostala na prečki.

90‘ Ademi! Uh, prozujalo je ovo pored gola iz velike daljie... Hajrović ulazi umjesto Oršića. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88‘ Vušković - opasno, ali pored gola, glavom nakon toga kornera.

87‘ Težak ubačaj Todorovića na suprotnu stranu, ide to u novi Hajdukov korner. Prejaka je to lopta bila za Diamantakosa, Ristovski izbacuje izvan igre.

85‘ Kao da je Hajduk fizički pao, barem se tako čini u samoj završnici. Dinamo plete mrežu oko Kalinića, kruži oko te bijele zone... Vjerovali ili ne, Petković je upravo bio u prvom zaleđu na čitavoj utakmici.

82‘ Traži sada Hajduk prostor za konkretnu akciju, nikako da se maknu s početka kreiranja određene akcije. Imaju li nekog asa u rukavu?

80‘ Slobodni udarac za Hajduk, fino je to izvedeno, skoro je to i prošlo do prilike za Jurićev udarac, ali sada sjajan posao u defanzivi radi Petković i odbija loptu u sedmi Hajdukov korner.

77‘ Ademijev pokušaj nije bio loš, obranio je to Kalinić bez većih poteškoća, no izgleda da Modri idu po bodove... Inicijativa je na njihovoj strani. Pucao je potom i Mišić u sljedećoj akciji nakon sjajne akcije Oršića. Kalinić je obranio, malo je tu pomogla i vratnica.

75‘ Diamantakos! Lukavo je probao nadmudriti Livakovića i obranu udarcem petom iz neposredne blizine gola nakon razornog udarca Jurića, no blokirao je to Gvardiol.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

73‘ Dvadesetak minuta ostalo je do kraja derbija na Poljudu. Hoćemo li vidjeti potez koji će nekom od ljutih rivala donijeti sva tri boda? Ako i ne, nema lagane igre, sada je Theophile pokupio Livaju, a Tolić kod Dinama mijenja Jakića.

70‘ Sudarili su se sada Kalinić i Simić u izlasku na slobodnom udarcu za Dinamo. Odmah je Simić pao, a igra prekinuta. Prolazi Hajdukov stoper sada protokol za potres mozga... Simić je u redu, i to je dobra vijest.

69‘ Žuti karton sada za Fossatija, tražili su Modri prekršaj u dva navrata, sada je talijanski veznjak Hajduka srušio Gvardiola.

68‘ Petković je u bolovima, Fossati ga je opalio po nogama, ali sve je OK s napadaćem Dinama i hrvatske reprezentacije. To je najbolja moguća vijest...

66‘ Probao je sada i Hajduk izaći, čeka se prekid utakmice jer je Livaja ostao ležati. Uspio se pridići, ali šepa... Za to vrijeme, Lauritsen ide u Pajačevu bilježnicu u rubriku žutih kartona.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

65‘ Sjajna prilika za Dinamo! Nije uspio Kastrati zabiti, Ademi je dodao, ali prethodno je sjajan potez imao Bruno Petković. Jednostavna akcija koja je završila loše za goste.

64‘ Razdoblje nešto mirnije igre na Poljudu u kojem se momčadi jedna drugoj pokušavaju nametnuti nekim ekstra-potezom. Primjetno je da su Modri umorni od ovog neprestanog ritma svaka tri dana...

61‘ Uh, sada je moglo biti opasno, nakon kornera pucao je Petković, ostalo je to u bloku Vuškovića. Evo i te nove Dinamove izmjene, Mišić mijenja strijelca Majera.

59‘ Ne izgleda trener Krznar naročito zadovoljan igrom svoje momčadi, mogla bi klupa hrvatskog prvaka postati još malo prorjeđenija novim izmjenama. Dok to pišemo, Kačaniklić je jednim udarcem jako pogodio Lauritsena, Dinamo je krenuo u kontru a Simić faulirao Kastratija i zaradio žuti karton.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

57‘ Kačaniklić je sada faulirao Petkovića kod aut-linije, točno pred klupom Hajduka. Naravno, svi su uskliknuli kada se začula zviždaljka suca Pajača.

55‘ Sedmi je već korner večeras izveo Hajduk, Biuk je to ubacio no Dinamo je uzeo tu loptu i krenuo u kontra-akciju preko Oršića.

54‘ Posebno je zanimljivo pratiti nadmudrivanja Petkovića i Fossatija. jedno drugog izluđuju čuvanjima. Hajduk je opet prevladao sredinom terena.

51‘ Još jednom će igra biti zakratko prekinuta, Livaković izbacuje jednu loptu izvan terena. Ostao je kapetan Dinama Ademi ležati nakon jednog duela s Čolinom u kojem je dobio udarac. Međutim, ubrzo se Ademi pridigao pa je susret nastavljen.

49‘ Zasad su razliku napravila ova dva momka. Najprije Lovro Majer, a onda i Marko Livaja.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

47‘ Već je grčki napadač Hajduka napravio prekršaj nad Jakićem. Ipak, Tramezzanijeva je želja staviti jednog iskusnijeg igrača u fazu napada. Može li Diamantakos napraviti razliku?

