DARKO TOMAS Cropix
INTERVJU ZA SN

Najstariji strijelac u povijesti HNL-a otkrio svoju tajnu: ‘Genetika! Pojedem ćevape, popijem pivo...‘

Neuništivi strijelac Slaven Belupa zabio je gol po kojem će zauvijek ostati upamćen u hrvatskom nogometu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. travanj 2023. 13:34

Ivan Krstanović zabio je gol za Slaven Belupo protiv Istre 1961 te tako sa 40 godina, dva mjeseca i 26 dana postao najstariji strijelac u povijesti HNL-a. Nedavno je Luka Modrić ubilježen kao najstariji hrvatski reprezentativac svih vremena na što se nasmijao:

- Ne znam je li to dobro ili loše...

Je li za vas dobra ili loša vijest što ste najstariji strijelac u HNL-u, pitali smo Krstanovića.

- Mislim da je dobra. Odigrao sam skoro cijelu karijeru u HNL-u, zadovoljan sam i ponosan na ono što sam napravio. Godine su tu, ali kad su već tu lijepo je upisati se po nečemu u povijest - kazao nam je Krstanović.

Je li to najava ovoljetnog kraja karijere ili imate još ambicija?

- Vidjet ćemo. Dok se god čovjek bavi sportom mora imati ambicije. Tako i ja. Ako se zadovoljnim bolje da prestanem. To općenito sugeriram mladima, kažem im da nikad nije dobro biti previše zadovoljan. Treba razmišljati pozitivno i gledati naprijed. Ambicije su nužne za uspjehe u sportu.

image

Ivan Krstanović

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Ugovor sa Slavenom Belupom imate do ljeta. Što kaže Zoran Zekić, priprema li novi ugovor? Hoćete li ostati još koju sezonu?

- Ne znam. Prvo neka mi završi ovaj ugovor, potom idem na odmor, pa ćemo vidjeti što dalje. Nisam opterećen s time hoću li odigrati još jednu sezonu. Gledam s razumijevanjem, moje je vrijeme prošlo, došli su mlađi, ali ipak ima vremena za konačnu odluku. Završio sam za trenersku B licencu, u svibnju krećem na A licencu, ne mogu reći hoću li jednom biti trener, no ostat ću u sportu. Trener ili nešto drugo.

Kako se osjećate?

- Fizički se dobro osjećam, nemam problema, ali nikad se ne zna, može sutra doći ozljede koja znači kraj. No, hoću li igrati ili završiti karijeru, moram dobro promisliti.

Kad netko u 41. zabije gol u Prvoj ligi o tome se govori, no ima i drugih igrača u svijetu koji i stariji stresu mreže. Ništa to više nije čudno. Danas nogometaši nakon 40. sve češće igraju prvoligaški nogomet.

- Igrači duže traju, pogotovo starijih ima u talijanskoj ligi.

Mnogi vas pitaju koja je tajna vaše dugovječnosti?

- Pitaju me pitaju, a odgovaram - najviše genetika. Osim toga treniram dodatno, dođem uvijek prije treninga i napravim aktivaciju, to mi treba, a to nije ništa pretjerano. Što se prehrane tiče, prije utakmice to je sportska hrana, piletina i tjestenina... Pojedem i ćevape, popijem pivo. Iako, živim sportski, ne jedem ćevape svaki dan...

Na kontu ima 121 pogodak u HNL-u, treći je na listi strijelaca svih vremena, drugi je Igor Cvitanovića sa 126, mogao bi ga prestići... Prvi je Davor Vugrinec sa 145.

- Zahvalan sam treneru Zoranu Zekiću što mi daje šansu. Samo da zdravlje posluži pa je sve moguće. Iako, ne zamaram se. Prvog gola u HNL-u zapravo se ne sjećam, osim što znam da sam igrao za Zagreb. Pamtim da sam stoti dao Interu iz Zaprešića i da su tada svi govorili – prvi Interu i stoti Interu.

Slaven Belupo je nakon pet mjeseci pobijedio kod kuće (2:0).

- Napokon. Imali smo dobar pristup, išli od prve minuta kvalitetno, na kraju smo nagrađeni i zasluženo slavili. Mogli smo dati još koji pogodak, ali najbitnija su tri boda. Ne opterećujemo se Europom, nije pod mus, ali ako nam se pruži prilika zašto ne bismo ugrabili to četvrto mjesto. U konkurenciji su jake ekipe kao Rijeka, Lokomotiva, Varaždin... Teško će biti, no sve je moguće.

Za desetak dana igrate polufinale Kupa s Hajdukom doma, na jednu utakmicu, pobjeda bi vas vodila u povijesni finale, drugi za Farmaceute... Je li vam to najvažnija utakmica?

- Važna je, pogotovo što smo domaćini. Pokušat ćemo napraviti što najbolje možemo da se plasiramo u finale. Hajduk je dobra momčad, ne budemo li na 120 posto imat ćemo problema.

Kako je biti igrač Slavena Belupa koji nema publike?

- Malo je teže kad nemaš podršku. U zadnjih nekoliko utakmica za nas navijaju mladi dečki i odmah nam je ugodnije igrati. Kad dođeš na Poljud ili na Maksimir gdje je više ljudi veći je i motiv. Bolje je kad imaš pritisak navijača.

Pitaju li vas mladi napadači za savjete?

- Uvijek netko nešto upita, i sam kažem kad nešto nije dobro. Upozorim ih. Pričamo. Recimo, puno razgovaram s Antom Crncem, govorim mu da ima vrhunski potencijal, odličan dribling, da ga koristi, da šutira što više, što rijetko čini, a ima jako dobar udarac. Posjeduje vrhunske predispozicije, samo treba raditi. Uvijek mu to govorim, upozoravam ga na to prije svake utakmice...

Luku Modrića koji će u rujnu napuniti 38 godina svi pitaju dokad će igrati. Vaš mu primjer govori da nastavi što duže.

- Kako igra može sigurno još tri-četiri godine. Dakako da igra na puno višoj razini nego ja. Skidan mu kapu, na terenu djeluje nevjerojatno, kao da mu je 25 godina. Gledam ga svaku utakmicu. Nisam ga imao priliku upoznati, iako sam igrao protiv njega, volio bih to, stignem još. Nadam se da ću ga upoznati - zaključio je Ivan Krstanović.

Kad takva legenda HNL-a to kaže sigurno će mu se želja jednog dana ispuniti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 12:20