RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
STRAŠNO IZDANJE MODRIH

VIDEO: Druga najveća pobjeda Dinama u povijesti HNL-a! Pogledajte ludu golijadu i dva eurogola za špice

Dinamo je na domaćem terenu s čudesnih 8:0 svladao Hrvatski dragovoljac u 11. kolu HNL-a
Piše: Tomo Ničota/Sportske novostiObjavljeno: 03. listopad 2021. 19:11

DINAMO - HRVATSKI DRAGOVOLJAC 8:0 (Mišić 22', Menalo 45'+2', 65', Ivanušec 51', Špikić 59', Andrić 69', Bulat 82', Tolić 90'+4')

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Moharrami, Dilaver, Šutalo, Leovac (od 68. Štefulj) - Baturina, Mišić (od 62. Tolić) - Ivanušec (od 62. Bulat), Menalo, Oršić (od 46. Špikić) - Čop (od 61. Andrić)

HRVATSKI DRAGOVOLJAC (5-4-1): Šubarić - Majstorović, Lukić (od 75. Vuco), Vulikić, Mamić, Ćosić, - Mioč, Petković (od 75. Turković), Bašić (od 66. Pasariček), Turčin (od 66. Karoglan) - Štrkalj (od 57. Franić)

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 1.362. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo)


Nakon poraza od West Hama Dinamo je u velikom nizu, četiri utakmice (Orijent, Slaven Belupo, Genk, H. dragovoljac), gol razlika 19:2! Otpustili su Modri sve kočnice, potpuno deklasirali Sigećane, visokih 8:0, sedam je različitih strijelaca. Druga je to najveća Dinamova pobjeda u povijesti HNL-a, najveća je i dalje ona od 10:1 protiv Pazinke iz 1993.

Počelo je svečano na maksimirskom travnjaku. Dinamo je pozdravio i još jednom čestitao svim hrvatskim osvajačima odličja na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, prisutne su bile stolnotenisačica Helena Dretar Karić i njezina trenerica Mirela Šikoronja Ivančin, na dar su dobile Dinamove dresove.

Poseban je, pak, dres dobio Dominik Livaković, uokviren s brojem 200. Za 200. nastup u modrom, upisao ga je protiv Orijenta nedavno u Kupu.

Kad već govorimo o dresovima, recimo da je Dinamo protiv 'dragovoljaca' istrčao u novoj, svijetlo-plavoj kombinaciji. Prema prvim kritikama, ali i redu pred klupskim fan shopom prije susreta, rekli bismo da je naišao na vrlo pozitivan odjek. Inspiracija za njega datira još iz vremena Građanskog, primjerice, u takvoj su kombinaciji Purgeri pobijedili i Barcelonu u gostima 1923. godine u utakmici koja je odjeknula Europom i koja je bila impuls da gradske vlasti na čelu s Vjekoslavom Heinzelom, pokrenunu gradnju igrališta Građanskog. Neka simbolika i ovog dresa bude potpuna, ne moraju 'Purgeri' dobiti Barcelonu, ali možda gradske vlasti nagna da pokrenu izgradnju stadiona.

GOL ZA 1:0:

A kad je krenula utakmica, od prve minute, rekli bismo, očekivano. Dinamo je dominirao, igralo se uglavnom na jedan gol. Nije Krznarova momčad pritom stvarala šansu za šansom, ali je bilo vrlo izvjesno da će Sigećani u nekom trenutku kapitulirati.

GOL ZA 2:0:

Prvo je iz slobodnog udarca zaprijetio Oršić. Namještao se Leovac, ali pucao je Oršić, nije bilo daleko, preko gola. Raspoloženi su bili Modri, Ivanušec, Čop, Leovac, Menalo..., 'mali Baturina' znao je opet zadiviti nekim potezom.