46‘ Počinje drugi dio posljednjeg ovosezonskog derbija na Poljudu. Bit će i promjena u oba sastava. U Dinamu ulazi Lirim Kastrati umjesto Ivanušeca, a ući će i Dimitrios Diamantakos umjesto Ljubičića kod domaćih.

POLUVRIJEME: Ipak se na odmor ide s izjednačenim rezultatom. To nam garantira sjajan i vrlo uzbudljiv nastavak utakmice.

45‘ Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

44‘ GOOOOOL! Livaja! Evo gola Hajduka! Kačaniklić je izveo slobodan udarac, ostala je lopta u gužvi, svi su zastali, a Livaja se snašao i zakucao za 1:1. Lauritsen je loše odbio tu loptu, ali Livaja to kažnjava.

43‘ Da je Jurić zabio, jako bi velika psihološka prednost u nastavku bila na splitskoj strani. No, Livaković nije zaludu reprezentativni vratar, apsolutna Vatrena ‘jedinica‘.

41‘ Kakva prilika za Hajduk! Nevjerojatna šansa nakon fantastične Livajine lopte kojom je doslovce rasparao, rastrgao obranu Modrih, Jurić je ostao jedan na jedan s Livakovićem koji pruža nogu.... Od svega, korner za domaće.

40‘ Sjajno je Kačaniklić probio desnu stranu, zavrnuo povratno za Livaju čiji udarac završava u modrom bloku, a na koncu ubačaj Čoline završava četvrtim kornerom za Hajduk.

37‘ Zakratko su Modri s desetoricom, i dalje se Ristovskom uz teren ukazuje pomoć. Istovremeno, Petar Stojanović poslan je na zagrijavanje.

35‘ Uh, sada nezgodan sudar Livakovića i Ristovskog nakon jednog ubačaja pred Dinamova vrata. Makedonac je izvukao nešto deblji kraj pa je "čarobni sprej" u uporabi. Vratar Vatrenih je u redu. No, igra je u prekidu.

33‘ Još jedna Livakovićeva obrana, bila je to poluprilika za Ljubičića nakon ubačaja Jurića, a s druge strane morao se iskazati i Kalinić koji je zaustavio pokušaj Ivanušeca.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

32‘ Ispravljen je podatak o vremenu zabijenog pogotka večeras. Bila je to ipak 16. minuta, makar je u trenutku Majerove egzekucije izgledalo da se radilo o jednoj više. Za zapisnik bitno, ali neće to ništa previše promijeniti. Jer, Modri vode.

30‘ Zanimljiva slika na Poljudu sada, Dinamo se kompletno povukao na svoju polovicu, ostavljena je lopta Hajdukovim stoperima na centru da kreiraju igru. Ako je suditi po dosadašnjim uspjesima domaćih u situacijama kad zadnja linija kreira igru...

28‘ Jedan je centaršut Todorovića sada bio presnažan. Dinamo nema prevelikih problema s izlaskom na suparničku polovicu.

26‘ Dugo je trajalo to izvođenje prekida, Livaja je malo zakasnio na tu loptu Kačaniklića. Ostaje vodstvo Modrih, lopta je za Hajdukovo pojačanje bila malo prejaka.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

24‘ Karakter Hajduka sada je nedvojbeno na kušnji. Sad će Hajduk imati i slobodan udarac, bit će to i žuti karton za Jakića nakon prekršaja nad Čolinom.

22‘ Biuk! Evo sada i Hajdukovog uzvrata. Livaja je dobro namjestio Biuku na rub kaznenog prostora, udarac je otišao u vanjski dio mreže.

19‘ Prvu veliku pogrešku Hajdukovih igrača kaznio je Dinamo. Naravno, takva se poigravanja odostraga u ovakvim utakmicama skupo plaćaju. Petkovićev "flaster" na Fossatiju urodio je plodom.

16‘ GOOOOOL! Majer za 0:1. Skupo poigravanje Hajdukove obrane kaznio je Majer. Nitko nije izašao Fossatiju u pomoć, ostao je pod Petkovićevim pritiskom, Petković je ukrao loptu i pronašao Majera... 0:1 je!

16‘ Udarac Oršića nakon fino namještene lopte odlazi pored Kalinićeva gola. A onda, nakon ispucavanja Hajdukova vratara Todorović ostaje ležati uslijed sudara s Gvardiolom.

15‘ Ima nešto gledatelja i na Poljudu, ali to su samo oni koji su u kvoti klubova... Oni koji smiju.

image
Amra Peternel
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

14‘ Nakon dobrog starta kojim svi TV-gledatelji mogu biti zadovoljni, pitanje je kako će sada teći utakmica. Kreće li period Dinamove dominacije?

12‘ Bolje prilike zasad imali su domaći, ali veseli nas činjenica da su se momčadi došle nadigravati i nadmudrivati na planu igre.

10‘ Oršićev udarac sa slične udaljenosti, ali sa suprotne strane nije bio precizan. Promatramo Petkovića, kreće se vrlo usporeno. Sada je pucao i Ademi, ulovio je to Kalinić.

