Mateo Kocijan, Marko Martinaga i Arbër Hoxha u dobrom raspoloženju

 MIROSLAV MILETIć/ NK SLAVEN BELUPO
DOBA NEIZVJESNOSTI

Jedan je HNL-klub opet na prekretnici: Nije to problem od jučer, ista slika traje već godinama

Drugi dovode pojačanja, a oni staju u red i čekaju, obično, kraj kolovoza za takve akvizicije
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. srpanj 2023. 09:11

Dok najveći i financijski najbolje stojeći hrvatski klubovi mogu izdvajati novac za odštete prilikom dovođenja igrača, te im ponuditi odlična primanja za naše uvjete, Slaven Belupo je po tom pitanju već godinama u donjem domu HNL-a. Klub s drugim najmanjim proračunom još se i dobro drži među elitom, s obzirom na velike hendikepe s kojima se suočava.

Nije to od jučer, problemi traju već desetak godina, otkako je glavni sponzor Podravka značajno smanjio sredstva, pa su se Farmaceuti morali okrenuti drugim izvorima prihoda, primarno prodajom igrača. Najbolje im je išlo dok je posao trenera obavljao Željko Kopić, koji je afirmirao igrače i podizao im vrijednost, na temelju čega su ostvareni unosni transferi Hebera, Nikole Jambora, Muzafera Ejupija, Kristijana Bistrovića, kasnije i Nikole Katića.

Posljednji veći prihod ostvaren je prošlog ljeta prodajom Lovre Zvonareka u Bayern u rekordnom klupskom transferu, a sljedeći bi trebali biti Ante Crnac ili Arbër Hoxha.

Prilikom slaganja momčadi i dovođenja igrača ranijih je sezona bilo i pogodaka, ali isto tako i (velikih) promašaja. Ovo drugo pogotovo se očitovalo u dovođenju stranih igrača koji su djelovali potpuno nezainteresirano, nikako se nisu mogli uklopiti u koprivničku zbilju, pokupili su novac i otišli na mala vrata. Dakako, čast iznimkama koje su pošteno obavile svoj posao u mirnoj Podravini...

Slaven je nakon odlaska velikog broja igrača, koje je uglavnom doveo bivši trener i sportski direktor Zoran Zekić, opet na svojevrsnom raskrižju. Kad su u pitanju igrači veće vrijednosti, oni čekaju bolje ponude, a Slaven mora stati u red i čekati kraj kolovoza ne bi li doveo nekog nogometaša takvoga kalibra.

image

Mario Gregurina i Ivan Radeljić, pomoćni treneri Slavena Belupa

MIROSLAV MILETIć/NK SLAVEN BELUPO

Stoga se uprava predvođena koordinatorom za sportsku politiku Dejanom Šomocijem kojem kao vanjski suradnik pomaže Siniša Gagula okrenula afirmaciji mladih i dovođenju uglavnom inozemnih igrača koje će u skladnu cjelinu pokušati posložiti novi trener Ricardo Moniz.

Nizozemac nije zadovoljan što odmah nema sve igrače na raspolaganju, no takvo što je bilo iluzorno očekivati. Zasad radi s onim što ima, u pripremnim utakmicama nazire se kostur momčadi, no jasno je da je prisutno još puno upitnika.

Neke su pozicije posebno kritične. Prije svega ona u napadu, koja će se pokušati riješiti dovođenjem Kolumbijca Dilana Ortiza koji je u ponedjeljak raskinuo ugovor s ruskom Ufom.

Na zadnjeg veznog dolazi Ganac Michael Agbekpornu dok riješi vizu, u planu je i argentinska ‘desetka‘, a tek treba vidjeti što će se smisliti za poziciju lijevog beka koja ostaje samo na Marku Martinagi nakon najavljenog odlaska Brazilca Talysa. Tu je prije svega potreban bek izraženijih defenzivnih kvaliteta...

Iz kluba je stigla i informacija o rastanku s Josipom Mihalićem. Veznjak koji je u Koprivnicu stigao u srpnju prošle godine iz druge momčadi Dinama sporazumno je raskinuo ugovor s Farmaceutima za koje je ukupno upisao 13 nastupa. Od toga ih je 12 bilo u prvenstvu te jedan u Kupu, a na terenu je proveo 228 minuta. Debitirao je u prvom kolu prošle sezone u pobjedi 0:1 u Varaždinu, ali nije uspio steći veće povjerenje bivšeg trenera Zekića, a očito ga u svojim planovima nije vidio ni novi strateg Moniz.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. svibanj 2024 21:23