GOL ZA 3:0:

Pokušao je Čop škarice, nije uspio, imao je priliku Ivanušec, ali dok se stezala mreža pred Šubarićem, opasno je bilo pred Livakovićem. Majstorovićev je ubačaj bio precizan, Dinamovi stoperi su zaspali, Štrkalj imao glavu na lopti, samo se trebao nakloniti. No, loše je to izveo, promašio je loptu!

GOL ZA 4:0:

Dinamo je to kaznio, fantastično je s 25 metara iz slobodnjaka pogodio Mišić! Sad je 'varka' uspjela, Oršić se spremao pucati, ali prepustio je čast Mišiću. Neobranjivo za Šubarića. Izborio je taj prekršaj, inače, Baturina, koji potom pokušao direktno iz kornera iznenadio sigetskog vratara, nije bilo daleko.

GOL ZA 5:0:

Onda su najbolju akciju odigrali Čop i Ivanušec. Čop je dodao, Ivanušec natrčao i pucao, Šubarić obranio, a na odbijancu je Ćošić bio brži od Ivanušeca.

GOL ZA 6:0:

U jeku Dinamovog 'juriša' po drugi gol, 'javio' se Dragovoljac i to kako... Opet Majstorović za Štrkalja, ovog puta je napadač sjajno pucao glavom, Livaković veličanstveno obranio ispod grede. Dotrčao je Petar Mamić, opalio svom snagom, opet Livaković!

GOL ZA 7:0:

I onda, ipak 2:0 prije kraja prvog dijela, Menalo je pogodio glavom. Čak i da je Štrkalj zabio, teško da bismo gledali dramu u Maksimiru, jer Dinamo je bio razigran i motiviran, ali nakon Menalova pogotka bilo je jasno da je pobjednik poznat.

Početkom nastavka Ivanušec je još jednu svoju odličnu partiju okrunio golom. U velikoj je formi Ivanušec, sad i zabija u nizu, treći njegov gol u zadnje četiri utakmice.

GOL ZA 8:0:

Potom je sjajno, oršićevski, pogodio i Špikić, Dinamo se baš raspucao. Nije to bio kraj, zabio je još jednom Menalo, pa je onda on asistirao Andriću da i on zabije, onda je pogodio i Bulat, a za kraj i 'futsal-majstor' Tolić.

Rapsodija, vjerojatno je malo kome u Maksimiru drago što slijedi stanka, Dinamo je u elementu!


KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - GOOOL! Fantastičan pogodak postigao je Marko Tolić! Malonogometnim se driblingom oslobodio svog čuvara i zatim lijevom, slabijom nogom fenomenalno pogodio suprotan kut za čudesnih 8:0! Međutim, traje VAR provjera, možda je asistent Špikić u toj akciji bio u zaleđu...

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - U jednoj je situaciji Menalo šutirao po golu i pogodio Vilibalda Vucu u glavu. Pao je Vuco na travnjak i promptno je reagirala liječnička služba... brzo se pridigao i smiješkom pokazao da je sve u redu, no sada, nekoliko minuta nakon tog udarca, izlazi Vuco s travnjaka te se čini da ipak nije sve u redu. Ispraćen je aplauzom s terena, nadamo se da će sve biti u redu s nogometašem Hrv. dragovoljca.

82' - GOOOL! Bulat je zapravo centrirao i tražio nekoga na pet metara, Menalo je bio najbliži tom ubačaju i pokušao ga dohvatiti glavom, a na kraju je 'žabica' prevarila i Šubarića te će sedmi put morati po loptu u mrežu... pogodak se piše Marku Bulatu!

75' - Posljednje izmjene u gostujućoj momčadi. Ulaze Petar Turković i Vilibald Vuco umjesto Petkovića i Lukića.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

69' - GOOOL! Menalo prekrasnom asistencijom pronalazi Andrića koji s pet metara zabija šesti gol Dinama na Maksimiru! Rekordnih je ovo šest zgoditaka Modrih u ovoj sezoni...

68' - Nova izmjena kod Modrih. Izašao je Leovac, mijenja ga Daniel Štefulj.

