VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
KORAK DO TROFEJA

VIDEO: Neočekivani junak odveo Hajduk u finale Kupa! Pogledajte kako je zabio dva gola i oduševio Poljud

Novo dobro izdanje splitskih Bijelih, u polufinalu Kupa svladana je Gorica s 2:1
Piše: Jurica Radić/SNObjavljeno: 02. ožujak 2022. 19:39

HAJDUK - GORICA 2:1 (Melnjak 39', 64' / Kalik 90'+5')

HAJDUK (4-3-3): L. Kalinić - Mikanović, Elez, Katić, Melnjak (od 87. Čolina) - Sahiti (od 73. Atanasov), Fossati, Grgić (od 87. Vuković) - Biuk (od 66. N. Kalinić), Livaja, Mlakar (od 73. Ljubičić)

GORICA (3-4-2-1): Kotarski - Steenvoorden, Jovičić, Krizmanić - Mitrović (od 80. Musa), Babec (od 71. Suk, od 80. Golubickas), Kalik, Keita (od 76. Fruk) - Pršir, Dieye (od 71. Da Cruz) - Atiemwen

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 15.000 Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo)


Večeras je naša fešta... odjekivalo je Poljudom. Nakon četiri godine Hajduk je ponovno u finalu Kupa što se ove sezone 26. svibnja igra na Poljudu. Protivnika će Bijeli dobiti sljedećeg tjedna kada se odigra druga polufinalna utakmica između Rijeke i Osijeka.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Junak pobjede Bijelih je Dario Melnjak koji je našao pravu utakmicu za postizanje prvih zgoditaka u dresu Hajduka. Dvije godine nije postigao pogodak u službenim utakmicama, zadnji je polučio kontra Trabzonspora u dresu Rizespora. Uz to ide još jedan zanimljiv podatak. Sretan je 2. ožujka za Melnjaka, jer prije tri godine zabio je također dva pogotka za Rizespor protiv Fenerbahčea. Godinama ništa, a onda dođe taj drugi dan ožujka kada zabija Melnjak. Naplatio je 29-ogodišnji lijevi bočni i "dugovanje" Gorici, jer prošle jeseni promašio je šut za pobjedu u zadnjim sekundama, ali pogodio je kada je bilo puno važnije. I to dvaput za finale Kupa.

Gorica je nizu od šest prvenstvenih poraza dodala i sedmi u Kupu. Gosti su se početkom drugog dijela trgnuli 15-ak minuta, ali drugi pogodak Melnjaka ugasio je ambicije momčadi iz Turopolja.

Najavljeno-ostvareno, tako bi se mogli okarakterizirati potezi Dambrauskasa u pripremi dvoboja s Goricom. Bitno je promiješao momčad, ali promijenio je i sustav vrativši se na formaciju 4-3-3.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

U igri bez Nikole Kalinića ponovno je Livaja dobio jesensku ulogu središnjeg špica, dok su Mlakar i Biuk zauzeli krilne pozicije. Izmijenjena postava Bijelih dominirala je travnjakom, a prvu pravu opasnost kreirao je u 17. minuti lukavi Livaja, najbolji strijelac HNL-a iz okreta je šutirao pored vratiju s 10-ak metara.

Dominik Kotarski istaknuo se s dvije obrane Biuku u 21. minuti. Prvu je prigodu namjestio Livaja, prizemnu loptu vratio u peterac gostiju gdje je Biuk s dva metra pokušao proslijediti loptu u suprotni kut, ali nije se Kotarski dao iznenaditi. U drugoj šansi, odmah po osvojenoj lopti, Biuk je sam prošao kroz obranu gostiju, ali ljevicom je s 12 metara iskosa šutirao u dobro postavljenog vratara Gorice.

Pet minuta čekali smo na novu prigodu Bijelih kada je Livaja prsima spustio loptu za Grgića koji je pucao iz voleja s 15 metara. Prohujalo je pored lijeve vratnice uz brojne uzdahe s tribina.

Još više su navijači Bijelih zažalili za 34. minutom nakon poništenog pogotka Livaje na centaršut Mikanovića. Eksplodirale su poljudske tribine, ali pokazalo se, uzalud. VAR provjera na kraju je vratila suca Lovrića u kazneni prostor Gorice gdje je pokazao zaleđe nesuđenog strijelca Livaje.

Ali, u 39. minuti za Goricu nije bilo spasa. "Biuk express" prošao je po krilu, a Melnjak zabio prvijenac u hajdukovom dresu. Mogli su Bijeli i povećati prednost do poluvremena da su imali centimetre za saveznika.

Livaja je u 44. minuti iz slobodnog udarca s 18 metara prebacio "živi zid" pogodivši gredu. Na poluvrijeme su hajdukovci ispraćeni pljeskom s tribina, zasluženim s obzirom na prikazano. Gorica se tek u nekoliko navrata ohrabrila prijeći na polovicu Bijelih, ali s premalim brojem igrača da bi kontranapadi imali ozbiljniju dimenziju.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Na otvaranju drugog dijela, u 49. minuti, pružila se nova prilika za Biuka. Jovičić je htio vratiti loptu Kotarskom, međutim kratko dodavanje stiglo je do Biuka koji je u pokušaju lob-udarca prebacio čuvara mreže gostiju, ali i kompletna vrata.

