Navijači su iza sebe na Rujevici ostavili kaos

 ANTE CIZMIC Cropix
NA RAZMATRANJU

HNS uvodi veliku promjenu za ključno razdoblje sezone? Moguć je povratak na stari scenarij

Na vidjelo je izašao veliki problem s kojim se hrvatski nogomet već godinama muči
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. svibanj 2023. 07:42

Finale Hrvatskog kupa Hajduk - Šibenik moglo bi biti zadnje ili jedno od posljednjih koje je odigrano na jednu utakmicu. U HNS-u najozbiljnije razmišljaju da se ponovno igraju dva finalna susreta. Iako je jedan ogled zapravo sjajan finiš sezone, Hrvatska ima dramatičan problem stadionske infrastrukture i upravo nedostatak pravih objekata na kojima bi se takve utakmice organizirale doveo je HNS blizu odluke da promijeni strategiju, da se ponovno igraju dvije utakmice, po jedna na terenu svakog sudionika. No, o tome će se službeno tek odlučivati...

I Pampas u igri

Dvoboj Hajduka i Šibenika zaključen je s poteškoćama i štetom na stadionu, ali ipak uspješno. Torcida je dobila istočnu tribinu, Funcuti kojih ima manje sjevernu, međutim što bi bilo da su igrali Hajduk i Dinamo? Kako bi HNS onda smjestio navijače? Postoje čak glasovi iz Kuće nogometa da bi u tom slučaju morali promijeniti stadion, da se ne bi moglo igrati u Rijeci jer bio bi to vrlo veliki sigurnosni izazov.

Lijepa je praksa da se raznim gradovima omogući domaćinstvo, iako rijetka jer oni koji imaju jedan susret u finalu Kupa obično ga upriličuju na istom mjestu svake godine, poput Engleza na Wembleyju u Londonu, Nijemaca na Olimpijskom stadionu u Berlinu... No, to bi kod nas bilo super kad bismo imali prave stadione. Rujevica to nije, između ostaloga i zato što je zamišljena kao kamp, ima samo jednu pristupnu cestu...

Finala Kupa se na jednu utakmicu u novo doba u kontinuitetu igraju od 2015. godine kad je Dinamo u Zagrebu svladao Split. Organizatori su potom bili Osijek, Varaždin, Vinkovci, Pula, Šibenik, Velika Gorica, Split i sada Rijeka. Ideja za sljedeću godinu je Osijek i Pampas, ako bi se ostalo pri dosadašnjoj shemi. Iako je to zasad samo ideja... Moguće je čak da se odigra na Pampasu 2024. pa da se potom ide na dva finala bude li se zaključilo da je to nužno.

Jednostavnije je da svaki klub bude domaćin doma, da na gostovanje ide ograničen broj navijača, a efektnije kad je to jedan susret. Pampas je građen tako da na njemu ultrasi suprotstavljenih ekipa mogu biti razdvojeni, iako je kapacitetom relativno malen (13 tisuća mjesta). Dakako, igrali su Dinamo i Hajduk u Vinkovcima pa se nekako to riješilo, iako nije bilo idealno.

HNS neće platiti Rijeci nego angažirati tvrke za sanaciju

Rijeka je zbog oštećenja na stadionu u priopćenju ustvrdila kako će od HNS-a potražiti naknadu štete 100.000 eura. Rijeka i HNS imaju potpisan ugovor o organizaciji po kojem se HNS obvezao podmiriti svu štetu koja se eventualno dogodi, no prema neslužbenim informacijama nema namjeru Rijeci platiti ništa nego će angažirati tvrtke koji će vratiti Rujevicu u stanje u kojem su je primili prije finala Kupa. Drže da će ih to doći bitno manje od 100.000 eura. Rijeka i HNS imaju jako dobru komunikaciju, uostalom predsjednik Rijeke Damir Mišković je i dopredsjednik HNS-a pa očekujemo da će sve riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Linker
06. svibanj 2024 08:46