66' - Davor Mladina radi nove promjene kod gostiju. Ušli su Karoglan i Pasariček, na klupu će Turčin i Bašić.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

65' - GOOOL! Mirno je ciljao Luka Menalo, plasirao je i pogodio suprotan kut za 'petardu' Modrih u Maksimiru!

62' - Nove dvije promjene kod Dinama. Ušli su Marko Tolić i Marko Bulat, iz igre izlaze Mišić i Ivanušec uz ovacije s tribina.

61' - Mijenja opet Krznar. Ulazi Komnen Andrić umjesto Duje Čopa.

59' - GOOOL! Špikić si je otvorio prostor i izborio se za udarac, Bašić je izašao u blok, no mladi je dinamovac opalio s ruba šesnaesterca, gađao je suprotan kut i neobranjivo pogodio za visokih 4:0!

57' - Prva promjena kod HD-a. Štrkalj će iz igre, ulazi Martin Franić.

53' - Šansa za Modre! Špikić se odvažio na udarac, gađao je s 20-ak metara, nije to uopće bilo loše, no siguran je ovog puta Šubarić.

51' - GOOOL! Zakomplicirao je Mioč, Mišić je ukrao tu loptu, a nakon nove neoprezne reakcije obrane gostiju Luka Ivanušec silovito je isprve opalio iz voleja i matirao Šubarića za 3:0 Dinama! Trajala je neko vrijeme VAR provjera, nešto je sumnjivo bilo sucima u VAR sobi, međutim sve je u redu, gol je regularan.

47' - Opet prijeti HD! Petar Mamić je sjajno ubacio, još bolje skočio Vulikić, ali nesavladiv je i dalje Dominik Livaković!

46' - Vraćamo se na Maksimir. Krznar je napravio jednu izmjenu - odlučio je odmoriti Mislava Oršića, a priliku za dokazivanje dobit će mladi Dario Špikić. Kod HD-a nema promjena.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri očekivano dominiraju na Maksimiru od prve minute. Iako je Krznar na teren poslao potpuno ispremiješanu momčad u odnosu na onu europsku utakmicu s Genkom, dinamovci su kompaktni i taktički nadmoćni. Uzvratili su i gosti nekoliko puta preko odličnog Majstorovića, no Livaković je po tko zna koji put dokazao svoju kvalitetu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

45'+2' - GOOOL! Ivanušec je proigrao Moharramija na desnoj strani, ovaj odmah centrirao, a Menalo nadskočio svog braniča i glavom pogodio suprotan kut za prvi svoj ovosezonski gol u HNL-u!

45' - Dvije strašne vezane obrane Dominika Livakovića! Majstorović je opet prošao po desnoj strani i kvalitetno ubacio, Štrkalj glavom gađao rašlje i Livi je to iščupao ispod grede... na odbijanac je naletio Petar Mamić, gađao s desetak metara iskosa, a Dinamova 'jedinica' brani i taj zicer! Bravo, majstore...

44' - Kombiniraju dinamovci, pokušavaju Baturina, Šutalo, Moharrami, Oršić i ostali, međutim zasad nema nepotrebnog rizika i sve ostaje na onome golu Josipa Mišića.

40' - Smirio se tempo, nema većih prigoda na Maksimiru... sada je Leovac pobjegao obrani HD-a, no odmah je pomoćni sudac označio zaleđe.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

33' - Dvije prilike Luke Ivanušeca u samo dvije minute! Prvo je lijepo gađao suprotan kut s ruba šesnaesterca, a minutu poslije je odigrao dupli pas s Dujom Čopom i opalio s desetak metara, ali Šubarić se nije dao iznenaditi!

28' - Požrtvovno je Moharrami iznio loptu sa svoje polovice, sjurio se kao brzi vlak po desnoj strani i tražio Menala na pet metara, no Lukić je u posljednji trenutak izbacio u korner.

