NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
DALMATINSKI DERBI

VIDEO: Bolan poraz Hajduka na Šubićevcu! Pogledajte golove kojima je Šibenik srušio Splićane

Šibenik je na svome Šubićevcu u 12. kolu HNL-a s 2:0 svladao splitski Hajduk
Piše: Davor Trutin/Sportske novostiObjavljeno: 17. listopad 2021. 20:04

ŠIBENIK - HAJDUK 2:0 (Mina 25', Ćurić 84' p.)

ŠIBENIK (4-2-3-1): Rogić - A. Jakoliš, Batarelo, Perić, Čurić - Rak, Bačelić-Grgić (od 65. Attys) - Mina, Marin (od 79. Bedoya), M. Jakoliš (od 90. Cvetković) - Delić (od 79. Kvesić)

HAJDUK (4-1-3-2): Kalinić - Lovrencsics, Simić, Katić, Čolina (od 46. Kačaniklić) - Fossati - Sahiti (od 81. Dolček), Melnjak, Krovinović (od 20. Atanasov) - Biuk (od 74. Brkljača), Diamantakos (od 46. Ljubičić)

Šibenik - stadion Šubićevac. Gledatelja: 1.668. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo)


Čekao je, čekao, Šibenik dugih 14 godina i konačno dočekao pobjedu protiv Hajduka. Zato je još slađa, koliko je i vrijedna u borbi za pohod prema sredini ljestvice. U sjajnoj prvenstveno taktičkoj izvedbi Narančasti su posve zasluženo došli do velikog trijumfa, na krilima vratara Rogića, ali i svih ostalih Rosasovih pulena. Izostanak Livaje očito je bio preveliki hendikep za Bijele, ali i da je igrao najbolji igrač Splićana nismo sigurni da bi protiv ovako raspoloženog Šibenika prošli bolje.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Za razliku od Šibenika, koji je započeo u najavljenom sastavu, za Hajduk je krenuo Krovinović. U početnom sastavu zato nije bilo Mlakara, kao niti u zapisniku, navodno se Slovenac ozlijedio, a Gustafsson je pomalo iznenadio i s početnom formacijom. U njoj je Sahitija pridodao u veznom redu Krovinoviću, bokovi su pripali Čolini (desno) i Melnjaku (lijevo), a u špici su bili Diamantakos i Biuk. Upravo je mladi napadač Splićana u 2. minuti zamalo zapalio istok, no njegov lukav i ne odveć snažan udarac prošao je za malo pokraj vratnice. Na drugoj strani M. Jakoliš je zaprijetio ubačajem, a na suprotnoj strani opet je opasan bio Hajduk. Akciju Biuka i Krovinovića veznjak gostiju zaključio je nepreciznim udarcem.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Krovinović zamijenjen

Vatreno je bilo pred šibenskim golom u 15. minuti, Biuk je poveo akciju, nastavio Lovrencsics, povratna lopta opet za Biuka, čija dva udarca iz blizine pogađaju – Diamantakosa! U sljedećoj akciji na drugoj strani M. Jakoliš iz mrtvog kuta oštro je pucao, a Katić u želji da izbije na prvoj vratnici pogodio vratnicu, od koje se lopta odbila u ruke Kaliniću.

U 19. minuti Krovinović, čiji nastup je očito malo preforsiran, ipak je zamijenjen, ušao je Atanasov. I onda erupcija u narančastom dijelu Šubićevca.

U 25. minuti Mina je minirao doslovce Kalinića za eksploziju slavlja gotovo kompletne zapadne tribine… Prekrasan gol Kolumbijca, prvijenca u šibenskom dresu…

GOL DAVIDA MINE LUCUMIJA ZA 1:0

Nakon gola gosti su preuzeli posjed, domaćin se povukao jedva dočekavši to i prva velika prilika opet je bila ona šibenska. Rak je povukao brzu kontru (poskliznuo se pritom jedan igrač Hajduka), dao povratno na kojoj se našao Marin Jakoliš, no njegov snažan udarac s oko 10 metara u posljednji je trenutak blokirao Čolina. Bio je to zicer. Šibenski napadači mijenjali su pozicije želeći dodatno zbuniti goste.

Mogao je Hajduk do izjednačenja u 44. Melnjak je idealno centrirao, Diamantakos je tukao glavom iz blizine, ali Rogić je čudesno obranio udarac Grka, koji je išao pod gredu. U nadoknadi je M. Jakoliš probio stranu, zavrnuo, lopta se odbila do Ćurića, koji je atraktivno zapucao, ali samo u blok Splićana.

Šveđanin je u nastavku odmah ubacio dva ofenzivca, Kačaniklića i Ljubičića, u svlačionici su ostali Čolina i Diamantakos. U trenutku kada je Torcida aktivirala bakljadu kakvu šansu je imao Šibenik, Bačelić-Grgić je modrićevskom vanjskom izbacio u for Marina Jakoliša, koji ubacio u turbo pogon, došao pred Kalinića i pokušao plasirati u suprotni kut, ali Kalinić je fantastično obranio. Nakon toga opet je bilo gužve u Hajdukovom prostoru, ali označeno je zaleđe. U 67. nakon prekida Ljubičić je iz blizine pucao glavom preko gola.

