Ugovori HNL

 CROPIX, PROFIMEDIA
SVE SE MIJENJA

Veliki HNL egzodus: Nakon ovog kola hrvatski prvoligaši ostaju bez čak 92 igrača, evo tko sve odlazi

Članovi SuperSport HNL ostaju bez velikog broja nogometaša kojima istječu ugovori
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 26. svibanj 2023. 13:09

SuperSport HNL je došla do svoje završnice. Ostalo je samo da se odigra posljednje kolo pa da se spusti zastor na ovu sezonu u kojoj je Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske, Hajduk naslov u Kupu, Osijek i Rijeka će u europska natjecanja, a Šibenik u Prvu NL.

Posljednje kolo ne donosi nikakvu rezultatsku neizvjesnost, ali će biti prilika da posljednji put u aktualnim klubovima gledamo veliki broj nogometaša. Naime, čak 92 igrača ostaje bez aktualnih ugovor nakon 36. kola SuperSport HNL, a veliki dio njih se neće vratiti u svoje klubove.

Postoji nekoliko kategorija tih igrača. Jedna je ona veteranska u kojoj su igrači koji se približavaju kraju svojih karijera i vjerojatno neće više mijenjati klubove ili će otići u mirovinu. Druga su igrači na posudbi koji se vraćaju u matične klubove, a treća su oni koji će se na tržištu boriti za što bolje ugovore za sljedeću sezonu. Nažalost, domaći nogomet je u takvom stanju da većina klubova nema mogućnost ozbiljnijeg pregovaranja o poboljšanju ugovora nogometašima koji su iza sebe imali dobru sezonu. U takvoj situaciji klubovi uglavnom čekaju one nogometaše koji ne pronađu inozemni angažman te ih onda dovedu, a to automatski znači da momčadi neće biti kompletne za početak prvenstva.

Zbog financijskih stvari pojedini klubovi imaju jako velik broj igrača kojima ističe ugovor jer su u startu nogometaši pristali na samo jednogodišnju obvezu. Među njima prednjači Varaždin kojem bez ugovora ostaje 18 igrača. U Šibeniku je ta brojka 15, u Slaven Belupu 14, a dvoznamenkasti broj igrača bez ugovora za sljedeću sezonu ima i Gorica (11). U nastavku vam donosimo popis svih igrača koji ostaju bez ugovora nakon nedjelje:

Dinamo (1)

Kévin Théophile-Catherine

Francuski stoper je u Dinamo došao prije pet godina u statusu slobodnog igrača, a u istom će i napustiti Maksimir. Theophile je u cijeloj sezoni upisao 12 nastupa, nije bio u prvom planu od početka sezone, ali odlučio je ostati u klubu i sačekati da mu ugovor istekne.

image

Kevin Theophile - Catherine

BORIS KOVAČEV/CROPIX

Hajduk (8)

Danijel Subašić, Marco Fossati, Nikola Kalinić, Gergo Lovrencsics, Stefan Simić, Chidozie Awaziem, Toni Borevković, Agustin Anello

Hajduk ima zanimljivu skupinu ljudi kojima istječe ugovor nakon ove sezone. Subašić je objavio da odlazi u mirovinu, a postoji i naznaka kako će isto objaviti Kalinić. Splićani ne računaju na veterana Lovrencsicsa, a odlučili su i da neće produžiti ugovor s Fossatijem. Nije ponuđen ugovor ni Simiću, a trojici istječe posudba. Na Anella vjerojatno ne računaju, ali moglo bi se očekivati kako bi Hajduk mogao zadržati jednog od stoperskog dvojca Awaziem-Borevković, vjerojatnije Nigerijca.

image

Danijel Subašić i Marco Fossati

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Osijek (5)

Marin Leovac, Mihret Topčagić, Josip Špoljarić, Mario Jurčević, Diego Barri

Leovac je s 34 godine vjerojatno odigrao posljednju utakmicu za Osijek, a s obzirom na to da Jurčević igra na istoj poziciji ostaje vidjeti hoće li mu slavonski klub ponuditi novi ugovor. Ostali su vjerojatno odigrali posljednju utakmicu za klub.

image

Mario Jurčević

VLADO KOS/Cropix

Rijeka (3)

Mikhail Merkulov, Antonio Marin, Deni Jurić

Merkulov je odavno prekrižen, Jurić će se sigurno vratiti na posudbu u Dinamo, a Rijeka bi željela zadržati Marina no to će se vrlo teško dogoditi s obzirom na to da 22-godišnji krilni igrač ima velika primanja u Dinamu. Pitanje je može li Rijeka u potpunosti preuzeti tu obvezu.