22' - GOOOL! Mladi Martin Baturina izborio je ovaj prekršaj u zoni udarca, a Oršić je fingirao da će izvesti taj slobodnjak... međutim, na scenu je stupio Josip Mišić, i to u velikom stilu! Lijepom parabolom prebacio je živi zid i uz pomoć grede svladao Šubarića... 1:0 vode Modri!

20' - U prvih 20 minuta utakmice posjed lopte je 78 % - 22 % za dinamovce što dovoljno govori o odnosu snaga na terenu. Dinamovi igrači nošeni su neprestanim navijanjem BBB-a koji od prve minute bodre i daju vjetar u leđa Krznarovim nogometašima.

16' - Evo i Dragovoljca! Mirno je pričekao i zatim precizno centrirao Majstorović, pogodio je Štrkalja 'u trepavicu', no činilo se kao da je iznenadila ta lopta napadača gostiju i s pet metara samo je zaplivao u prazno...

13' - Zabilježit ćemo atraktivan pokušaj Duje Čopa škaricama, ali ostalo je samo na tome - pokušaju.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

10' - Oršić preko gola! Izveo je to Dinamov krilni napadač, lijepo je gađao gornje rašlje, no prebacio je vrata HD-a za samo par centimetara...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

8' - Bašić je prvi igrač sa žutim kartonom, napravio je prekršaj u zoni udarca i bit će ovo potencijalna šansa za Dinamo.

1' - Počeo je susret na Maksimiru. Glavni je sudac Zdenko Lovrić iz Đakova. Uoči susreta Dominiku Livakoviću uručen je poseban dres s brojem 200 za jubilarni 200. nastup u dresu Dinama. Impresivno!


16.50: Ademi i uža obrana na poštedi, Franjić zbog ozljede propušta dvoboje U-21 reprezentacije!?

[Piše: // Tomo Ničota] Kad se sve uzme u obzir, ne možemo reći da je Damir Krznar nešto pretjerano iznenadio sastavom prvih 11 protiv zadnjeplasirane momčadi lige. Znalo se da će to biti kombinacija onih 'udarnih' igrača koji su, izmeđi ostalih, pobjednički odradili utakmicu u Genku i onih koji inače uglavnom ulaze s klupe ili se tek bore za važnije uloge i veću minutažu. Tako su susret započeli, recimo, Livaković, Ivanušec, Mišić, Oršić i Čop bili su starteri neki dan u Belgiji, a ovdje im je od početka Krznar pridružio Moharramija, Dilavera, Leovca, Šutala, Baturinu i Menala. Zaigrao je Dinamo u onom 'starom' sustavu s četiri igrača u zadnjoj liniji.

A mnogi od 'zaslužnika' iz Genka nisu bili niti na klupi. Recimo, Krznar je imao luksuz da poštedi kapetana Ademija, zatim stopere Lauritsena i Theophile-Catherinea, te Stefana Ristovskog. Budući da nije bilo ni Bartola Franjića, možemo zaključiti da je čitava zadnja linija iz Genka bila na odmoru. Kako smo čuli, jedino je od Bartola Franjića u pitanju ozljeda, svi ostali su odmarali bez većih zdravstvenih problema. Kako stvari stoje, Franjić će morati malo pauzirati, što znači da će propustiti i dvije utakmice U-21 reprezentacije, protiv Norveške i Azerbajdžana idućeg tjedna. No, pričekajmo još do konačne odluke. Bruno Petković, igrač odluke u Belgiji, utakmicu je počeo s klupe i zaradio ponajveći pljesak s tribina kad ga je predstavio službeni spiker.

Na klupi je nakon dugo vremena bio Danijel Štefulj, uz njega i Moubandje, a još uvijek zbog ozljeda, osim Jurića nema niti Perića i vratara Zagorca.

16.00: Stigli su sastavi! Trener Modrih Damir Krznar u potpunosti je ispremiješao momčad u taktičkom smislu. Kako će njegov udarni sastav izgledati na terenu, saznat ćemo tek kad utakmica započne.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 11:27