Rogić izludio goste

Zapucao je potom iz velike daljine Katić, Rogić spreman. Vratar domaćih odbio je jednu oštru loptu, na odbijancu se našao Ljubičić čiji udarac odlazi pokraj gola. Ali, nije to ništa prema onoj gužvi iz 71. minute, nakon kornera Simić je naciljao gredu, potom je Rogić nevjerojatno obranio dva udarca Ljubičića. No, i to je preživio Šibenik.

U 77. Rogić je već izludio goste, Ljubičić je opet tukao glavom, a vratar Šibenika upisao veliku obranu. Umjesto izjednačenja Kalinić je i drugi put morao po loptu iz mreže. Nakon što je mladi Kolumbijac Bedoya izborio jedanaesterac, Ćurić je hladnokrvno zabio za potpuno ludilo na stadionu. Zapalile su i baklje s balkona okolnih zgrada.

GOL MARIJA ĆURIĆA ZA 2:0

Zabio je u 90. Katić ali iz zaleđa.

Kraj utakmice dočekan je u velikoj euforiji šibenskih ljubitelja nogometa, uz Mišin svevremenski hit “Poljubi zemlju po kojoj hodaš”

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix


KRAJ UTAKMICE!

90' - Izlazi Marin Jakoliš uz potpuno zasluženi 'standing ovation', ulazi Alexander Cvetković.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Trese se mreža Šibenika, ali Melnjak je bio u zaleđu... Katić šutira s desetak metara, od Melnjaka se lopta odbija u mrežu i sudac Zdenko Lovrić na asistenciju pomoćnog suca opravdano poništava zgoditak.

84' - GOOOL! Iako je Lovre Kalinić pogodio stranu, siguran je realizator kapetan Mario Ćurić i Šibenik na Šubićevcu vodi 2:0!

82' - JEDANAESTERAC ZA ŠIBENIK! Marin Jakoliš asistira, a Bedoya, koji je netom ušao, pada u duelu s Katićem, da bi sudac Lovrić rezolutno pokazao na bijelu točku! TRAJE VAR PROVJERA! Prekršaj je postojao, kažu iz VAR sobe, najstrožu će kaznu izvesti Mario Ćurić!

81' - Posljednju zamjenu radi Gustafsson. Izlazi Emir Sahiti, ući će Ivan Dolček.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

79' - Dvostruka promjena u redovima Šibenika. Ulaze Yordy Bedoya i Josip Kvesić umjesto Antonija Marina i Ivana Delića.

77' - Pa što je ovo, kao da je začarao svoja vrata Lovre Rogić!!! I opet je Marin Ljubičić tukao glavom, ovog puta sa šest-sedam metara, a šibenski vratar čupa to ispod grede! Hvataju se za glavu na klupi Splićana, ne mogu niti oni vjerovati što je sve skinuo Rogić...

74' - Žuti karton dobio je kapetan Šibenčana Mario Ćurić zbog 'hrvačkog' zahvata na Marinu Ljubičiću.

74' - Četvrta promjena kod Hajduka. Izašao je nevidljivi Biuk, ulazi Marko Brkljača.

73' - Je li moguće što su sve promašili hajdukovci?! Neće pa neće!!! Prvo je Simić glavom nakon kornera gađao bliži kut i s pet metara stresao vratnicu! Zatim je u krkljancu ispred gola Šibenika šutirao Ljubičić, a onda i Katić, ali oba puta čudesno brani Rogić! Što se sada tu sve dogodilo, nevjerojatne scene na Šubićevcu...

72' - Novi Ljubičićev promašaj! Ovog puta iz mnogo teže situacije, s desetak metara prebacio je Rogića, ali prolazi to malo pokraj vratnice...

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

70' - Dobar pokušaj Nikole Katića iz daljine, ali Lovre Rogić još je jednom na pravome mjestu!

67' - STRAŠAN ZICER ZAPUCAO JE MARIN LJUBIČIĆ! S pet metara glavom je prebacio čitav gol iako je bio potpuno sam i neometan... bila je ovo prava stopostotna šansa za Hajduk!

65' - Prisilno će i Mario Rosas morati mijenjati. Bačelić-Grgić je ozlijedio zadnju ložu pri jednom pokušaju dodavanja i morat će van terena. Mijenja ga Haićanin Christopher Attys.

61' - Prijeti i Kačaniklić nakon kornera - samo preko gola.

