MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
BIVŠI VATRENI ZA SN

‘Laže svatko tko kaže da Rijekin kadar nije kvalitetniji od Osijekova. Rožman? Svi znaju kako igra...‘

Bivši hrvatski reprezentativac i član kluba s Kvarnera komentira aktualnu situaciju u Rijeci
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. veljača 2021. 16:30

Elvis Brajković, nekadašnji hrvatski reprezentativac od 1994. do 1996. godine, te igrač Rijeke, Hajduka i brojnih drugih klubova, danas je trener trećeligaša Rudara iz Labina, a pozorno prati zbivanja u Prvoj HNL.

- Rijeka nije odigrala maestralnu utakmicu, ali je bila bolja od Hajduka koji se defenzivno dobro organizirao. Gosti nisu imali snagu prema naprijed, kao da su se bazirali na igru na bod, ali na kraju su zabili sretno i spretno i nitko im ne može zamjeriti na pobjedi. Pogotovo što ni Rijeka nije dominirala - kazao na je Brajković o jadranskom derbiju, a naglasak smo stavili na domaćina.

Kulenović je stao

Brajković je prije desetak godina bio i sportski direktor Rijeke. O njezinoj igri u nastavku prvenstva kazao je:

- Imala je šarolika izdanja. Kad smo očekivali da će vjerojatno izgubiti kao u Maksimiru, ona je pobijedila, a potom je sve bilo mučenje. I ta tri boda kod Lokomotive su sretna. Dobro, imali su hrabrosti, ginuli su za te golove, međutim sreća je ponekad presudna u nogometu. Lokomotiva im je s kaznenim udarcima išla na ruku. Rijeka olako prima golove. U Europskoj ligi obrana je bila granitna, u HNL-u to nije slučaj, svi im zabijaju. U tom segmentu je podbacila. Definitivno. U napadu je dojam da imaju premalo ideja, da spektar akcija nije dovoljno širok. Sandro Kulenović je super krenuo, pa stao. On je u jednom trenutku vodio ekipu uz Andrijaševića.

Je li Rijeka u krizi?

- Može se o tome govoriti. Gubi od momčadi koje su slabije od nje. Nije u dobrom momentumu, nedvojbena je kriza rezultata. Imala je i peh što su joj protivnici u mnogim susretima rano zabili golove. Dosta je pritom bilo lutanja, iako igraju 3-5-2, u nekoliko utakmica su u nastavku išli na sve ili ništa, mijenjali zadnji red na četvoricu te povećali broj napadača. Poprilično je to bilo kaotično u pojedinim trenucima. Protiv Lokomotive im se isplatilo, pa dijelom i sa Šibenikom.

Što je uzrok krize? Igra je u Europi uglavnom funkcionirala, je li glavni problem što još nisu posložili drugačiju, ofenzivniju igru za HNL? U državnom prvenstvu moraš pobjeđivati, a opet ostati defenzivno čvrst da ne primaš jeftine pogotke.

- Ima tu svega. Rijeka je uigrala ekipu za Europu, a HNL je nešto drugo. U našoj ligi moraju imati posjed i kombinatoriku, biti dominantni. Problem je u organizaciji igre, protoku lopte, dolaženju s puno igrača u završnicu. Ponekad su to znali napraviti, ali objektivno koja su im bila najkvalitetnija izdanja? Ona kad je s druge strane bio favorit, a oni su iz bloka jako dobro izlazili u kontre. Gorici, Šibeniku, Istri 1961... moraš se nametnuti. Teško je očekivati da mogu igrati na pet načina, ali nešto moraju mijenjati. Doveli su nove igrače, za Andriju Vukčevića smo vidjeli da je jako dobar, Josipa Drmića čekamo... Rijeci treba malo više hrabrosti i preuzimanja rizika.

Bi li trener Simon Rožman trebao promijeniti sustav igre, da stavi dvojicu stopera umjesto trojice, dakle obranu s četvoricom?
- Više bih volio gledati Rijeku koja bi igrala sa četvoricom u zadnjoj liniji, a tek ponekad s trojicom. No, to je Rožmanov način, on tako igra. Ja kao trener razmišljam napadački. Rijeka ima potencijala, po kvaliteti igrača je druga u Hrvatskoj. Čak ispred Osijeka. Tko god kaže da nije tako, to je laž. Nije ovo pravo stanje Rijeke. Da ne bude kako treba pridonio je i taj zgusnut ritam utakmica…

Kako ocjenjujete rad Simona Rožmana?

- Kod njegove momčadi vide se uigrana kretanja u obrani i napadu, zna se gdje tko ide, Rijeka igra relativno moderno, njemu kao treneru s te strane ne mogu se naći velike zamjerke, ali jasno da određeni problemi koje smo spomenuli postoje. Jedan je taj da su pali u formi u odnosu na Europsku ligu. Možda je došlo do pražnjenja. Rijeka nije ista kao prije nekoliko mjeseci.

Što dalje? Gdje je vidite kroz nekoliko kola?

- Treće mjesto je taj minimalan cilj, a neće ga biti lako dostići s obzirom na Goricu, ne treba odbaciti ni Hajduk. Bez obzira što on nije u sjajnom izdanju. Uskoro je opet utakmica Gorica - Rijeka, to će biti dvoboj za treću poziciju. Šansa je još jednom Kup. Očekujem da će s Vukčevićem i Drmićem biti bolje. Realnost za Rijeku je da u najgorem slučaju bude treća. Možda su izgubili i samopouzdanje. Bit će zahtjevna utakmica već sljedeća s Istrom 1961 koja igra jako dobro, iako nema rezultate.
Ispada da su sve utakmice teške jer u šest susreta nakon Dinama dobila je jedino Istru 1961 i Lokomotivu.

Treneri su spoznali kako Rožman razmišlja. Mora nešto mijenjati.

Povlačenje poteza

Rijeka je pročitana, svi znaju kako se postaviti i mudro koriste njezine slabosti?

- Točno je da svi znaju kako igra. Jasno je da se jedino tako možeš uigrati, no dođe trenutak kad trebaš povući određene poteze - konstatirao je Elvis Brajković kojem je najveća utakmica za Vatrene bila čuvena pobjeda nad Italijom u Palermu 1994. godine rezultatom 2:1 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Igrao je na desnom boku, iako je inače bio stoper. Kao trener tek gradi svoj put...

- Naravno da mi ambicije nisu da ostanem zauvijek u trećoj ligi, da želim više.
S Rudarom ga u Hrvatskom kupu 21. veljače čeka utakmica osmine finala s Oriolikom na gostovanju, a prođe li ide na boljega iz ogleda Šibenik - Istra 1961.

Nedostaje Tibor Halilović u veznom redu

Od kojih igrača ste više očekivali?
- U prvom redu od Roberta Murića. Dobar je i kad god igra nešto se događa, nešto napravi. Iznenadi me kad je na klupi, pogotovo kad uopće ne uđe. Problem je vezni red. Nedostaje Tibor Halilović. Najveći manjak je veznjaka koji će stati na loptu, držati posjed i iz toga nešto napraviti. Rijeka je jako dobra kad su u pitanju brza otvaranja i kontre, ali nije još prava u kontinuiranom napadu. Za to treba jedan klasni igrač više u sredini terena.

Rijekina jesen
11 6 2 3 14:13 20 (61 % bodova)

Rijekino proljeće
7 3 1 3 10:10 10 (48 % bodova)

Rijekin učinak
18 9 3 6 24:23 (56 % bodova)

Brajković za Rijeku
135 utakmica, 4 pogotka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 07:30