Željko Sopić i Roy Ferenčina 

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SVE VIŠE PRIGOVORA

Sopić nije pretjerao s ‘krumpirištem‘: Postoji nevjerojatan paradoks, a teren je već uzimao danak

Da bi hibridni teren bio u dobrom stanju, u njega treba i ulagati
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. ožujak 2024. 17:33

Nije nikakva tajna da je glavni teren Gradskog stadiona Ivan Kušek - Apaš u prilično lošem stanju, te uz Drosinu i Kranjčevićevu spada među tri najgora travnjaka u SuperSport Hrvatskoj nogometnoj ligi.

- Loš je teren. Svi znamo da su ti hibridi u jako lošem stanju, teško je bilo napraviti kombinatoriku - govorio je Slavenov trener Roy Ferenčina nakon ogleda s Rijekom.

Njegov veliki prijatelj Željko Sopić bio je puno izravniji, pa je u svom stilu progovorio o ovom velikom problemu.

- Ne mogu se oteti dojmu da se na ovom krumpirištu nije moglo igrati previše nogometa, ali to je tako. Da ja na ovom terenu u Koprivnici dočekam Real Madrid, ne mogu mi ništa, to vam je sve 50:50. Ovo nisu uvjeti za nogomet, jednom treba netko lupiti šakom po stolu i reći da je zdravlje igrača na prvom mjestu - upozorio je trener vodeće momčadi prvenstva.

image

Slaven Belupo - Rijeka

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Smatramo da Sopić nije pretjerao kritizirajući teren Apaša jer na njemu svi imaju problema, i ta priča nije nova, već traje neko vrijeme. U Koprivnici se u jesenskom dijelu prvenstva teško ozlijedio jedan od najboljih Hajdukovih igrača Dario Melnjak, u Kranjčevićevoj je koljeno otišlo još jednom važnom članu splitske momčadi, Mihaelu Žaperu, dok je u prošloj sezoni na hibridu na Šubićevcu teško stradao Dinamov defenzivac Boško Šutalo.

Hibridni teren (kombinacija umjetne i prirodne trave) postavljen je na koprivničkom stadionu u ljeto 2018. godine u sklopu akcije Hrvatskog nogometnog saveza koji je financirao sam travnjak. Jedinice lokalne samouprave tad su trebale platiti pripremne radove, no u koprivničkom slučaju to je učinio sam klub, Slaven Belupo.

Da bi hibridni teren bio u dobrom stanju, u njega treba i ulagati. Primjer za to imamo na Rujevici, gdje je klub u rukama privatnika, kojem je u interesu da teren bude najbolje moguće kvalitete. Na njemu se ljepše i lakše igra, što u konačnici doprinosi i podizanju vrijednosti igrača. Ako hibridni travnjak ne održavate na odgovarajući način, javljaju se problemi poput onih u Koprivnici, Puli, Kranjčevićevoj u Zagrebu ili, pak, u Šibeniku. Zato je Sopić te terene nazvao “poluhibridima”.

image

Slaven Belupo - Rijeka

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Jasno je da hibridni travnjaci ne traju vječno, treba ih s vremena na vrijeme i promijeniti. U Koprivnici su zaključili da je situacija s terenom došla na sam rub održivosti, pa iz kluba poručuju kako u ljetnoj stanci, odmah nakon posljednje domaće utakmice u aktualnom prvenstvu, kreće zamjena terena. No, neće se postaviti novi hibrid, već će podloga na Apašu opet biti prirodna trava. Pritom je važno napomenuti da je prilikom postavljanja hibrida ugrađena i nova, kvalitetna drenaža, pa bi novi teren mogao postati jedan od kvalitetnijih u Hrvatskoj.

Slaven Belupo je samo korisnik stadiona koji je u gradskom vlasništvu, no klub je tijekom prošlih godina ulagao puno u infrastrukturu. Tako je, između ostalog, postavljen i novi pomoćni trener s prirodnom travom, na čemu je inzistirao jedan od bivših trenera Željko Kopić prilikom produljenja ugovora s Farmaceutima. I sad imamo paradoksalnu situaciju da je pomoćni teren bolji od glavnog. Nadamo se, samo do ljeta...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 09:00