Gorica je prvi put zaprijetila u 54. minuti preko Keite koji je loptom s lijevog boka pronašao Pršira čiji je udarac obranio budni Kalinić. Podigla je Gorica igru početkom drugog dijela, još bolju prigodu složio je Mitrović za Pršira u 58. minuti, ali udarac s 12 metara iskosa otišao je tik uz vratnicu.

Dvije minute potom Lovrić je strpljivo slušao VAR sobu nakon dvoboja Steenvoordena i Melnjaka u kaznenom prostoru Gorice, da bi ponovno pokazao "igrajmo dalje". No, četiri minute potom opet je pokazao na centar i utakmica je dobila izvjesni epilog. U petoj minuti sudačke nadoknade pogodio je Kalik s bijele točke, ali samo za kozmetičku promjenu rezultata.


image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

KRAJ UTAKMICE! HAJDUK JE PRVI FINALIST KUPA!

90'+5' - GOOOL! Kalinić u jednu stranu, a Kalik uz pomoć vratnice gađa drugu stranu za smanjenje vodstva!

90'+5' - JEDANAESTERAC ZA GORICU! Lovrić je procijenio da je Atanasov namjerno igrao rukom i pokazao na bijelu točku!

90'+2' - NOVA VAR PROVJERA! Čini se da je Atanasov možda igrao rukom u svome šesnaestercu... Ide sudac Lovrić i sam pogledati VAR snimku.

90' - Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

87' - Krenuo je Lukas Grgić sam prema klupi zbog nekakve ozljede, spreman je već Josip Vuković. Ulazi i David Čolina umjesto dvostrukoga strijelca Darija Melnjaka kojemu su poljudske tribine priuštile gromoglasan 'standing ovation'.

83' - Jurnuo je Ljubičić u kontru, bila je to vrlo izgledna situacija, imao je desno Mikanovića ali se ipak odlučio na udarac koji hvata Kotarski...

80' - Posljednje promjene radi Kruno Rendulić. Ušli su Muhammed Musa i Paulius Golubickas umjesto Josipa Mitrovića, ali i Joeyja Suka - koji je u igru ušao prije samo devet minuta! Čini se da još uvijek nije do kraja zaliječio ozljedu Nizozemac...

76' - Umjesto Keite ušao je Toni Fruk.

73' - Odgovara Dambrauskas dvostrukom promjenom. U igru su ušli Atanasov i Ljubičić umjesto Sahitija i Mlakara.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

72' - Pao je Nikola Kalinić u duelu s Jovičićem u šesnaestercu, skočili su svi s Hajdukove klupe i tražili najstrožu kaznu, no sudac Lovrić samo je pokazao da se igra nastavlja.

72' - Šansa za Goricu! Atiemwen šutira s ruba šesnaesterca, brani to Lovre Kalinić.

71' - Dvostruka promjena kod Gorice. Izlaze Matar Dieye i Hrvoje Babec, ušli su Caio Da Cruz i Joey Suk.

68' - Grgićev mlak udarac s dvadesetak metara lako hvata Kotarski.

66' - Izlazi Stipe Biuk uz ovacije poljudskih tribina, u igru će Nikola Kalinić.

image

Dario Melnjak

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

64' - GOOOL! Livaja je izveo slobodnjak i preciznim udarcem pronašao Melnjaka koji upisuje svoj drugi gol na susretu... Hajduk vodi 2:0!

62' - I NIŠTA OD JEDANAESTERCA! Sudac Lovrić konzultirao se s VAR sobom te je ostalo na procjeni da je sve bilo čisto.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

59' - DVOJBENA SITUACIJA! Traje VAR provjera nakon što je Steenvoorden startao na Melnjaka u šesnaestercu. Pitanje je je li prvo došao do lopte...

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

58' - Sijevnula je kontra Gorice! Keita je poveo i pronašao Pršira koji odigrava dupli pas s Mitrovićem, a njegov završni udarac prolazi malo pored gola... Dobro se ispružio Kalinić na vratima!

55' - Prširov udarac iz blizine, ali i iz teške situacije, dobro brani Kalinić.

53' - Nova dobra akcija Livaje i Mlakara, ali i novo zaleđe.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

49' - Biuk nakon velike Jovičićeve pogreške ne uspijeva iz blizine svladati Kotarskog, no u međuvremenu je ionako označeno zaleđe...

48' - Elez ruši Dieyea Matara s leđa, napadač traži žuti karton za braniča Hajduka, ali dobiva ga upravo on sam - zbog prigovora.

46' - Počinje drugo poluvrijeme bez promjena u sastavima.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dominacija Hajduka traje od prve sekunde utakmice. Prijetili su Bijeli preko Biuka, Mlakara, Mikanovića, Grgića, Melnjaka i ostalih, a sve ih je razigravao nezaustavljivi Marko Livaja. Livaja je čak i zatresao mrežu, no pogodak je poništen zbog zaleđa. Tri minute poslije u strijelce se upisao Dario Melnjak kada je obrana Gorice napokon kapitulirala. Trener Kruno Rendulić već je na polovici prvoga dijela poslao neke igrače na zagrijavanje te time najavio promjene u nastavku susreta.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45' - TRESE SE GREDA! Livaja je izveo taj slobodnjak, dobro je gađao, ali ispriječio se okvir gola!

