Bruno Petković i Marko Pjaca

 DAMIR KRAJAC Cropix
TROFEJ NOGOMETAŠ

Petković, Mierez ili Pjaca: Tko je najbolji igrač SuperSport HNL-a u sezoni prepunoj preokreta?

Tko je dobio najviše glasova doznat ćemo u nedjeljnom broju kada ćemo objaviti imena svih laureata
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. svibanj 2024. 14:03

Dinamo je na koncu vrlo uvjerljivo osvojio, odnosno obranio naslov prvaka SuperSport HNL-a, premda je do prije dva kola Rijeka bila u poziciji otići do kraja. U sezoni punoj preokreta vidjeli smo i niz izvrsnih nastupa pojedinaca. Tko je među svima njima bio najbolji igrač sezone?

U izboru za najboljeg igrača lige sami igrači, kao i njihovi treneri, najviše su glasova dali iskusnom ofenzivnom trojcu - Bruni Petkoviću iz zagrebačkog Dinama, Ramonu Mierezu iz Osijeka, te Marku Pjaci iz Rijeke. A tko je između njih dobio najviše glasova doznat ćemo u našem nedjeljnom broju, kada ćemo objaviti imena svih laureata. Zanimljivo je da u konkurenciji za najboljeg igrača lige Marko Livaja nije ušao među tri nominirana igrača, a Hajdukov centarfor u ovoj je kategoriji slavio prethodne dvije sezone.

Bruno Petković, Ramon Mierez ili Marko Pjaca?

BRUNO PETKOVIĆ (Dinamo)

Sjajna sezona devetke koji ima i sve odlike desetke

Zabio je Bruno Petković za Dinamo kompletnoj sezoni 18 golova uz 9 asistencija u 42 nastupa. Do kraja sezone ima još dvije utakmice pa može doći i do okrugle brojke od 20 golova. Što će biti i konačna poruka svima koji su tvrdili da Petković nikada neće biti centarfor koji će puno zabijati.

Znamo da statistika nikada neće ni izbliza pokazati koliko je Petković doista dobar igrač. Ona ne otkriva pregršt toga što napravi tijekom utakmice, a što vrlo često izravno donosi prevagu i odluku o pobjedniku. Petković je tehnički sjajan, može primiti loptu na sve moguće načine, bez obzira koliko ga suparnika stiskalo s leđa ili boka.

Posebno je briljantan u situacijama kada izlazi iz tih duela i driblingom ili dodavanjem stvara višak, otvarajući akciju koja će dovesti do prilike za pogodak. Petković je u tom segmentu igre na razini vrsnih desetki.

Ove je sezone golom, asistencijom ili ključnom loptom odlučio niz utakmica. Napokon, u derbiju na Rujevici zabio je fantastičan slobodan udarac u trenucima kada je Rijeka vodila, a Dinamo izgledao izgubljeno.

Petković je jedan od onih rijetkih centarfora koji suigrače čini boljima, jer sjajno prepoznaje igru, a nema nimalo problema sa sebičnošću, što je često (poželjna) centarforska odlika.

Petković je spoj devetke i desetke, a takvi igrači su u pravilu nenadoknadivi, jer ih je malo i u svijetu. Kada je u punoj formi, Petković je igrač koji potezom može riješiti bilo koju utakmicu, na bilo kojoj razini.

RAMON MIEREZ (Osijek)

Argentinska zvijer koja oduevljava pristupom i golovima

U 33 prvenstvena nastupa zabio je 18 golova uz 7 asistencija, te je stoga odavno osigurao naslov prvog strijelca lige. Ukupno je u sezoni zabio 20 golova.

"Nama je Mierez više od pola momčadi", rekao je Osijekov trener Zoran Zekić.

Zašto je argentinski centarfor toliko važan za Osijek?

Mierez nije Petković, nije spoj devetke i desetke, on je baš izraziti centarfor. Međutim, Mierez je i razarač suparničkih obrana, "zvijer" koja svih 90 minuta nemilosrdno juri za suparničkim braničima u nastojanju da ih omete. Kad bi manje trčao vjerojatno bi imao još više pogodaka, jer bi bio svježiji u završnici. No, to ne bi bio Mierez kakvog Osijek treba.

Takav Mierez realno je jedinstven u našoj ligi. Nemamo baš centarfora koji je toliko agresivan i rastrčan u fazi obrane, koji toliko destabilizira suparničke obrane, a nakon toga još žešće ide po pogodak. Mierez je kao golgeter sjajan u igri glavom, ali nema pozicije iz koje nije spreman pucati i zabiti gol. Ima sjajan duel, te je sposoban iz ničega si otvoriti prostor za udarac.

Mierez je radost za svakog trenera. Nenad Bjelica jednom je rekao kako je on jedini igrač kojem ne treba snažna konkurencija u klubu, kako bi se više trudio na treninzima u strahu da ne izgubi mjesto u momčadi, jer on i bez konkurencije u svakoj situaciji na treningu daje sve od sebe.

Nadamo se da ćemo ga i na ljeto gledati u hrvatskom nogometu, jer naši mladi igrači trebali bi se u mnogim stvarima ugledati baš na Miereza. Tako izgleda profesionalac koji u svakom trenutku daje sve što ima u sebi.

MARKO PJACA (Rijeka)

Vratio se da stane na noge i odmah je zablistao punim sjajem

U Rijeku je došao odlučan da nakon silnih godina agonije uzrokovane teškim ozljedama pokuša odigrati sezonu u kojoj će pokazati da je pred njim još puno godina vrhunskog nogometa. U 27 prvenstvenih utakmica zabio je 7 golova i 5 asistencija. I dobio sve čemu se nadao.

Pjaca je na Rujevici postao tihi vođa, igrač koji određuje standarde treniranja i ponašanja. Kako je sezona odmicala, tako je Pjaca rastao, što je i normalno, jer trebalo mu je neko vrijeme da vrati pravi osjećaj za igru, ali i samopouzdanje koje je posebno važno kod ofenzivnih igrača koji trebaju stvarati višak i odlučivati utakmice.

Užitak je gledati Pjacu kad se sjuri s omiljene pozicije lijevog krila. Suparnici su tada na sto muka, jer Pjaca ima iznimno bogat raspon rješenja. Dribla na sve načine, može u punom sprintu otići pravocrtno, a još bolje "slomiti" igrača koji ga čuva, pa krenuti u srce kaznenog prostora.

Pjacin repertoar lažnjaka jedan je od najboljih koje smo ikada gledali u ligi. Takav arsenal posljednji je imao Andrej Kramarić.

Pjaca je u mnogim utakmicama pokazao koliko je dobar i kad preuzme svojevrsnu ulogu veznjaka, igrača koji distribuira lopte, te određuje ritam utakmice. Pjaca može dati sjajnu dijagonalu, jednako dobru okomitu loptu koja će njegovog suigrača izravno dovesti u opasnu poziciju za gol.

Sve je to jasno uočio i izbornik Dalić, pa se Pjaca vratio među Vatrene. Malo je krilnih igrača koji su toliko kompletni i dobri. A nakon ove sezone Pjaca bi trebao samo nastaviti rasti.

Tko je za vas bio najbolji? Recite nam u anketi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 14:04