56' - Primjetna je velika želja Marina Jakoliša da dođe do pogotka... svim se silama napadač Šibenika trudi, probija, šutira, dodaje i stvara probleme posljenjoj liniji splitske momčadi. Sada je opet napravio pomutnju u kaznenom prostoru, bila je to dobra akcija koju je oplemenio i Ivan Delić, međutim završni udarac Davida Mine ne bi bio proglašen pogotkom ni da se mreža zatresla jer je Kolumbijac ipak bio u zaleđu.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

52' - Velika šansa za Šibenik! Prohujao je Marin Jakoliš kao brzi vlak po lijevoj strani, sjurio se u kazneni prostor i zatim gađao suprotan kut, bio je to solidan udarac, no sjajno je pokrio svoju stranu i obranio Lovre Kalinić!

46' - Vraćamo se na Šubićevac. Dvije je promjene napravio Jens Gustafsson. U svlačionici su ostali Dimitris Diamantakos i David Čolina, zamijenit će ih Marin Ljubičić i Alexander Kačaniklić. Mario Rosas nije imao potrebe bilo što mijenjati.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vrlo dinamičnu utakmicu gledamo na Šubićevcu - nije nedostajalo ni atraktivnih poteza, ni raznovrsnih akcija, ali niti opasnih prekršaja... Hajduku se u ranoj fazi ozlijedio nedovoljno zaliječeni Filip Krovinović, a to je uvelike utjecalo na igru Bijelih. Šibenčani su iskoristili tu situaciju i vrlo brzo poveli kada je od grede mrežu zatresao Kolumbijac Mina za svoj prvijenac u narančastome dresu. Do kraja su gosti nastavili prijetiti, a Lovre Rogić svakako je najzaslužniji što je 'nula' Šibenika na semaforu ostala nepromijenjena.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - Čudesna obrana Lovre Rogića!!! Melnjakov centaršut Diamantakos je s pet metara snažno - gotovo kao nogom - zahvatio glavom, a šibenski vratar fantastično čupa ispod grede... sjajna Rogićeva obrana!

39' - Uhh, novi brutalan prekršaj... Bačelić-Grgić je visoko podignutom nogom zahvatio Fossatija po glavi. Hajdukovac se odmah srušio na tlo, a šibenski veznjak prvi dobiva žuti karton na današnjoj utakmici.

37' - Strašna šansa za Šibenčane! Marin Jakoliš je dobro šutirao s desetak metara iskosa, Čolina je uspio u padu blokirati i odlazi to preko grede u novi korner!

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

35' - Nastradao je sada Nikola Katić u duelu s Delićem, dobio je gadan udarac u glavu... izgleda da će sve biti u redu s braničem Hajduka.

28' - Prijete hajdukovci! Lovrencsics je silovito opalio iskosa, bio je opasan šut i prohujao je svega par centimetara iznad grede!

25' - GOOOL! Marin Jakoliš i Antonio Marin napravili su pomutnju u redovima Hajduka... zagužvalo se zatim u šesnaestercu, nije dobro reagirala posljednja linija Bijelih, a to je iskoristio Bačelić-Grgić koji nakon Ćurićeva ubačaja gura u šansu Davida Minu, da bi Kolumbijac od grede zatresao mrežu! Šibenik vodi 1:0!

20' - Prva, prisilna zamjena kod Hajduka. Umjesto nedovoljno zaliječenog Filipa Krovinovića u igru će Jani Atanasov.

18' - Nevolje za Gustafssona... čini se da se Krovinović ozlijedio i da neće moći nastaviti. Na snimci se sad jasno vidi kako pita liječnika smije li nastaviti, Gustafsson ga čak vraća na travnjak, međutim od liječničke službe nije dobio zeleno svjetlo i već se zagrijava Jani Atanasov.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

16' - Evo i Šibenika! Antonio Jakoliš je zavrnuo opasan prizeman ubačaj na prvu vratnicu, a ondje Katić blokira i pogađa okvir vlastitih vrata! Mnogo sreće za Hajduk sada...

15' - Opasno 'vise' Šibenčani! Lovrencsics spašava jednu 'mrtvu' loptu i šalje povratnu do Biuka koji s pet metara, doduše leđima okrenut, ne uspijeva svladati Rogića!

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

13' - Diamantakos izbija sam pred Rogića, a Batarelo se požrtvovno baca i blokira grčkog napadača u posljednji trenutak!

7' - Nova prilika Bijelih! Sjajno su kombinirali Krovinović, Biuk i Melnjak, na kraju je Melnjakov centaršut preko gola poslao Filip Krovinović...

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

2' - Šansa Biuka na samom startu! Rak je izgubio loptu na suprotnoj polovici, a Krovinović prihvatio i povukao kontru te zatim pronašao Biuka... mladi je Splićanin lukavo provukao između Lovrencsicsa i domaćeg vratara Rogića, prošlo je to vrlo blizu suprotne vratnice!

1' - Počeo je Dalmatinski derbi na Šubićevcu! Glavni je sudac Zdenko Lovrić iz Đakova.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix


16.15 - Stigli su sastavi! Mlakar se ozlijedio na treningu pa ga nema u 18, dobra vijest za Bijele je da se oporavio Krovinović koji je bio upitan do posljednjeg trenutka, Melnjaku prvi start!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. travanj 2024 09:00