DAMIR KRAJAC Cropix
BIJELO-PLAVI TABOR

Posljednja gostovanja u Koprivnici izazvala su tektonske promjene, Osijeku prijeti najgora sezona od dolaska Mađara

Svaka od idućih devet utakmica za Osijek će biti utakmica sezone
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. ožujak 2024. 17:33

Doveli su se Bijelo-plavi u nezgodnu situaciju, nakon posljednjeg prvenstvenog kola i uoči posljednje četvrtine prvenstvene utrke skliznuli su s europskih pozicija i sad se moraju “čupati”. A to znači da Osijek u posljednjem krugu HNL-a mora biti puno bolji nego što je bio u prve tri prvenstvene runde u kojima je osvajao po skromnih 12 bodova, odnosno, manje od 50 bodova koji su bili na stolu.

Takav učinak u četvrtoj dionici prvenstva bit će nedostatan da osmu godinu zaredom izbore europske kvalifikacije, a u takvom crnom raspletu aktualna generacija bila bi označena kao najgora otkako je klub prešao u privatno vlasništvo.

Svaka od idućih devet utakmica, koliko ih je ostalo do konca prvenstvene utrke, za Osijek će, dakle, biti utakmica sezone, od čega će Bijelo-plavi šest puta igrati na gostovanju, odnosno, samo još tri puta pred tribinama Opus Arene. Prva će biti protiv Slavena Belupa u Koprivnici, na terenu koje je postalo stratište Osijekovih trenera. Naime, ne samo što su Bijelo-plavi ove sezone rado viđen gost i jedna od najgorih momčadi s učinkom u gostovanjima (Gorica je izvan svoga stadiona osvojila bodova koliko i Osijek, svega deset, i samo je slabiji “fenjeraš” Rudeš s tek jednim osvojenim bodom), nego su i posljednja dva gostovanja u Koprivnici izazvala tektonske potrese u jedinom slavonskom prvoligašu. Svaka od te dvije utakmice bila je i posljednja za tadašnjeg trenera Osijeka. Borimir Perković smijenjen je proljetos nakon poraza u Koprivnici (zanimljivo, tada je na klupi Slavena Belupa sjedio upravo Zoran Zekić), dok je jesenas poraz na Apašu presudio i Stjepanu Tomasu.

image
RONALD GORSIC Cropix

U redovni trening se nakon tri tjedna vratio Kristijan Lovrić, koji je prethodni period radio po posebnom programu zbog problema s aduktorom. Propustio je Lovrić zbog zdravstvenih tegoba tri prvenstvene i jednu kup-utakmicu. Inače, učinak Bijelo-plavih u tim utakmicama bio je očajan - tri poraza i remi. Posljednji nastup je imao prije nešto više od mjesec dana protiv Istre u Puli kad je zamijenjen već na poluvremenu. U prvom dijelu sezone brojkama je imao sasvim dobar učinak, zapravo i najbolji otkako je u Osijeku, u svim natjecanjima upisao je po šest golova i asistencija (prethodno je u godinu i pol dana među Bijelo-plavima zabio tek dva gola uz četiri asistencije). Na otvaranju drugog dijela sezone izgledalo je kako će nastaviti gdje je stao jesenas i pogotkom protiv Rudeša ušao u natjecateljsku 2024., ali se onda posve “ugasio”. Nastupio je od tada u svega dvije utakmice, u obje je bio bez učinka i u obje je zamijenjen već na poluvremenu, dok je jednu odgledao s klupe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 23:55