BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
ZANIMILJIV KOMENTAR

‘Slaven lagano prima golove, ali i teško zabija. Ključni je problem u tome što trener još nije upoznao igrače‘

Bivši trener Farmaceuta Dražen Besek o neuvjerljivom startu koprivničkog kluba
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. kolovoz 2023. 16:22

Slaven Belupo je u prva četiri kola osvojio četiri boda, što je solidan učinak s obzirom na to da je tri puta gostovao. Međutim, dojam je da je ostvareni rezultat bolji od prikazane igre, a to bi mogao biti pokazatelj da trener Ricardo Moniz još nije uspio provesti svoje ideje.

O aktualnom trenutku Farmaceuta razgovarali smo s bivšim trenerom Draženom Besekom, koji je između ostalog potpisao i veliku pobjedu protiv Aston Ville u Intertoto kupu 2001. godine.

- Mi izvana ne znamo što se događa, možemo suditi samo po onome što vidimo. Jedno je pričati izvana, a drugo iznutra. Činjenica je da je Slaven Belupo u kontinuitetu ekipa od sedmog mjesta, i to nije dobro za sam grad, za cijelu regiju i za promociju nogometa - smatra varaždinski stručnjak.

image

Ricardo Moniz

TOM DUBRAVEC Cropix

Ističe kako je teško raditi na transferima i samoodrživosti ako pritom ne proizvodiš svoje igrače.

- A svi naši klubovi, ne samo Slaven, osuđeni su na stvaranje igrača iz regije, domaćih igrača. To ne znači da nam ne trebaju kvalitetni stranci, ali naglasak treba biti na kvaliteti, takvih maksimalno može biti dva ili tri. Sve ostalo trebalo bi biti iz regije, iz Hrvatske, a najbolje je kad imaš školu koja ti daje bazu. Onda imaš i atmosferu oko kluba. Belupo ima potencijala, ali u kontinuitetu nema konkretnog rezultata. Teško mi je pričati zbog čega to nedostaje, nisam blizu kluba, već sve gledam sa strane...

Baza je sigurna obrana

Kako ocjenjujete start sezone?

- Kad mijenjate trenera nakon tri ili četiri kola, onda je problem bio u dovođenju trenera. Mora se znati zbog čega se dovodi trener, kakav profil trenera trebate i što s njim želite postići. Nakon osam-devet kola može se vidjeti jeste li ili niste dobro procijenili. Ovo sad je još uvijek usklađivanje, i prijelazni rok još traje. Do reprezentativne stanke vidjet će se u kom pravcu su se doveli igrači i trener, i dokle se može stići.

U oči upada (pre)velik broj primljenih pogodaka, čak 13 u četiri kola?

- Slaven je tradicionalno imao većih problema s napadom ili postizanjem pogodaka, nego s obranom, tako da je i za mene ovo veliko iznenađenje. U obrani su jedan na jedan sa suparnikom i pomaže ti najbliži suigrač, to je karakter kojeg se često spominje u kolektivnim sportovima, da se bude odan i odgovoran. Prije svega, momčad treba više odgovornosti među igračima. Ako do nje dolazi, nije problem da ne zabiješ gol, ali ga ne smiješ primiti. Moramo naglasiti da obranu ne igraju samo igrači iz posljednje linije i vratar, nego cijela ekipa. Onda je puno lakše graditi igru prema naprijed. Svi mi volimo vidjeti napadačku igru, no baza napadačke igre je sigurna obrana, a ona polazi od gubljenja lopte u otvaranjima.

Ističe Besek kako je primijetio početničke greške i prelagano primljene golove.

- To je bio problem i prošle sezone. U prekidima je pak faza obrane na postavljenu loptu jako statična, ne napada se lopta u zraku, u najvišoj točci, i tu dolazi do problema jer se lopta čeka u mjestu. Belupo nažalost to nije riješio. Tu ide i mala kritika na stožer, mogli su pregledati zadnjih 10 utakmica iz prošle sezone i vidjeti kakve golove je Belupo dobivao. Postoji puno detalja koji se daju riješiti da bi igra bila bolja, ali na stožeru je da se time bavi. Dosta je prinova kojima treba vrijeme, ali ako im treba vrijeme onda znači da oni nisu ta razina. Ako je bio spreman potpisati ugovor, onda treba biti spreman odgovoriti na zahtjeve.

Respekt načinu lige

Moniz je prvi inozemni trener u Slavenu, no čini se kako ga je liga malo iznenadila?

- Kad si strani trener u nekoj zemlji, najviše moraš respektirati način lige, njenu jačinu i protivnike s kojima igraš, jer ti je to najveća nepoznanica. Sve informacije su jako bitne, a HNL nije jednostavna liga bez obzira na to što svake godine iz klubova odlazi velik broj igrača. Pogreške i poraze na domaćem terenu je vrlo teško nadoknaditi, jer postoji pet-šest ekipa koje se bore za vrh i četiri-pet koje žele izbjeći zonu ispadanja. U Slavenovoj priči je najvažnije to što postoji veliki prostor za pomak ekipe i kluba, no trebaju spoznati kako svojim igrama privući publiku u većem broju da im u Koprivnici bude 12. igrač.
U subotu je koprivnički gost Istra 1961.

- Bit će to velik izazov. Belupo lagano prima golove, ali i teško zabija. Mislim da je ključni problem u tome što trener još nije upoznao svoje igrače - zaključio je Dražen Besek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 18:58