8‘ Fossati! Opasno je iz daljine, iz voleja potegnuo Talijan nakon jedne Livakovićeve obrane koju je morao izvesti zbog oštrog Todorovićevog ubačaja s desne strane. Dobar početak Hajduka.

7‘ Petković se izgleda, samo u prvom napadu ulovio za taj svoj gležanj koji mu u velikom dijelu sezone zadaje dosta problema. Zasad može nastaviti igru.

5‘ Prekršaj u napadu sada je načinio Kačaniklić nad Gvardiolom. Hajduk nastoji ovladati terenom od samog početka, bit će to velika borba na sredini terena.

4‘ Nešto otvorenije se krenulo na Poljudu od očekivanog. Respekta ima s obje strane, no svi znaju što im bodovi iz ovog susreta znače.

3‘ Pogled na Hajdukovu klupu otkriva da Paolo Tramezzani danas ima odječu bez ikakvih sponzorskih obilježja.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

1‘ Odmah prilika za Hajduk! Nije prošlo pola minute, dugu je loptu u prostor dobio Kačaniklić, brani mu Livaković. Petković se odmah uhvatio za gležanj čim je Dinamo krenuo s centra.

18.00 Utakmica na Poljudu je počela!

17.50 Deset je minuta do početka dvoboja. Hajduk ili Dinamo? Momčadi su na zagrijavanju.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

17.40 Kakav će to biti dvoboj večeras...

image
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

17.27 Nema tome dugo, 25. travnja odigran je posljednji međusobni susret Dinama i Hajduka. Tada se igralo na Maksimiru, a Modri su golovima Petkovića i Kastratija slavili rezultatom 2:0. Prisjetimo se i toga susreta...

17.21 Problematika oko sastava // Davorin Olivari

Malo koji treneri prije utakmica, a kamoli prije velikih derbija javno žele otkriti svoje sastave, udarnu jedanaestoricu. Tako uvijek ostavljaju mogućnosti da na neki način ipak iznenade suparnike, pa makar i jednim neočekivanim potezom, ubacivanjem nekog igrača koji može biti potencijana ‘tempirana bomba‘. Tako da novinarima koji svojim čitatateljima u najavi utakmice žele što više približiti početne sastave, često ostaje nagađati, pretpostavljati za koje će se momčadi odlučiti treneri.

Zato se ne događa često da se u najavi utakmice točno ispišu obje udarne momčadi, svih 22 igrača. Ovoga puta, pred derbi upravo se to dogodilo, u Sportskim novostima ste mogli pročitati točne sastave Dinama i Hajduka koji će istrčati na Poljud.

image
SPORTSKE NOVOSTI

17.16 Leovac i Ristovski nikad nisu izgubili od Hajduka.

Dvojica Dinamovih igrača mogu se pohvaliti da još nikad u karijeri nisu izgubili od Hajduka. Marin Leovac u dresu Rijeke je šest puta igrao protiv Hajduka i upisao je pet pobjeda i jedan remi. Niti u Dinamu nema poraz protiv Bijelih, u četiri nastupa upisao je tri pobjede i remi. Drugi je Stefan Ristovski, koji, kažimo i to, nije protiv Hajduka igrao još za Dinamo, u srijedu će debitirati u velikom derbiju. On je protiv Splićana igrao za Rijeku i nakon remija u prvom dvoboju uslijedio je šest uzastopnih pobjeda.

17.12 Hoće li Livaković uspjeti dostići Dražena Ladića?

Dominik Livaković već je četvrti po broju nastupa u HNL-u među vratarima. Dosad je upisao 221 utakmicu i teško će dostići rekordera Ivicu Solomuna (304). No, važno je pitanje hoće li uspjeti dostići barem Dragana Stojkića (230) i Dražena Ladića (231), koji su također ispred njega. S pet utakmica do kraja sezone došao bi vrlo blizu, no pitanje je hoće li ostati dovoljno dugo u Dinamu da upiše još tih pet-šest nastupa i dođe na drugo mjesto. Jer, kao što smo već puno puta pisali, Livaković je prvi u redu za odlazak iz Maksimira ovog ljeta, nije tajna da postoje interesenti. Gledamo li i njega u srijedu zadnji put u derbiju s Hajdukom?

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

17.05 Dinamov sastav izgleda kadar ostvariti novi veliki uspjeh. U slučaju pobjede, to bi značilo da će prvi puta otkako se igra Liga 10, Modri dobiti sva četiri velika derbija u sezoni.

16.55 Ovako dakle izgleda početnih 11 za Paola Tramezzanija. Što mislite, mogu li Biuk i Ljubičić nakon Rijeke srušiti Dinamo?

16.50 Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Kod Hajduka nema promjena u odnosu na naš najavljeni sastav. Od prve minute kreću mladići Biuk i Ljubičić. Kod Modrih, također bez izmjena u odnosu na sastav kojeg ste u Sportskim novostima mogli pročitati od jutra. Petković i Oršić kreću...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:39