image

Antonio Marin

ŽELJKO HAJDINJAK/Cropix

Istra 1961 (9)

Einar Galilea, Dario Maresic, Reda Boultam, Luka Marin, Lovre Knežević, Abdallahi Mahmoud, Unai Naveira, Facundo Caseres, Kristijan Kopljar

Teško je prognozirati što će se sve događati u Istri s obzirom na to da je politika tog kluba velika fluktuacija igrača, posebno onih stranih. Puljani bi Maresica i Galileu kao stupove obrane željeli zadržati. Izglednije je da ostane Maresic.

image

Dario Maresic

MARKO MRKONJIĆ/Cropix

Varaždin (18)

Leonard Vuk, Fran Brodić, Marko Stolnik, Jakov Karabatić, Andris Herrera, Itsuki Urata, Lamine Ba, Marin Pilj, Josip Silić, Marino Bulat, Karlo Perić, Lovro Banovec, David Puclin, Jozo Stanić, Dimitar Mitrovski, Luka Škaričić, Ivan Šaranić, Rafa Pereira

Možda nam je bilo lakše napraviti popis igrača Varaždina koji imaju važeći ugovor za sljedeću sezonu s obzirom na to je na ovom 18 imena. Varaždin praktično ostaje bez više od pola momčadi - dio igrača se vraća u matične klubove s posudbi, dio se nada nekom bogatom angažmanu koji se sigurno smiješi Brodiću, možda i Pilju, a dio bi se mogao vratiti u Varaždin nakon što ne dobiju ugovore negdje drugdje. Zanimljivo je da Varaždin u svojim redovima ima samo jednog igrača kojem ugovor traje duže od ljeta 2024. To je rezervni vratar Oliver Zelenika.

image

Fran Brodić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Lokomotiva (8)

Josip Pivarić, Krševan Santini, Hajdin Salihu, Gabriel Groznica, Mihajlo Baić, Krunoslav Hendija, Sandro Kulenović, Jakov-Anton Vasilj

Pivarić je objavio odlazak u mirovinu, Santini bi s 36 godina vrlo lako mogao učiniti isto, a od ostale skupine Lokomotiva je najzainteresiranija za Dinamove igrače na posudbi - Kulenovića bi ostavili jer im je prijeko potreban napadač, a Vasilj je krenuo odlično u sezonu pa ga je omela ozljeda, a na Kajzerici bi ga željeli gledati i sljedeće sezone.

image

Sandro Kulenović

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Slaven Belupo (14)

Tomislav Božić, Ivan Krstanović, Ivan Čović, Antonio Perošević, Mario Marina, Antun Marković, Vinko Soldo, Marko Žuljević, Nikola Jambor, Ivan Sušak, Antonio Bosec, Filip Hlevnjak, Nikola Turanjanin, Giannis Christopoulos

Krstanović ima 40 godina i teško je da ćemo ga više gledati na prvoligaškim travnjacima, a u ostaloj skupini ima zanimljivih igrača. Trojac kojeg bi u Koprivnici sigurno željeli zadržati su Soldo, Božić i Jambor.

image

Ivan Krstanović

ŽELJKO HAJDINJAK/Cropix

Gorica (11)

Joey Suk, Cheick Keita, Dino Štiglec, Božidar Radošević, Ivan Tomečak, Slavko Bralić, Vinko Petković, Toni Fruk, Matus Vojtko, Kristan Fućak, Patrik Jug

Sigurno je da Suk odlazi iz kluba nakon pet godina isto kao što je točno kako su u Gorici zadovoljni igrama posuđenih igrača iz Osijeka. No, pitanje je kakve ideje slavonski prvoligaš ima o sudbini Bralića, Fućaka i Petkovića.

image

Joey Suk (lijevo)

GORAN MEHKEK/Cropix

Šibenik (15)

Ivan Krolo, Dejan Radonjić, Dario Čanađija, Marko Đira, Juan Camilo Mesa, Josip Knežević, Josip Čop, Josip Kvesić, Burgui, Lovre Rogić, Amer Hiros, Iker Pozo, Ivan Dolček, Marko Soldo, Nikola Đorić

U Šibeniku će se sljedeće godine igrati drugoligaški nogomet, a vrlo izvjesno je kako u njemu neće sudjelovati niti jedan od 15 igrača koji su ili bili na posudbi na Šubićevcu ili im je istekao ugovor s narančastim klubom.

image

Ivan Dolček

NIKŠA STIPANIČEV/Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 02:09