ANTE CIZMIC Cropix
POSTOJI INTERES

HNL-ovac udario šakom o stol. U domovini ga ignoriraju, ide stopama Dinamovog napadača?

Igrač Slaven Belupa mogao bi uskoro postati albanski reprezentativac
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. srpanj 2024. 14:30

Arbëra Hoxhu vjerojatno su dobro zapamtili svi navijači hrvatske nogometne reprezentacije. Vješti kosovski krilni napadač napravio je dar-mar u obrani Vatrenih u završnici utakmice Hrvatske i Albanije na Europskom prvenstvu, sjajno je iskoristio svoje minute i isprovocirao izjednačenje koje je Dalićeve izabranike udaljilo od prolaska skupine.

Hoxha je svoj proboj na veliku nogometnu scenu započeo u dresu Slavena Belupa, koji mu je pružio priliku za dokazivanje nakon što istu nije dobio u zagrebačkoj Lokomotivi. Njegove dobre igre u dresu Ballkanija bile su preporuka za koprivnički klub u kojem je s protokom vremena potvrdio kvalitetu te postao najbolji igrač momčadi, i to kod većeg broja trenera.

Hoxha je svojim driblinzima, prodorima, sudjelovanjem u akcijama te u konačnici pogocima donio dodanu vrijednost Slavenovoj momčadi, a ujedno je i sebe afirmirao te je u jednom trenutku prerastao ipak malu koprivničku sredinu.

Kako Slaven živi od prodaje, bilo je jasno da je samo pitanje vremena kad će uslijediti transfer, a na iznenađenje mnogih Hoxha je završio u zagrebačkom Dinamu. Svi oni koji su tada mudrovali kako ‘to nije igrač za velike klubove‘ demantirani su, ako ne ranije, onda u završnici sezone kad je Hoxha svojim pogotkom na Rujevici praktički osigurao Modrima naslov prvaka, a ubrzo potom je s dvije asistencije u uzvratu finala Kupa usmjerio i drugi trofej prema Maksimiru.

Hoxha je prihvaćanjem albanske putovnice otvorio vrata albanske reprezentacije, sudjelovao je i na Euru te skupio dragocjeno iskustvo, a njegovim bi stopama mogao krenuti i sunarodnjak Bujar Pllana s kojim je dijelio svlačionicu u Koprivnici.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Naime, albanski mediji ovih su se dana raspisali o interesu reprezentacije Albanije za 22-godišnjeg stopera Farmaceuta koji je u prošloj sezoni upisao 17 nastupa i postigao jedan pogodak. Učinak bi mu bio još bolji, barem u smislu minutaže, da mu se odmah na početku ljetnih priprema nije dogodila nesretna ozljeda ramena.

Oporavak je potrajao par mjeseci te je Pllana zaigrao tek u prosincu te je rastao iz utakmice u utakmicu. Pokazao je agresivnost i čvrstinu, osvojio je većinu duela, a osim na stoperu pokazao se iskoristivim i na desnom beku u zatvorenijoj varijanti.

Sve to nije prošlo nezapaženo ni u albanskoj reprezentaciji. S obzirom na to da ga izabrana vrsta Kosova dosad nije zvala u svoje redove, a skupio je sedam nastupa za mlade kosovske reprezentacije, ne bi bilo iznenađenje da Pllana krene Hoxhinim stopama te da ponovno postanu suigrači, ovaj put u dresu Albanije...

Kad su u pitanju ostale novosti s ljetne nogometne tržnice vezane uz Slaven Belupo, i dalje postoji mogućnost još jednom izlaznog transfera s odštetom, nakon što je veznjak Ivan Lepinjica otišao u Azerbajdžan. Naime, krilni napadač Matej Šakota još uvijek privlači pozornost talijanskih prvoligaša, a prema neslužbenim informacijama za mladog ofenzivca ozbiljno je zainteresiran Lecce. Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine ugovorom je vezan za koprivnički klub so 2027. godine, a u prošloj sezoni je postigao tri pogotka u 27 prvenstvenih nastupa. Transfermarkt ga procjenjuje na 750.000 eura. (gčm)

Mrdaković napustio Farmaceute

Mladi napadač Uroš Mrdaković skrenuo je na sebe pozornost sa 17 pogodaka u Prvoj nogometnoj ligi za juniore u kojoj su mladi Farmaceuti na kraju osvojili 10. mjesto. Imao je i nekoliko nastupa za prvu momčad, no nije se uspio ozbiljnije nametnuti stručnom stožeru te se nije našao na popisu igrača koji su započeli s ljetnim pripremama. Stoga su dvije strane procijenile da je najbolje da svatko krene svojim putem, te je mladi srpski centarfor u potrazi za novom sredinom. Istodobno Slaven i dalje traži kvalitetno rješenje na poziciji središnjeg napadača. (gčm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. listopad 2024 19:29