Ronald Gorsic / CROPIX
'SVI SMO JEDAN UZ DRUGOGA'

MARIO BUDIMIR ZA SN: 'Pa, nisam ja s 32 godine doveden da budem prva špica Dinama! Neću valjda ja određivati tko će koliko igrati...''

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. studeni 2018. 09:48

Ukupno gledajući, najubojitiji Dinamov strijelac ove sezone je Mario Budimir. Tridesetdvogodišnjak je i najiskusniji igrač u momčadi, zabio je osam golova dosad u svim natjecanjima, a igrao je samo 729 minuta. Budimir je na početku sezone bio prva špica dok je Bjelica čekao Gavranovića, dok Petkovića još nije bilo, a Hodžić nije mogao parirati, zabio je i važne europske golove u Be’er Shevi i Astani.

Ipak, u zadnje je vrijeme zadužen ponajviše za HNL i Kup, donio je prolaz u Mravincima s bijele točke, načeo je Slaven Belupo u Koprivnici, prije toga zabio je Istri, dva Rudešu... U zadnjih pet utakmica u kojima je igrao zabio je šest golova, u svakoj je bio strijelac. Dok Gavranović i Petković dobivaju europske minute, Budimir je “kralj HNL-a”.

- Ma to, tko je najbolji strijelac Dinama nije uopće važno. Glavno je da mi pobjeđujemo, a tko je prvi, tko drugi strijelac, nije važno - u svom karakterističnom, flegmatičnom stilu, kaže Budimir.

On je čovjek koji nikad nije nezadovoljan, ljutit, razočaran. Čak i kad bi činjenica da zabija više nego što igra mnoge druge možda i bacila u očaj.

- Pa, nisam ja s 32 godine doveden da budem prva špica Dinama! Nego da pomognem momčadi svojim iskustvom, radnim navikama, profesionalizmom. Sada, da ću ja određivati tko će koliko igrati? Nije to na meni. To je trenerov posao, a on ga radi vrlo dobro, tko mu što može reći?

Znači, možemo reći da je Budimir zadovoljan ulogom koju trenutačno ima u Dinamu?

- Meni je sve OK, tako i ova uloga. Čekam svoju šansu, kad je dobijem, pokušavam je iskoristiti. Ne samo ja, šanse svi dobivamo i nitko ne može reći da nije dobio šansu. Sad je na svakome od nas da pokaže kako će je iskoristiti. Svi moramo pokazati da pokažemo da smo spremni pomoći momčadi, a na treneru je da odluči tko će igrati. Tako to ide, nema drugog puta.

Kako on kao čovjek iz Sinja, koji nije uz Dinamo čitav život, doživljava tu europsku priču i taj mit od pola stoljeća bez europskog proljeća?

- Meni samo ne ide u glavu da se čeka tako dugo. Kakvi su sve igrači bili ovdje, koje su to veličine, svi mi znamo kakav je Dinamo klub i tko je sve igrao ovdje, nepojmljivo mi je da se toliko dugo čeka to europsko proljeće. Nije mi to jasno, nikako. A što se nas tiče, napravili smo veliki korak prema prezimljavanju, ali na nama je da to privedemo mirno kraju. Želimo startati s prve pozicije, to je isto bitno, da bismo imali lakšeg suparnika kasnije. Ali, idemo susret po susret, pa ćemo vidjeti kamo će nas to dovesti.

Najzdravija konkurencija

Slijedi intenzivan raspored, Zelina, Osijek, pa Spartak.

- Imamo jedan ciklus težih utakmica, sve što želim jest da svi budemo zdravi i spremni, da ponovno odemo na odmor zadovoljni. A što se tiče HNL-a, ovo je maraton, nije sprint, lani je Dinamo imao veliku prednost pa zamalo nije bilo dovoljno, nije prvenstvo još ni blizu gotovo. No, bitno je zbog atmosfera i svega ostaloga da pobjeđujemo i odvajamo se od pratitelja u HNL-u da se možemo što mirnije pripremati za ove ostale europske utakmice. Međutim, nemojmo preskakati korake, prvo je sad Kup u Zelini. To je jedina od tih utakmica koju ne smiješ izgubiti, jer ispadaš, ona je kvalifikacijska. Moramo i u nju ući maksimalno, samo tako možemo naprijed.

Što može reći o konkurentima, Gavranoviću i Petkoviću?

- Nisu to konkurenti, nego suigrači. To je pozitivna atmosfera između nas, nema zle krvi. Ne može meni biti krivo što je neki drugi napadač zabio gol, naravno da će špica zabiti, pa to je naš posao. To je najzdravija konkurencija, svi smo jedan uz drugog, potpora.

Top 5 strijelaca Dinama

Mario Budimir 8

Mario Gavranović 6

Izet Hajrović 6

Mislav Oršić 6

Bruno Petković 4

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:47