44' - Sahiti je pao u duelu s Babecom u zoni udarca... Skočio je Matija Dvorneković na klupi Gorice i skoro utrčao u teren! Nabujale su strasti na Poljudu, Torcida neprekidno skandira i atmosfera je fantastična!

39' - GOOOL! Melnjak je prihvatio fenomenalno dugačko Fossatijevo dodavanje preko pola terena, spustio za Biuka koji radi novi nered u obrani Gorice, vraća ponovno za Melnjaka, a branič Hajduka zabija za 1:0... sada je sve čisto i 15.000 gledatelja napokon slavi na poljudskim tribinama!

36' - Gotovo tri minute trajao je prekid i sudac Lovrić uz pomoć VAR sobe na kraju je dosudio zaleđe Marka Livaje!

33' - GOOOL! Sjajni Mikanović dao je novi fantastičan centaršut za Livaju koji iz ovakvih situacija pogađa kao od šale... Ali traje VAR provjera! Čini se da je najbolji strijelac bio u nedozvoljenoj poziciji...

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

27' - Dominira Hajduk, sijevnuo je novi Grgićev pokušaj! U svim tim akcijama Livaja je razigravač, sve ide preko njega... Sada je sjajno spustio povratnu za Grgića čija 'bomba' lijevom nogom prolazi samo par centimetara pored vratnice!

26' - Trener Kruno Rendulić vrlo je nervozan, od samoga početka diskutira nešto s četvrtim sucem, a poslao je i trojicu na zagrijavanje - Musu, Suka i Cruza.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

25' - Neće pa neće! Livaja, Mlakar i Sahiti dobro su izvozali obranu Gorice, na kraju Sahitijev udarac prolazi kraj gola.

21' - Dvije velike obrane Kotarskog i to oba puta Stipi Biuku! Prvo Livaja pronalazi mladog ofenzivca čiji atraktivan pokušaj petom zaustavlja vratar Gorice, a samo nekoliko sekundi poslije Biuk opet ne uspijeva zatresti mrežu udarcem s desetak metara iskosa...

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

19' - Mlakar je istrčao kontru i pokušao iznenaditi Kotarskog udarcem izvana, međutim nije tu bilo preciznosti.

18' - Vrlo dinamična utakmica na Poljudu. Atiemwenov pokušaj s dvadesetak metara uspješno blokira Katić, a nakon kornera odmah kreće kontra Hajduka...

17' - Prijeti Livaja! Prihvatio je sjajno dubinsko dodavanje, okrenuo svog braniča i šutirao malo pored gola!

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

13' - I ovo je bilo blizu! Novi promašaj glavom koji vrijedi zabilježiti, sada je protagonist Lukas Grgić nakon Livajina centaršuta. Ovaj je pokušaj djelovao najopasnije dosad.

12' - Uzvraća i Gorica! Pršir je lijepo ubacio za Atiemwena koji nastavlja današnji festival promašaja glavom na Poljudu.

10' - Još jedan upotrebljiv centaršut daje Mikanović, ovog puta za Sahitija čiji udarac glavom također prolazi pored gola.

6' - Livaja sjajno ubacuje za Biuka, ali mladi ofenzivac Hajduka iz teške pozicije glavom šutira daleko od gola.

5' - Novi pritisak Hajduka. Dugo je trajala kombinatorika oko šesnaesterca Gorice, Mikanović je zatim prošao desnim krilom i centrirao u peterac, a Kotarski uz pomoć svojih braniča uspijeva nekako raščistiti opasnu situaciju.

1' - Prva šansa pripala je Bijelima. Melnjak je probio lijevi bok i ubacio za Mlakara, Kotarski je ipak bio brži.

17.30: Počela je utakmica na Poljudu! Glavni je sudac Zdenko Lovrić iz Đakova.

image

Valdas Dambrauskas i Krunoslav Rendulić

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix


16.20: Objavljeni su sastavi! Trener Bijelih Valdas Dambrauskas napravio je čak pet izmjena u odnosu na poljudski poraz protiv Rijeke. Osim toga, iznenadio je i promjenom sustava - umjesto dosadašnjeg 3-5-2 (odnosno, 5-3-2), Gorici će se suprotstaviti formacijom 4-3-3.

Na klupi će tako ostati Danijel Subašić, Josip Vuković, Gergo Lovrencsics, Reis Ferro i Nikola Kalinić. Na Poljud će istrčati oporavljeni Lovre Kalinić, Dino Mikanović, Marco Fossati, Stipe Biuk i Jan Mlakar.

Kod gostiju jedino je iznenađenje priredio Krunoslav Rendulić zamijenivši Joeyja Suka dokazanim veznjakom Hrvojem Babecom.

image
SCREENSHOT


Linker
21. travanj 2024 13:34